انواع زبان‌های کدنویسی: راهنمای تبدیل شدن به یک برنامه‌نویس ارشد

انواع زبان‌های کدنویسی: راهنمای تبدیل شدن به یک برنامه‌نویس ارشد

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه: ۲۰ دقیقه
۰
(۰)

مقدمه

امروزه زبان های کدنویسی دارای انواع مختلفی هستند که هریک برای برنامه‌نویسی مورداستفاده قرار می‌گیرند. از جمله رایج‌ترین آنها می‌توان به جاوا اسکریپت، پایتون، سی شارپ، سی پلاس پلاس و روبی اشاره کرد. چه چیزی نوع زبان کدنویسی مناسب را برای هر شخصی مشخص می‌کند؟ در این مطلب قصد داریم بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم.

احتمالا انتخاب از میان طیف گسترده زبان‌های برنامه‌نویسی موجود ممکن است برای شما هم گیج‌کننده باشد. به همین علت نیز راهنمای جامع و کاملی را در این حوزه به شما ارائه می‌دهیم که مطالعه آن برای شما مفید و سودمند خواهد بود.

زبان های کدنویسی برای چه مواردی استفاده می‌شوند؟

این سوال که زبان های کدنویسی دارای چه کاربردهایی هستند پاسخ‌های زیادی دارد. هر برنامه، اپلیکیشن و البته هر دستگاهی که دارای یک کامپیوتر است با استفاده از کدهای برنامه‌نویسی اجرا می‌شود. در ادامه تنها برخی از مواردی که با استفاده از زبان های کدنویسی ساخته و اجرا می‌شوند را معرفی می‌کنیم:

  •  سایت‌هایی مانند فیسبوک و اینستاگرام
  • تجهیزات پزشکی و دستگاه‌های ثبت که جان هزاران انسان را نجات می‌دهند.
  •  کارخانه‌های اتوماتیک که انواع خودروها را می‌سازند.
  •  کامپیوتر ECU که به کارکرد بهتر خودرو شما کمک می‌کند.
  • مایکروویو

پس به‌طورکلی می‌توان گفت ما زبان‌های برنامه‌نویسی و کدنویسی را در جنبه‌های مختلف زندگی خود مورداستفاده قرار می‌دهیم.

انواع اصلی زبان های کدنویسی

امروزه انواع مختلفی از زبان های کدنویسی وجود دارد. دلیل این موضوع این است که استفاده از زبان اصلی کامپیوترها که زبان صفر و یک است بسیار دشوار و مشکل است. ما به‌نوعی زبان میانی نیاز داریم که انسان‌ها بتوانند از آن برای ارائه دستورات موثر به رایانه‌ها در مدت‌زمانی کوتاه استفاده کنند. زبان‌های برنامه‌نویسی به‌طورکلی شباهت زیادی به یکدیگر دارند. بااین‌حال انواع مختلفی از زبان های کدنویسی وجود دارند که سطوح مختلفی از عملکرد را به شما ارائه می‌دهند.

اولین عاملی که باید در سازماندهی این زبان‌ها مدنظر قرار دهید سطح بالا یا سطح پایین بودن آنها است.

 

 

انواع زبان‌های کدنویسی براساس استفاده

همان‌طور که پیش‌ازاین نیز اشاره کردیم انواع مختلفی از زبان های کدنویسی در سراسر جهان مورداستفاده قرار می‌گیرند. سوالی که پیش می‌آید این است که این زبان‌های برنامه‌نویسی دقیقا چه کاری انجام می‌دهند و چگونه می‌توانیم آنها را بر اساس قابلیت‌ها و کاربردهایی که دارند گروه‌بندی کنیم؟ امروزه بیشتر محیط‌ها از یک مدل بک‌اند/فرانت‌اند استفاده می‌کنند؛ بنابراین این می‌تواند نقطه شروع خوبی برای ما باشد که در ادامه درباره آن صحبت کنیم.

زبان‌های برنامه‌نویسی توسعه وب فرانت‌اند

یک توسعه‌دهنده وب فرانت‌اند روی بخش‌های مربوط به کاربر در یک اپلیکیشن کار می‌کند. این بدان معناست که شما صفحات وب، بازی‌ها، انواع اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای مختلفی که قابل دیده‌شدن برای کاربر هستند را برنامه‌نویسی می‌کنید. برای مثال یک توسعه‌دهنده وب فرانت‌اند به‌احتمال زیاد صفحه‌ای که در حال حاضر شما در حال مطالعه آن هستید را کدنویسی کرده است.
از جمله زبان های کدنویسی فرانت‌اند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

HTML:

درک محدوده HTML از اهمیت بالایی برخوردار است. بدون زبان های کدنویسی صفحات وب کار نمی‌کنند. به طور خلاصه کد HTML متن، تصاویر و سایر رسانه‌هایی را که یک صفحه وب را تشکیل می‌دهند می‌سازد. این زبان با استفاده از یک‌سری ویژگی‌ها و عناصر مختلف با کامپیوتر ارتباط برقرار می‌کند. HTML در طول زمان بسیار تکامل پیدا کرده است. این زبان اکنون صفحات وب را قادر می‌سازد تا ویدئوها، تصاویر و صداها را میزبانی کنند. توجه به این نکته مهم است که HTML نمی‌تواند به‌تنهایی یک صفحه وب کاربردی را ایجاد کند.

این زبان کدنویسی به‌شدت به CSS و جاوا اسکریپت وابسته است. برای ساده‌تر کردن این مفهوم شما می‌توانید HTML را به‌عنوان یک زبان ساختاری برای صفحات وب در نظر بگیرید. این در حالی است که CSS استایل و جاوا اسکریپت عملکرد آن صفحه وب را تضمین می‌کنند. HTML یک زبان کدنویسی بسیار مهم است که به شکل‌گیری اینترنت و وب‌گردی به آن شکلی که ما می‌شناسیم کمک شایانی کرده است.

CSS:

CSS که مخفف عبارت Cascading Style Sheets است با HTML همراه می‌شود. CSS در واقع شکل ظاهری ساختار کل سایت را طراحی کرده و باعث زیباتر شدن عناصر HTML می‌شود. CSS وب‌سایت مبتنی بر متنی که شما ساخته‌اید را دریافت کرده و مواردی از قبیل رنگ، تصویر، ویدئوها و سایر رسانه‌ها را روی آن اعمال می‌کند. در واقع CSS باعث می‌شود تا صفحه وب‌سایت شما برای کاربران جذابیت بیشتری داشته باشد.

جاوا اسکریپت:

جاوا اسکریپت یکی از زبان های کدنویسی است که همه چیز را درباره عملکرد صفحه وب شما مشخص می‌کند. این زبان در حال حاضر جز محبوب‌ترین زبان های کدنویسی در دنیا نیز شناخته می‌شود. علاوه بر این جاوا اسکریپت زبانی است که برای طیف گسترده‌ای از کاربردها مورداستفاده قرار می‌گیرد. از جمله کاربردهای آن می‌توان به طراحی صفحات وب، بازی‌ها، برنامه‌نویسی موبایل و دسکتاپ اشاره کرد.

جاوا اسکریپت یک مهارت موردنیاز برای ۴۷۰۰۰۰ موقعیت شغلی در سال گذشته بوده است.

نکات مهم برای توسعه‌دهندگان Front End

به‌عنوان یک توسعه‌دهنده فرانت‌اند شما باید با گیت و امنیت اولیه وب آشنا شوید. برای هر توسعه‌دهنده فرانت‌اند مهم است که در مورد جدیدترین نوآوری‌ها در برنامه‌نویسی و فناوری‌های فرانت‌اند اطلاعات داشته باشد. چنین توسعه‌دهنده‌ای همواره باید به‌روز باشد. اگر قصد دارید موقعیت‌های شغلی خود را تغییر دهید یادگیری این مهارت‌ها می‌تواند کمک شایانی به شما در این زمینه کند.

امروزه تقاضا برای توسعه‌دهندگان وب فرانت‌اند بیشتر از همیشه است. باتوجه‌به اداره آمار کار در آمریکا انتظار می‌رود تقاضا برای توسعه‌دهندگان فرانت‌اند تا سال ۲۰۲۹ تا ۸ درصد افزایش پیدا کند. امروزه در حوزه فناوری شغل توسعه‌دهنده فرانت‌اند یکی از محبوب‌ترین مشاغل به شمار می‌آید.

زبان‌های کدنویسی توسعه بک‌اند

همان‌طور که ممکن است تصور شود توسعه‌دهندگان بک‌اند قسمت‌های پشتی اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارها را مدیریت می‌کنند. این کار به‌عنوان برنامه‌نویسی سمت سرور نیز شناخته می‌شود. برای این‌که یک صفحه وب در دسکتاپ یا صفحه موبایل شما نشان داده شود باید با سرورهایی مخصوصی ارتباط برقرار کند. یک توسعه‌دهنده بک‌اند وب باید این ارتباطات را ایجاد کرده و آنها را کدنویسی کند.

در ادامه به بررسی زبان های کدنویسی بک‌اند می‌پردازیم:

پایتون:

پایتون یک زبان برنامه‌نویسی همه‌کاره است و تقریبا برای هر کاری می‌توان از آن استفاده کرد. پایتون یکی از محبوب‌ترین زبان های کدنویسی در میان غول‌های فناوری و تکنولوژی در دنیا نیز شناخته می‌شود. این زبان برای مبتدیان عالی است؛ چراکه یادگیری آن ساده و راحت بوده و پیچیدگی‌های سایر زبان‌ها را ندارد.

کدنویسانی که پایتون را می‌شناسند از آن برای توسعه بک‌اند، کدنویسی سمت سرور و موارد دیگر استفاده می‌کنند. سایت‌های معروفی مانند گوگل، Pinterest، اینستاگرام و Dropbox همگی با استفاده از زبان برنامه‌نویسی پایتون ساخته شده‌اند.

جاوا:

نباید این زبان را با جاوا اسکریپت اشتباه بگیرید. جاوا یک زبان برنامه‌نویسی همه‌منظوره است که بیش از ۲۰ سال است به‌عنوان یکی از زبان‌های محبوب در دنیا شناخته می‌شود. مزیت اصلی این زبان تطبیق‌پذیری کدهای آن است. فلسفه آن همواره این بوده که یک‌بار کدهای خود را نوشته و همه‌جا آنها را اجرا کنید. جاوا با پلتفرم‌های مختلف سازگاری دارد که از جمله آنها می‌توان به سیستم‌عامل اندروید اشاره کرد.

این زبان امروزه توسط غول‌های صنعت تکنولوژی نیز استفاده می‌شود. شاید برای شما جالب باشد که بدانید بیش از ۹۰ درصد از شرکت‌های بزرگ دنیا از این زبان به‌نوعی استفاده می‌کنند. از جمله سایت‌های برجسته‌ای که از زبان جاوا در بک‌اند خود استفاده می‌کنند می‌توان به فیسبوک، آمازون و یاهو اشاره کرد.

روبی:

زبان کدنویسی روبی به داشتن یکی از دوستانه‌ترین و گسترده‌ترین جوامع برنامه‌نویسی معروف است. در زمان یادگیری این زبان برنامه‌نویسی شما می‌توانید از بهترین مربیان در مسیر خود استفاده کنید. روبی یکی از منحصربه‌فردترین زبان های کدنویسی است؛ چراکه بر روی فریم‌ورک Ruby on Rails اجرا می‌شود. روبی یکی از زبان های کدنویسی است که سینتکس آن کاملا خوانا و قابل‌فهم است.

امروزه شرکت‌هایی مانند Twitter، Airbnb، Shopify و بسیاری از شرکت‌های بزرگ دیگر از این زبان برنامه‌نویسی استفاده می‌کنند.

نکات مهمی که توسعه‌دهندگان بک‌اند باید بدانند

حتی اگر روی مسائل سمت سرور و بک‌اند تمرکز دارید همچنان مهم است که نیازهای کاربر را به‌خوبی درک کرده و آنها را در کدهای خود اعمال کنید. سعی کنید همیشه نسبت به جدیدترین ترندهای بک‌اند به‌روز باشید.

علاوه بر این سعی کنید اطلاعات خوبی را در خصوص امنیت سایبری به دست بیاورید. شما باید همواره به این فکر باشید که به نحو احسنت از اطلاعات خود در سمت سرور محافظت کنید.

بهترین زبان های کدنویسی برای توسعه اپلیکیشن

در گام اول مشخص کنید که برنامه شما روی چه پلتفرمی اجرا خواهد شد؟ اگر روی محصولات اپل تمرکز دارید بهترین زبان های کدنویسی برای شما Objective- C و سی خواهند بود. علاوه بر این شما می‌توانید از زبان سوئیفت نیز استفاده کنید. اگر علاقه‌مند به ساخت اپلیکیشن‌های اندرویدی هستید زبان‌های جاوا، کاتلین و سی پلاس پلاس گزینه خوبی برای شما خواهند بود.

بهترین زبان‌های کدنویسی برای مشاغل فنی

آیا همیشه آرزو داشتید که برای یک غول تکنولوژی در دنیا کار کنید؟ بهترین راهی که برای شما وجود دارد این است که زبان های کدنویسی موردنیاز آنها را بیاموزید. این شرکت‌ها معمولا گزینه‌های مختلفی را ترجیح می‌دهند. مثلا مایکروسافت ممکن است به زبان‌های سی پلاس پلاس، جاوا و سی نیاز داشته باشد. بااین‌حال یوتیوب ممکن است به زبان‌های پایتون، جاوا و سی نیاز داشته باشد.

 

چگونه کدنویسی را آغاز کنیم؟

شروع یادگیری کدنویسی ممکن است یک کار دلهره‌آور باشد. در گام اول شما باید یک مسیر آموزشی را برای خود مشخص کنید. پس از میان زبان های کدنویسی بهترین گزینه را بر اساس علاقه و نیازهای خود انتخاب کنید. سعی کنید از منابع آنلاین برای یادگیری این زبان های کدنویسی استفاده کنید. ثبت‌نام در یک بوت‌کمپ نیز می‌تواند به میزان زیادی در این زمینه برای شما مفید واقع شود. علاوه بر این سعی کنید خودتان روی پروژه‌های تمرینی نیز کار کنید.

 

سوالات پرتکرار

در این بخش قصد داریم به برخی از سوالات پرتکراری که در خصوص زبان های کدنویسی وجود دارند پاسخ داده و نکاتی را درباره آنها بیان کنیم.

چند زبان برنامه نویسی آسان برای یادگیری چیست؟

HTML، پایتون، جاوا اسکریپت، پی‌اچ‌پی و جاوا برخی از ساده‌ترین‌ها هستند. دقت داشته باشید که این‌ها زبان های کدنویسی سطح بالا به شمار می‌آیند.

برخی از سخت ترین زبان های کدنویسی برای یادگیری کدامند؟

زبان های کدنویسی اسمبلی، سی، سی پلاس پلاس، سی شارپ و Objective C برخی از سخت‌ترین زبان‌ها برای یادگیری به شمار می‌آیند.

آیا یادگیری کدنویسی ارزشش را دارد؟

بله داشتن مهارت در برنامه‌نویسی به‌عنوان یک دارایی شناخته می‌شود و می‌تواند مشاغل پردرآمدی را برای شما به همراه داشته باشد.

بهترین راه برای یادگیری برنامه نویسی چیست؟

هیچ راه درستی برای یادگیری برنامه‌نویسی وجود ندارد. شما می‌توانید برنامه‌نویسی را از طریق خودآموزی، یک مدرک چهل‌ساله سنتی یا از طریق شرکت در یک بوت‌کمپ برنامه‌نویسی بیاموزید.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۰ / ۵. از مجموع ۰

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
172 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
پروفایل نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران