HTML چیست و چه کاربردی دارد؟

HTML چیست و چه کاربردی دارد؟

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
۳۱ مرداد ۱۴۰۰
زمان مطالعه: 20 دقیقه
۰
(۰)

مقدمه

هر شخص علاقه مند یا مشغول در زمینه وب قطعا بارها با عبارت HTML برخورد داشته است. HTML مخفف عبارت Hyper Text Markup Language (زبان نشانه گذاری ابرمتن) و به صورت کلی زبانی است که قالب کلی صفحات وب را می ‌سازد و اولین قدم در ورود به دنیای طراحی صفحات وب است. زمانی که با آن آشنا شوید متوجه خواهید شد که پایه صفحات وب چطور طراحی می ‌شود و چطور می ‌شود آن‌ ها را ادیت کرد. در این مقاله قصد داریم ابعاد مختلف آن را بررسی کنیم و به طور خلاصه بفهمیم HTML چیست و چه کاربردی دارد.

HTML چیست و چه اهمیتی دارد؟

HTML یک ابزار رایگان و آفلاین طراحی وب است. هر صفحه وبی را که مشاهده می ‌کنید شامل کدهای HTML بسیاری است. در هر صفحه وب اگر کلید‌های Ctrl + U را فشار دهید، می ‌توانید HTML آن صفحه را ببینید. این زبان مانند اسکلت یک ساختمان عمل می ‌کند و اگر بخواهیم به این اسکلت رنگ و نما اضافه کنیم باید از CSS استفاده کنیم. درست است که برای طراحی کامل یک صفحه از ابزار‌های زیادی مثل HTML، CSS، PHP و… استفاده می ‌شود، اما اهمیت HTML در این است که تنها زبانی که برای مرورگرها قابل شناسایی است HTML است و بقیه بدون آن عملا بی فایده هستند.

HTML چیست و چه کاربردی دارد

قسمت های مختلف
HTML از عناصری تشکیل شده است که امکان نمایش محتوا را به گونه‌ ای خاص در اختیار شما قرار می ‌دهد. وسیله اصلی که در HTML از آن استفاده می ‌کنیم، تگ‌ ها < > هستند.
تگ در HTML
تگ ‌ها مشخص می‌کنند هر محتوای موجود در صفحه جز چه دسته ‌ای اعم از تصویر، لینک، متن و… قرار بگیرد و انجام هر عملی به کمک تگ ‌ها امکان ‌پذیر است. تعداد بسیار زیادی تگ وجود دارد که هر کدام عمل مخصوص به خود را انجام می ‌دهد و یک برنامه نویس باید بر آن‌ ها مسلط باشد.
به جمله موجود در تصویر دقت کنید. این جمله از عناصر مختلفی تشکیل شده است که در کنار هم آن را تشکیل می‌ دهند و یک دستور را اجرا می ‌کنند. می‌ خواهیم عناصر مختلف آن را مشخص کنیم و راجع به آن‌ ها توضیح دهیم.
قسمت‌ های اصلی این جمله عبارتند از:

  •  تگ آغازین که نشان دهده جایگاه جمله یا محل اثر آن است که در این مثال ابتدای پاراگراف است
  •  تگ پایانی که مشابه تگ آغازین است و محل پایان جمله را مشخص می ‌کند با این تفاوت که یک / قبل از آن می ‌آید. نذاشتن تگ پایانی از اشتباهات رایج افراد مبتدی است.
  •  محتوای جمله که در این مثال متن است.

جملات HTML همچنین می ‌توانند دارای Attribute باشند. Attribute ها مانند صفت‌ ها هستند و به هر تگ اطلاعات بیشتری را اضافه می‌ کنند که در محتوا نمایش داده نمی ‌شود. هر Attribute خود شامل دو قسمت اسم و ارزش آن است.

بررسی یک فایل HTML

تا به اینجا مختصری از جزئیات و اهمیت این زبان را بیان کردیم حال برای این که بهتر متوجه شوید HTML چیست و چه کاربردی دارد یک فایل HTML کامل را بررسی می ‌‌کنیم و کدها و جملات آن را توضیح می‌ دهیم

  •  تگ <!DOCTYPE html> در گذشته اهمیت بیشتری داشته اما امروزه نوع فایل را برای ما مشخص می ‌کند که در این مثال فایل ما HTML5 است.
  •  <html> این تگ ریشه HTML است و سایر تگ‌ ها باید در داخل آن قرار بگیرند.
  •  >” Utf-8″<meta charest= اطلاعات اضافه‌ تری را به فایل ما می ‌دهد.
  •  <title> عنوان صفحه را مشخص می‌ کند. این همان عنوانی است که در بالای مرورگر مشاهده می‌ شود همچنین زمانی که صفحه ‌ای را بوک مارک می‌ کند با این عنوان ذخیره می‌ شود.
  •  <body> هر محتوایی در این تگ قرار بگیرد در صفحه ما نمایش داده می ‌شود که می ‌تواند تصویر، متن، صدا و… باشد که در مثال ما یک تصویر است.

همان طور که گفتیم تگ ‌های بسیار زیادی در HTML وجود دارد که جملات و دستورهای بیشماری را تشکیل می‌ دهند و مثالی که گفتیم فقط برای نشان دادن تعداد انگشت شماری از این تگ ‌ها و نحوه به کار رفتن آن ‌ها در کنار هم بود.

ساخت یک فایل HTML

خب تا به اینجا متوجه عنوان مقاله شده ‌اید، HTML چیست و چه کاربردی دارد، حال قصد داریم در عمل به شما نشان بدهیم. می‌ خواهیم ببینیم وقتی می ‌گوییم HTML یک زبان ساده است منظورمان چیست. شما با همین مقدار آشنایی با تگ‌ ها و عبارات HTML می ‌توانید دستورات را بنویسید و آن را به صورت یک صفحه وب مشاهده کنید و در واقع، صفحه وب خودتان را بسازید.
کافی است کدها را به صورتی که توضیح دادیم بنویسید سپس آن‌ ها را در Notepad کپی کرده و با فرمت HTML (پسوندhtml. ) ذخیره کنید. هنگامی که فایل را با یک مرورگر باز کنید، جملات نوشته شده را به صورت یک صفحه وب مشاهده می ‌کنید. البته همان طور که قبل ‌تر هم گفتیم این صفحه فقط شامل یک محتوا و چینش ساده است و برای طراحی جزئیات باید از ابزارهای دیگری استفاده کنید.

نرم افزارهای همراه، CSS

مطابق آنچه تا به اینجا یاد گرفتیم هر چند HTML پایه صفحات را برای ما ایجاد می‌ کند به تنهایی نمی‌ توان از آن برای نمایش یک صفحه وب استفاده کرد و ابزارهای دیگری مثل CSS، PHP، Javascript، Mysql و.. در کنار آن به کار گرفته می ‌شوند. از ابتدایی ترین این ابزارها CSS است. از این نرم افزار برای طراحی ظاهر سایت و محتوایی که قبلا توسط HTML به نمایش درآمده است استفاده می ‌کنیم. پس زمینه، انیمیشن‌ ها، رنگ ‌ها، چارچوب‌ ها، فونت‌ ها و آرایش صفحات از جمله مواردی است که با این ابزار قابل طراحی هستند. اما اگر قصد طراحی حرفه‌ ای و موفق شدن در این زمینه را دارید یادگیری این دو به تنهایی کافی نیست چون بخش بسیار کوچک و محدودی از دنیای طراحی و برنامه نویسی وب را تشکیل می ‌دهد.

تاریخچه و پیشرفت HTML و سیر آن تا HTML 5

حال که متوجه شده ‌اید HTML چیست و چه کاربردی دارد بد نیست با تحولات آن و تغییرات نسخه‌ های مختلفش هم آشنا شوید. استارت HTML از ۱۹۸۹ و توسط فردی به نام تیم برنرز لی در زمانی که وب وجود نداشت زده شد و در ابتدا به منظور دیگری طراحی شده بود که با پیشرفت ‌ها و تغییراتی که در آن داده شد به شکل امروز درآمد. ابتدایی ترین نسخه HTML تنها شامل ۱۸ تگ بود و از آن زمان در هر نسخه تگ‌ ها و Attribute های جدیدی به آن اضافه شده است و این سیر همچنان هم در حال توسعه و پیشرفت است. HTML4 در سال ۱۹۹۹ در دسترس طراحان قرار گرفت و سال ‌ها در سرتاسر دنیا استفاده می‌ شد تا این که نهایی‌ ترین نسخه HTML در سال ۲۰۱۴ معرفی شد، HTML 5. این نسخه دست طراحان را بازتر کرده و امکان استفاده از تگ‌ ها و دستورهای بیشتری را برای آن ‌ها فراهم کرده است و به جرئت می ‌توان گفت تحولی عظیم در دنیای طراحی وب به وجود آورده است.

HTML چیست و چه کاربردی دارد: مزایا و معایب HTML

مانند هر نرم‌افزار، زبان یا برنامه‌ دیگری HTML هم نقاط قوت و محدودیت ‌های خودش را دارد که در اینجا به چند مورد از آن‌ ها اشاره می ‌کنیم.

مزایا

  •  سادگی: اگر توضیحات بالا را کامل دنبال کرده باشید متوجه شده ‌اید که یادگیری و کار با این ابزار بسیار ساده است و این مسئله به خصوص برای کسانی که به تازگی قدم در مسیر طراحی وب گذاشته ‌اند کمک کننده است. محیط آن بسیار ساده و بدون کمترین پیچیدگی است.
  •  پوشش دهی: همان طور که قبلا هم گفتیم HTML زبانی است که برای کارکرد بقیه‌ی ابزارهای طراحی و قابل خوانش بودن آن ‌ها توسط مرورگرها الزامی است. این مسئله این زبان را به یک وسیله پرکاربرد تبدیل می‌ کند که بین همه طراحان و برنامه نویسان مشترک است و نیاز به کارهایی مثل تغییر فرمت، استفاده از زبان ‌ها یا نرم افزار‌های واسطه و… ندارد.
  •  دسترسی آسان: HTML یک ابزار رایگان و آفلاین است. به این معنی که شما با کمترین امکانات، ضعیفترین پلتفرم ‌ها و تقریبا همه جا به آن دسترسی دارید و برای شما قابل استفاده است.
    – همچنین این زبان به راحتی قابلیت تعامل و استفاده با دیگر ابزارها مثل PHP و جاوا را دارد.

معایب

  •  محدودیت: HTML تنها قابلیت یک نمایش محتوا و طراحی بسیار ساده صفحات را دارد که عملا به تنهایی قابل استفاده نیست و در عمل باید نرم افزارهای دیگری در کنار آن به کار برده شوند.
  •  گاهی کد نویسی‌ ها و جملات طولانی که باید برای هر محتوا به صورت جداگانه نوشته شوند طراحان را دچار کلافگی می ‌کند.
  •  برخی مرورگرهای قدیمی و به‌روز نشده ممکن است از تگ‌ ها و دستورات جدید HTML پشتیبانی نکنند و آن ‌ها را به درستی نمایش ندهند.

جمع بندی

HTML پایه‌ای ترین و اولین قدم برای برنامه نویسی و طراحی وب است و یادگیری این که HTML چیست و چه کاربردی دارد بر همه کسانی که قصد کار در این زمینه را دارند واجب است. هر صفحه وب از کدهای HTML تشکیل شده که در کنار هم قالب و محتوای پایه ‌ای صفحه را می ‌سازند. برای طراحی پیشرفته ‌تر صفحه و اضافه کردن جزئیات بیشتر به نرم افزارها و ابزارهای دیگری هم در کنار آن نیاز است. این زبان بسیار ساده و عملی و به راحتی قابل یادگیری و تسلط است و میان تمام برنامه نویسان، طراحان و افراد مشغول در این زمینه در تمام جهان مشترک است

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۰ / ۵. از مجموع ۰

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
260 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
پروفایل نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران

    • […] وب سایت‌ها را به‌صورت کاربرپسند و دلنشین ایجاد کرد. زبان HTML نیز یک زبان نشانه‌گذاری فوق متن (Hyper Text Markup Language) است که […]

    • […] وب سایت‌ها را به‌صورت کاربرپسند و دلنشین ایجاد کرد. زبان HTML نیز یک زبان نشانه‌گذاری فوق متن (Hyper Text Markup Language) است که […]

وبینار رایگان ؛ Power BI کلید رقابت شما در دنیا داده‌ها      چهارشنبه 12 اردیبهشت ساعت 15
ثبت نام رایگان
close-image