جاوا اسکریپت در طراحی سایت

جاوا اسکریپت در طراحی سایت

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
۲۶ مرداد ۱۴۰۰
زمان مطالعه: 18 دقیقه
۰
(۰)

مقدمه

در حدود ۲۰ سال گذشته از زمانی که جاوا اسکریپت منتشر شد، امروزه به محبوب ‌ترین زبان برنامه نویسی برای توسعه وب تبدیل شده است. شما می‌ توانید اهمیت جاوااسکریپت را به‌ عنوان یک زبان توسعه وب درک کنید زیرا طبق گزارش ‌های اخیر، در حال حاضر بیش از ۹۴ درصد از کل وب ‌سایت‌ ها از جاوااسکریپت استفاده می ‌کنند.
جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی سمت کلاینت است که به توسعه ‌دهندگان وب کمک می‌ کند تا برنامه‌ های وب را توسعه دهند و صفحات وب پویا و تعاملی را با اجرای اسکریپت‌ های سفارشی سمت کلاینت ایجاد کنند. شما می ‌توانید صفحات وب شگفت‌ انگیزی را بدون جاوااسکریپت ایجاد کنید، اما جاوااسکریپت سطح جدیدی از امکانات را ایجاد می ‌کند. توسعه‌ دهندگان همچنین می‌ توانند از موتورهای اجرای چند پلتفرمی مانند Node.js برای نوشتن کد سمت سرور در جاوااسکریپت استفاده کنند. توسعه‌دهندگان همچنین می ‌توانند با ترکیب جاوااسکریپت، HTML5 و CSS3 صفحات وبی ایجاد کنند. این صفحات در مرورگرها، سیستم‌ عامل‌ها و دستگاه‌ های مختلف به ‌خوبی کار می ‌کند.
بسیاری از چارچوب ‌های جاوااسکریپت در بازار وب موجود هستند مانند AngularJS، ReactJS، NodeJS و غیره. با استفاده از این چارچوب‌ ها، می ‌توانید زمان و تلاش موردنیاز برای توسعه سایت‌ ها و برنامه ‌های مبتنی بر JS را کاهش دهید. جاوااسکریپت به برنامه نویسان اجازه می ‌دهد تا به‌ راحتی برنامه‌ های کاربردی وب در مقیاس بزرگ بسازند. این کل فرآیند توسعه برنامه‌ های کاربردی وب در مقیاس بزرگ را ساده می ‌کند.

از اسکریپت نویسی در دسترس استفاده کنید

قابلیت دسترسی یک مسئله مهم در توسعه هر نرم‌افزاری است. اگر از وب ‌سایت شما عاقلانه استفاده کنید، جاوااسکریپت می ‌تواند آن را در دسترس قرار دهد یا اگر از اسکریپت نویسی بدون مراقبت استفاده کنید، می ‌تواند به یک فاجعه تبدیل شود. برای اینکه جاوااسکریپت به نفع شما عمل کند، ارزش این را دارد که از بهترین شیوه ‌های افزودن جاوا اسکریپت مطلع باشید:
همه مطالب را به‌صورت متن (ساختاریافته) در دسترس قرار دهید. تا جایی که ممکن است برای محتوای خود به HTML اعتماد کنید. به‌عنوان‌مثال، اگر یک نوار پیشرفته جاوااسکریپت زیبا را پیاده‌سازی کرده ‌اید، مطمئن شوید که آن را با درصد متن متناسب با HTML تکمیل کنید. به همین ترتیب، منوهای کشویی شما باید به‌صورت لیست‌ های نامرتب پیوندها ساخته شوند.

همه عملکردها را از طریق صفحه‌ کلید در دسترس قرار دهید.

اجازه دهید کاربران از طریق همه کنترل ‌ها (به‌عنوان‌مثال، پیوندها و ورودی فرم) به ترتیب منطقی برگه بزنند.
اگر از رویدادهای اشاره ‌گر (مانند رویدادهای ماوس یا رویدادهای لمسی) استفاده می ‌کنید، عملکرد را با رویدادهای صفحه‌کلید کپی کنید.
سایت خود را فقط با استفاده از صفحه‌کلید آزمایش کنید.
محدودیت زمانی تعیین نکنید و حتی حدس نزنید. برای حرکت با صفحه‌کلید یا شنیدن محتوای خوانده‌شده به زمان بیشتری نیاز است. به‌ سختی می‌ توانید پیش ‌بینی کنید که چقدر طول می‌ کشد تا کاربران یا مرورگرها یک فرآیند را تکمیل کنند (به‌ویژه اقدامات ناهم ‌زمان مانند بارگذاری منابع).
انیمیشن ‌ها را ظریف و مختصر و بدون چشمک زدن نگه‌ دارید. چشمک زدن آزاردهنده است و می‌ تواند باعث تشنج شود. علاوه بر این، اگر یک پویانمایی بیش از چند ثانیه طول بکشد، راهی برای لغو آن به کاربر بدهید.
به کاربران اجازه دهید تعامل خود را آغاز کنند. به این معنی که محتوا را به‌روز نکنید، تغییر مسیر ندهید یا به‌طور خودکار بازخوانی نشود. از پنجره ‌های بازشو بدون هشدار استفاده نکنید.
برای کاربران بدون جاوااسکریپت برنامه دومی داشته باشید. ممکن است برای بهبود سرعت و امنیت، جاوا اسکریپت برای افراد خاموش باشد و کاربران اغلب با مشکلات شبکه ‌ای مواجه می ‌شوند که مانع بارگذاری اسکریپت‌ ها می ‌شود. علاوه بر این، اسکریپت‌ های شخص ثالث (تبلیغات، اسکریپت ‌های ردیابی، برنامه‌ های افزودنی مرورگر) ممکن است اسکریپت ‌های شما را خراب کنند.
حداقل، یک پیام کوتاه با <noscript> مانند این بگذارید: <noscript> برای استفاده از این سایت، لطفاً جاوااسکریپت را فعال کنید. </noscript>
در حالت ایده آل، در صورت امکان عملکرد JavaScript را با HTML و اسکریپت نویسی سمت سرور تکرار کنید.
اگر فقط به دنبال جلوه ‌های بصری ساده هستید، CSS اغلب می‌ تواند کار را حتی بصری ‌تر انجام دهد.
از آنجا که تقریباً همه جاوا اسکریپت را فعال کرده ‌اند، <noscript> بهانه‌ ای برای نوشتن اسکریپت ‌های غیرقابل دسترسی نیست.

نقش جاوااسکریپت: مدیریت وضعیت و به‌ روزرسانی رابط کاربری

جاوااسکریپت اجراشده بر روی وب ‌سایت یا برنامه وب مدرن دارای دو مسئولیت اصلی است:

  1.  همگام ‌سازی رابط کاربری (UI) با حالت
  2.  انجام کارهای پیشین برای دریافت اطلاعات به سرور و از آن.

بیایید این وظایف را با جزئیات بررسی کنیم.
 
۱- هماهنگ نگه‌ داشتن UI با حالت

یکی از بدترین اتفاقاتی که ممکن است برای یک صفحه وب رخ دهد این است که UI با وضعیت برنامه جاوا اسکریپت یا اطلاعات روی سرور همگام نباشد.
به‌عنوان‌مثال، صفحه تنظیمات یک وب ‌سایت را تصور کنید که کادرهای تأیید زیادی برای تنظیمات مختلف دارد. اگر همه تنظیمات خود را انتخاب کرده و انتخاب کنید، بسیار ناامیدکننده خواهد بود، اما بعداً دوباره به آنجا خواهید آمد و متوجه خواهید شد که همه آن‌ ها ذخیره نشده ‌اند. اگر وضعیت UI از وضعیت جاوااسکریپت جلوتر باشد، چنین چیزی به ‌راحتی می ‌تواند رخ دهد.
طراحی وب‌سایت به عهده توسعه ‌دهنده وب است که از بروز هرگونه مشکل خارج از همگام ‌سازی جلوگیری می‌ کند. یک وب ‌سایت مدرن باید بتواند به همه اقدامات انجام ‌شده توسط کاربر پاسخ دهد و رسیدگی کند و رابط کاربری را در سرعت نگه دارد.

۲- انجام وظایف پس ‌زمینه برای دریافت اطلاعات به/از سرور

هنگامی‌که یک آدرس اینترنتی را تایپ می‌ کنید و یک صفحه وب را مشاهده می ¬کنید، در حال مشاهده سندی هستید که توسط سرور وب سایتی که در آن هستید برای شما ارسال شده است. شما می ‌توانید سند را مشاهده کرده و با آن تعامل داشته باشید، اما هر تغییری که در آن ایجاد کنید فقط در مرورگر خود منعکس می ‌شود و در منبع سرور باقی نمی‌ ماند.
به ‌منظور به‌ روزرسانی اطلاعات روی سرور، درخواست ‌ها یا پیام ‌های اضافی باید به سرور ارسال شود. همه این موارد توسط همان برنامه جاوااسکریپت که وضعیت UI را مدیریت می‌ کند تسهیل می ‌شود. به ‌طور معمول، این درخواست‌ ها با تعاملات در UI مرتبط است. به ‌عنوان‌ مثال، در اینجا مراحلی وجود دارد که احتمالاً هنگام کلیک روی دکمه در این صفحه رخ می ‌دهد:

  •  جاوااسکریپت برای کلیک روی دکمه گوش می ‌دهد.
  •  وقتی روی دکمه کلیک می‌ شود، پیامی به سرور ارسال می‌ شود تا صفحه را به‌روز کند.
  •  سرور با تعداد جدید کل کلپ ها و تعداد دفعاتی که شخصاً کلیک کرده ‌اید پاسخ می ‌دهد.
  •  رابط کاربری با تعداد کل کلپ ها به‌ روز می‌ شود و همچنین دکمه دست را برجسته می ‌کند که نشان می ‌دهد شخصاً برای پست کلیک کرده ‌اید.

نکته اصلی این است که جاوا اسکریپت می ‌تواند با سرور وب ‌سایت تعامل داشته باشد و اطلاعات را برای به‌ روزرسانی UI در زمان واقعی ارسال و دریافت کند. برای دریافت اطلاعات جدید مانند روزهای اولیه وب، نیازی به بارگیری مجدد صفحه نیست. این شاید مهم ‌ترین تکاملی باشد که منجر به وب مدرن شد و برنامه ‌های بسیار کاملی در مرورگر شما اجرا شد.

جاوا اسکریپت برای چه مواردی استفاده می ‌شود؟

جاوااسکریپت عمدتاً برای برنامه‌ های تحت وب و مرورگرهای وب استفاده می‌ شود؛ اما جاوا اسکریپت فراتر از وب در نرم‌افزار، سرورها و کنترل‌ های سخت‌ افزاری تعبیه‌ شده نیز استفاده می ‌شود. در اینجا برخی از موارد اساسی جاوا اسکریپت برای موارد زیر استفاده می‌ شود:

۱- افزودن رفتار تعاملی به صفحات وب

جاوااسکریپت به کاربران امکان می ‌دهد با صفحات وب تعامل داشته باشند. تقریباً هیچ محدودیتی برای کارهایی که می ‌توانید با JavaScript در یک صفحه وب انجام دهید وجود ندارد – این‌ موارد فقط چند نمونه است:

  •  با کلیک یک دکمه اطلاعات بیشتر را نمایش داده یا پنهان کنید
  •  وقتی یک دکمه روی ماوس می‌ چرخد ، رنگ آن را تغییر دهید
  •  یک چرخ فلک از تصاویر را در صفحه اصلی اسلاید کنید
  •  بزرگنمایی یا بزرگنمایی روی تصویر
  •  نمایش زمان‌ سنج یا شمارش معکوس در وب ‌سایت
  •  پخش صدا و تصویر در یک صفحه وب
  •  نمایش انیمیشن‌ ها
  •  استفاده از منوی کشویی

۲- ایجاد برنامه‌ های وب و تلفن همراه

توسعه‌ دهندگان می‌ توانند از چارچوب ‌های مختلف جاوااسکریپت برای توسعه و ساخت برنامه ‌های وب و تلفن همراه استفاده کنند. چارچوب ‌های جاوااسکریپت مجموعه ‌ای از کتابخانه‌ های کد جاوااسکریپت هستند که کدهای از پیش نوشته ‌شده را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می ‌دهند تا برای ویژگی ‌ها و وظایف برنامه ‌نویسی روتین به معنای واقعی کلمه، چارچوبی برای ایجاد وب‌ سایت یا برنامه‌ های تحت وب در اطراف استفاده کنند.
فریم ورکهای محبوب جاوااسکریپت شامل React، React Native، Angular و Vue هستند. بسیاری از شرکت ‌ها از Node.js، محیط اجرای جاوااسکریپت که بر اساس موتور جاوااسکریپت V8 Google Chrome ساخته شده است، استفاده می ‌کنند. چند نمونه معروف شامل Paypal، LinkedIn، Netflix و Uber!

۳- ایجاد وب سرور و توسعه برنامه ‌های کاربردی سرور

فراتر از وب‌سایت‌ ها و برنامه‌ ها، توسعه‌ دهندگان همچنین می ‌توانند از JavaScript برای ساختن سرورهای وب ساده و توسعه زیرساخت ‌های پشتیبان با استفاده از Node.js.

۴- توسعه بازی

البته، شما همچنین می ‌توانید از JavaScript برای ایجاد بازی‌ های مرورگر استفاده کنید. این‌ موارد راهی عالی برای توسعه ‌دهندگان تازه‌ کار برای تمرین مهارت ‌های جاوا اسکریپت خود هستند.

چرا از جاوااسکریپت برای سایر زبان ‌های برنامه ‌نویسی استفاده می ‌کنیم؟

گذشته از امکانات نا محدود، دلایل زیادی برای توسعه ‌دهندگان وب وجود دارد که از جاوا اسکریپت بر روی سایر زبان ‌های برنامه ‌نویسی استفاده می‌ کنند:

  •  جاوااسکریپت تنها زبان برنامه ‌نویسی بومی مرورگر وب است
  • جاوااسکریپت محبوب ‌ترین زبان است
  •  آستانه پایینی برای شروع وجود دارد
  •  این ‌یک زبان سرگرم ‌کننده برای یادگیری است.

همان ‌طور که بحث کردیم، دلایل متعددی وجود دارد که باعث می ‌شود جاوااسکریپت به محبوب ‌ترین زبان برنامه‌نویسی در جهان در بین انواع مختلف توسعه‌ دهندگان ازجمله توسعه ‌دهندگان ورد پرس تبدیل شود. جاوا اسکریپت یک‌ زبان برنامه نویسی قوی است که به توسعه ‌دهندگان در ایجاد برنامه ‌های وب در مقیاس بزرگ به ‌راحتی و به‌ سرعت کمک می‌ کند.
جاوا اسکریپت نه ‌تنها به شما امکان می‌ دهد یک برنامه وب بسیار تعاملی بسازید بلکه به افزایش سرعت، عملکرد، قابلیت استفاده و ویژگی ‌های برنامه بدون هیچ زحمتی کمک می ‌کند. در حال حاضر توسعه‌ دهندگان و برنامه نویسان به‌طور فزاینده ‌ای از جاوا اسکریپت استفاده می ‌کنند تا برنامه‌ های وب خود بهترین و بهینه ‌ترین تجربه کاربری را در دستگاه ‌ها ، مرورگرها و سیستم‌ عامل‌ های مختلف ارائه دهند. توسعه‌ دهندگان همچنین باید کتابخانه‌ ها، چارچوب‌ ها و ابزارهای مختلف جاوااسکریپت را بیاموزند و چندین کتابخانه و چارچوب را برای استفاده از جاوا اسکریپت مطابق الزامات پروژه ‌ها ترکیب کنند

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۰ / ۵. از مجموع ۰

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
248 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
پروفایل نویسنده
title sign
معرفی محصول
دوره Full Stack .NET Developer (آموزش طراحی وب و ASP.NET Core)
علیرضا ارومند

دوره Full Stack .NET Developer

3.900.000 تومان 2.340.000 تومان
title sign
دیدگاه کاربران

جشنواره عیدآموز نیک آموز، سال جدید رو با قدرت شروع کن
مشاهده تخفیف ها
close-image