جاوا اسکریپ چیست؟

جاوا اسکریپ چیست؟

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه: 7 دقیقه
۵
(۱)

مقدمه

اگر شما هم جز افرادی هستید که به‌تازگی وارد دنیای برنامه‌نویسی شده باشید و یا قصد دارید تا در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنید، شاید بپرسید که جاوا اسکریپت چیست؟ ازاین‌رو دست پیداکردن به یک پاسخ ساده و سرراست می‌تواند بسیاری از ابهامات موجود در ذهن شما را بردارد. باید بدانید که زبان جاوا اسکریپت یکی از پرکاربردترین زبان‌های برنامه‌نویسی در توسعه نرم‌افزار است که محبوبیت بسیار زیادی را در بین کاربران به دست آورده است. ما در ادامه قصد داریم تا به‌صورت کامل به سؤال جاوا اسکریپت چیست پاسخ دهیم.

جاوا اسکریپت چیست؟

Java script چیست؟ اولین سؤالی است که هر برنامه‌نویس مبتدی ممکن است با آن مواجه شود. جاوا اسکریپت را می‌توان یک زبان برنامه‌نویسی پویا دانست که از آن برای توسعه وب، برنامه‌های کاربردی تحت وب، توسعه بازی‌های و موارد بسیار زیاد دیگر استفاده می‌کنند. این زبان برنامه‌نویسی این قابلیت را در اختیار شما قرار می‌دهد تا ویژگی‌های پویا را در صفحات وب پیاده‌سازی کرده که پیش‌ازاین نمی‌توانستید تنها با HTML و CSS این کار را انجام دهید.

امروزه بسیاری از مرورگرها از جاوا اسکریپت به‌عنوان یک زبان برنامه‌نویسی جهت انجام وظایف و اعمال پویا در وب استفاده می‌کنند. اگر می‌خواهید بدانید که تأثیر جاوا اسکریپت چیست باید بدانید که هر زمان شما منوی کشویی را در یک وب‌سایت باز می‌کنید، یک محتوای اضافه شده در یک صفحه را مشاهده می‌کنید، تغییر پویا رنگ عناصر در یک صفحه را می¬بینید و … همه‌وهمه به‌خاطر وجود جاوا اسکریپت است. با فهمیدن تأثیرات زبان جاوا اسکریپت است که می‌توانید درک کنید که دلیل وجود Java script چیست.

وب بدون جاوا اسکریپت چگونه خواهد بود؟

بعد از اینکه به‌صورت کلی دانستید جاوا اسکریپت چیست شاید متوجه شدید که حضور چنین زبان برنامه‌نویسی پویایی، چگونه می‌تواند بر دنیای وب تأثیرگذار باشد. برای اینکه این تأثیر را هرچه بیشتر درک کنید، تنها کافی است تا چند لحظه دنیای وب را بدون زبان جاوا اسکریپت تصور کنید. بدون وجود جاوا اسکریپت، تمام آن چیزی که در صفحات وب خواهید داشت، تنها HTML و CSS خواهند بود. با این تصور به‌خوبی می‌توانید بدانید که تأثیر Java script چیست و چرا باید از آن استفاده کرد.

HTML و CSS هم تنها به شما اجازه پیاده‌سازی چند صفحه وب ساده و بدون هیچ‌گونه عناصر پویایی را می‌دهند. ازاین‌رو بیش از ۹۰ درصد از صفحات موجود در فضای وب کاملاً یکسان و ثابت خواهد بود و شما تنها تغییرات کوچک پویایی مانند انیمیشن‌هایی که CSS در اختیارتان قرار می‌دهد را خواهید داشت. حال شاید بهتر بدانید که تأثیر جاوا اسکریپت چیست!

چگونه جاوا اسکریپت چیزها را پویا می‌کند؟

سؤال بعدی که در مقاله جاوا اسکریپت چیست می‌خواهیم به آن پاسخ دهیم این است که جاوا اسکریپت چگونه می‌تواند چیزهای مختلف را پویا کند؟ در پاسخ باید اشاره کرد که HTML می‌تواند سند وب و محتوای آن را تعریف کند. از سوی دیگر CSS سبک‌های مختلفی را برای محتویات اضافه شده در این سند، ارائه می‌کند؛ به همین دلیل به HTML و CSS بیشتر زبان نشانه‌گذاری گفته می‌شود تا یک زبان برنامه‌نویسی؛ زیرا در بیشتر نشانه‌گذاری‌هایی را برای اسناد با پویایی اندک، ارائه می‌کنند.

این در حالی است که زبان جاوا اسکریپت یک زبان برنامه‌نویسی پویا بوده که می‌تواند از محاسبات ریاضی پشتیبانی کند؛ به همین دلیل به شما این امکان را می‌دهد به‌صورت پویا محتویات HTML را به DOM اضافه کنید، اعلان‌های سبک و پویا ایجاد کنید، مطالب را به‌صورت واکنشی طراحی کنید و … . اما اگر شما هم قصد دارید تا به سؤال جاوا اسکریپت چیست خود پاسخ دهید، باید با موضوعات بیشتری در خصوص این زبان آشنا شوید.

نحوه استفاده از جاوا اسکریپت در HTML:

در این قسمت از مقاله جاوا اسکریپت چیست، قصد داریم تا شما را با نحوه استفاده از جاوا اسکریپت در HTML آشنا کنیم. به‌مانند CSS، جاوا اسکریپت نیز در HTML به روش‌های مختلفی قابلیت استفاده را خواهد داشت:

جاوا اسکریپت درون خطی

برای استفاده از این روش، می‌توانید کد جاوا اسکریپت را در تگ‌های HTML و در برخی از ویژگی‌های خاص مبتنی بر JS قرار دهید به‌عنوان‌مثال، تگ‌های HTML دارای ویژگی‌های رویدادی هستند که به شما این امکان را می‌دهد تا زمانی که یک رویداد راه‌اندازی شد، مقدار کد را به‌صورت درون خطی اجرا کنید. مانند:

!button onclick="alert('You just clicked a button')">Click me> </button>

جاوا اسکریپت داخلی، با تگ اسکریپت

همان‌طور که برای اعلان‌های style در یک صفحه HTML تگ style وجود دارد، تگ اسکریپت نیز برای زبان جاوا اسکریپت موجود است. اگر می‌خواهید بدانید که نحوه استفاده از تگ جاوا اسکریپت چیست می‌توانید قطعه کد زیر را مشاهده کنید:

<script>
 function() { 
alert
("I am inside a script tag")
 } 
</script>

جاوا اسکریپت خارجی

ممکن است شما هم بخواهید کد جاوا اسکریپت خود را در فایل دیگری داشته باشید و بعد، از آن استفاده کنید. شما در این زمان باید بدانید که نحوه فراخوانی خارجی جاوا اسکریپت چیست و چگونه انجام می‌شود. باید بدانید که جاوا اسکریپت خارجی به شما این اجازه را خواهد داد و با استفاده از قطعه کد زیر می‌توانید این کار را انجام دهید.

<!-- index.html -->
 <script src="./script.js">
</script> 
// script.js alert("I am inside an external file");

انواع داده‌ها در جاوا اسکریپت:

موضوع بعدی که در مقاله Java script چیست قصد داریم تا در خصوص آن صحبت کنیم این است که انواع داده در جاوا اسکریپت چیست؟ نکته مهمی که باید بدانید این است که در جاوا اسکریپت داده‌ها باید از یک نوع باشند. جاوا اسکریپت باید بداند که نوع داده چیست و چگونه از آن برای ادغام با سایر داده‌ها استفاده کند. ما در این قسمت انواع داده‌هایی که جاوا اسکریپت از آن پشتیبانی می‌کند را به شما معرفی می‌کنیم:

  •  اعداد: مانند ۱، ۲، …، ۹.
  •  رشته: هر آن چیزی که بین نقل‌قول‌های تکی (‘ ‘)، دو‌تایی (” “) و بکتیک¬ها (…) قرار دارد.
  •  بولی (Boolean): این داده‌ها تنها می‌توانند دارای دو مقدار باشند. مانند بله یا خیر. صحیح یا غلط.
  •  آرایه: گروهی از داده‌ها (که می‌توانند از هر نوع باشند) که با کاما از یکدیگر جدا شده‌اند. برای مثال array[0].
  •  Object: گروهی از داده‌ها اما به شکل key:value. مانند {name: ‘javascript’, age: 5}. کلید باید به‌صورت یک‌رشته بوده و مقدار آن هم می‌تواند هر نوعی باشد. دسترسی به محتوای گروه با کلید انجام خواهد شد.
  •  Undefined (تعریف نشده): این داده را می‌توان به طور صریح به یک متغیر اختصاص داد یا به طور ضمنی به متغیری که اعلام شده باشد، اما مقداری به آن اختصاص پیدا نکرده است.
  •  Null: شاید بپرسید که داده Null در جاوا اسکریپت چیست؟ باید بدانید که Null به این معنی است که هیچ مقداری وجود ندارد. البته مقداری هست، اما نه مقدار واقعی، بلکه تهی!
  •  Function (توابع): تابع یک نوع داده است که هنگام فراخوانی یک بلوک از کد، فراخوانده می‌شود. مانند function(){ console.log(“function”)

برای اینکه به‌صورت دقیق و مشخص بدانید که داده‌های موجود در جاوا اسکریپت چیست، باید با ماهیت جاوا اسکریپت بیش از این موارد آشنایی پیدا کنید. اما همین داده‌ها نیز برای افرادی که قصد آشنایی با جاوا اسکریپت را دارند نیز کفایت می‌کند.

متغیرها در جاوا اسکریپت:

پیش‌ازاین که به سؤال متغیر در جاوا اسکریپت چیست پاسخ دهیم، باید شما را با مفهوم متغیر بیشتر آشنا کنیم. متغیرها محفظه‌هایی برای مقادیر هر نوع داده بوده که برای نگهداری از داده‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرند. متغیرها مقادیر داده را به‌گونه‌ای نگهداری می‌کنند که وقتی مورداستفاده قرار بگیرند، زبان جاوا اسکریپت توانایی این را داشته باشند که از مقداری که آن‌ها برای آن عملیات نشان می‌دهند، استفاده کند.

فراخوانی متغیر

شاید بپرسید که نحوه فراخوانی متغیر در جاوا اسکریپت چیست؟ متغیرها را می‌توان به‌سادگی فراخوانی کرد و به هرکدام از آن‌ها یک مقدار اختصاص داد. زمانی که قصد دارید یک متغیر را فراخوانی کنید، می‌توانید این کار را انجام دهید:
let name;
اکنون یک متغیر “name” فراخوانی شده است، اما مقداری برای آن اختصاص پیدا نکرده است. در این حالت جاوا اسکریپت به‌صورت پیش‌فرض مقدار undefined را به این متغیر اختصاص می‌دهد.

اختصاص دادن مقدار به متغیر

قدم بعدی این است که بدانید نحوه اختصاص دادن مقدار به متغیر در Java script چیست. اگر قصد داشته باشید که به متغیر فراخوانی شده در جاوا اسکریپت مقداری را اختصاص دهید، می‌توانید از کد زیر استفاده کنید:

let name;
name = "JavaScript”;

در این حالت اگر متغیر name را فراخوانی کنید، به شما JavaScript را بازمی‌گرداند. البته می‌توان این قطعه کد را ساده‌تر از این نیز پیاده‌سازی کرد.

let name = "JavaScript”;

روش‌های فراخوانی متغیر در جاوا اسکریپت

شاید بپرسید که روش‌های فراخوانی متغیر در جاوا اسکریپت چیست؟ در پاسخ باید اشاره کرد که زبان جاوا اسکریپت از سه روش فراخوانی متغیر پشتیبانی خواهد کرد. این سه روش عبارت‌اند از:

عملگر var:

شما می‌توانید به کمک این عملگر متغیرها را فراخوانی کرده و مقادیری را که به آن‌ها اختصاص‌داده‌شده است، تغییر دهید. برای مثال:

var name = "JavaScript”;
name = "Language”;

عملگر let:

این عملگر به‌مانند VAR عمل کرده و تنها تفاوت آن این است که عملگر var متغیرها را به بالای تابع انتقال می‌دهد درحالی‌که let این کار را نمی‌کند.

عملگر const:

این عملگر نیز متغیرها را به بالای تابع انتقال نمی‌دهد اما می‌تواند یک عمل دیگری را انجام دهد. این عملگر تضمین می‌کند که به یک متغیر نمی‌توان مقداری غیر از آن چیزی که در زمان اولیه اختصاص داده‌اید، اختصاص دهید.

توابع در جاوا اسکریپت

شما به کمک جاوا اسکریپت می‌توانید از توابع برای انجام فعالیت‌های موردنظر خود استفاده کنید. اما آیا می‌دانید که نحوه کار با توابع در جاوا اسکریپت چیست؟ باید بدانید که با توابع می‌توانید بلوکی از کد را ذخیره کرده و از آن‌ها در مکان‌های مختلف برنامه و کد خود استفاده کنید. برای مثال تصور کنید که می‌خواهید “JavaScript” و “Language”را در مکان‌های مختلفی از کد خود چاپ کنید.

شما می‌توانید به‌جای اینکه این کار را انجام دهید:

console.log("JavaScript")
console.log("Language")
// بعضی کدها در این قسمت قرار گرفته‌اند
console.log("JavaScript")
console.log("Language")
// بعضی کدها در این قسمت قرار گرفته‌اند
console.log("JavaScript")
console.log("Language")
می‌توانید این کار را انجام دهید:
function print() {
console.log("JavaScript")
console.log("Language")
}
Print()
// بعضی کدها این جا قرار دارند.
Print()
// بعضی کدها این جا قرار دارند.
Print()

بدین صورت بلوک کد مکرر را در یک تابع قرار داده‌اید و هرکجا که بخواهیم از این بلوک استفاده کنید، تنها کافی است تا تابع را فراخوانی کنیم. اما اجازه دهید تا مورد دیگری را نیز برای شما معرفی کنیم تا به‌خوبی بدانید که نحوه کار با توابع در جاوا اسکریپت چیست.
تصور کنید که می‌خواهید میانگین سه عدد را پیدا کنید. برای این باید از کد زیر کمک بگیرید:
let num1 = 5
let num2 = 6
let num3 = 8
let average = (num1 + num2 + num3) / 3

با اینکه نوشتن این قطعه کد خارج از یک عملکرد معین ممکن است ضرری به همراه نداشته باشد، اما اگر مجبور بودید که در مکان‌های مختلف کد خودتان این عمل را انجام دهید چه اتفاقی رخ می‌داد؟ راه‌حل این مشکل در Java script چیست؟ برای حل این مشکل تنها کافی است تا تابعی به‌مانند کد زیر پیاده‌سازی کنید:

function findAverage(n1, n2, n3) {
let aver = (n1 + n2 + n3) / 3
return aver
}
let num1 = 5
let num2 = 6
let num3 = 8
let average = findAverage(num1, num2, num3)
// بعداً در جایی دیگر
let average2 = findAverage(...)
// بعداً در جایی دیگر
let average3 = findAverage(...

بدین صورت شما می‌توانید با قراردادن مقادیر به‌جای n1، n2 و n3 در پرانتز، میانگین این اعداد را به کمک چنین تابعی در هر نقطه‌ای کد خود، فراخوانی کنید.

نتیجه‌گیری

زبان جاوا اسکریپت را می‌توان یکی از بهترین و محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی جهان معرفی کرد که ویژگی‌های مختلفی را در اختیار توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان قرار می‌دهند. ما در این مقاله به‌صورت کامل به این موضوع پرداختیم که جاوا اسکریپت چیست، انواع داده‌های آن کدام است، متغیرها چگونه در این زبان برنامه‌نویسی کار می‌کنند، نحوه نوشتن یادداشت در جاوا اسکریپت چیست و چگونه می‌توان توابع را فراخوانی کرد.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۵ / ۵. از مجموع ۱

اولین نفر باش

title sign
دانلود مقاله
جاوا اسکریپ چیست؟
فرمت PDF
صفحه
حجم مگابایت
دانلود مقاله
title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
257 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
پروفایل نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران

وبینار رایگان SQL Server؛ مسیری به سوی فرصت‌های شغلی بی‌شمار       پنج‌شنبه 30 فرودین ساعت 15
ثبت نام رایگان
close-image