اما زمانی که از مسئولین بانکهای اطلاعاتی سازمان بپرسید که سیاست شما در قبال نگهداری بانکهای اطلاعاتی چیست. جوابشان این است که «ما یک سرور مناسب تهیه کردیم و هر روز از بانک اطلاعاتی Backup (نسخه پشتیبان) تهیه میکنیم.»
همینجا میتوان به این نکته رسید که اکثر مسئولین پایگاه داده اکثر سازمانها به علت عدم آشنایی کافی با SQL Server یک سیاست نامناسب برای نگهداری از بانکهای اطلاعاتی خود انتخاب کردهاند. این موضوع باعث میشود که در صورتیکه مشکلاتی در Database و یا SQL Server بوجود آید کسب و کار به شدت آسیب ببیند.
مایکروسافت به خاطر اینکه مشکلات مربوط به Database Maintenance (نگهداری بانکهای اطلاعاتی) به حداقل برسد برنامه Database Maintenance Plane را معرفی کرد. با استفاده از این برنامه شما میتوانید بدون اینکه دانش آنچنانی درباره نگهداری بانکهای اطلاعاتی داشته باشید فرآیندهای مربوط به آن را به راحتی آب خوردن انجام دهید.
لازم میدانم اشاره کنم که راهحلهای ارائه شده در این برنامه به ازای بانکهای اطلاعاتی کوچک، متوسط و بزرگ قابل استفاده است.
اما هدف ما از این همه بحث معرفی کتابی درباره برنامه Database Maintenance Plan میباشد.
نام کتاب : Brad’s Sure Guide to SQL Server Maintenance Plans
نویسنده : Brad McGehee
انتشارات : Simple Talk Publishing
اما در ادامه بحث مروری داشته باشیم به فصلهای مربوط به این کتاب
فصل 1 : Why is Database Maintenance Important?
در این فصل از کتاب دلیل و چرایی استفاده از Maintenance Plan بررسی شده است همچنین شما با فضای کاری مربوط به این برنامه و امکانات موجود در آن آشنا خواهید شد.
فصل 2 : Before you Create any Maintenance Plans
در این فصل از کتاب درباره تنظیمات پیشنیاز جهت استفاده از Database Maintenance Plan صحبت شده است. برای استفاده بهینه از این امکان SQL Server شما باید Database Mail و SQL Server Agent را پیکربندی نمایید.
فصل 3 : Getting Started with the Maintenance Plan Wizard
این فصل از کتاب شروع کار با Maintenance Plan را با استفاده از Wizard شرح میدهد تا شما با فرآیندهای مربوط به Database Maintenance آشنا شوید.
فصل 4 : Task Scheduling
همانگونه که میدانید برای اینکه فعالیتهای مربوط به Database Maintenance به طور خودکار انجام شود شما باید برای آن برنامه زمانبندی تعریف نمایید برای آشنایی با نحوه تعریف برنامه زمانبندی میتوانید به این فصل از کتاب مراجعه کنید.
فصل 5 : Check database Integrity Task
یکی از وظایف یک DBA خوب بررسی صحت و سلامت بانک اطلاعاتی میباشد. در این فصل از کتاب این موضوع به طور کامل بررسی شده است.
فصل 6 : Shrink Database Task
آیا تا به حال اتفاق افتاده است که حجم Log File بانک اطلاعاتی شما بیش از اندازه بالا رود برای اینکه بتوانید حجم آن را پایین بیاورید میتوانید از Shrink استفاده نمایید البته انجام اینکار نیاز به پیشنیازهایی دارد. در این از فصل کتاب شما با فرآیند Shrink آشنا میشوید.
توجه : تا جایی که امکان دارد Data Fileهای بانک اطلاعاتی خود را Shrink نکنید برای آشنایی با عواقب اینکار به مقاله بررسی تاثیر Shrink کردن Database بر کارایی بانک اطلاعاتی مراجعه نمایید.
فصل 7 : Rebuild Index Task
یکی از کارهایی که در جهت افزایش کارایی بانکهای اطلاعاتی باید انجام داد Rebuild (باسازی) کردن ایندکسها میباشد. در این فصل از کتاب در مورد موضوع بحث شده است.
فصل 8 : Reorganize Index Task
سازماندهی و یا Reorganize کردن ایندکسهای یکی از فعالیتهایی است که باید به ازای ایندکسهایی که Fragmentation آنها کم است انجام داد. انجام اینکار باعث خواهد شد که کارایی بانک اطلاعاتی افزایش پیدا کند. در این فصل از کتاب این موضوع بررسی شده است.
فصل 9 : Update Statistics Task
هر کدام از جدول بانک اطلاعات آمار پراکندگی Valueهای یک فیلد را در بخشی به نام Statistics نگهداری میکنند به روز بودن آمار مربوط به آنها تاثیر مثبتی در کارایی بانک اطلاعاتی دارد. در این فصل از کتاب این موضوع بررسی شده است.
فصل 10 : Execute SQL Server Agent Job Task
برخی از مواقع در طی فرآیند Database Maintenance لازم داریم که Taskهای مربوط به یک Job خاص را فراخوانی و اجرا نماییم در این فصل از کتاب با نحوه انجام اینکار و چالشهای مربوط به آن آشنا خواهید شد.
فصل 11 : History Cleanup Task
زمانی که Jobهای به طور اتوماتیک اجرا میشوند به ازای هر مرحله (Step) از کاری که انجام میدهد یک Log در جداول سیستمی تهیه میکنند. حال اگر حجم دادههای موجود در این جدول زیاد باشد نمایش History و یا سوابق اجرای مربوط به Job کمی زمانبر خواهد شد برای اینکار میتوان با استفاده از امکانات موجود در برنامه Database Maintenance سوابق قدیمی را پاک کرد. در این فصل از کتاب نحوه انجام اینکار بررسی شده است.
فصل 12 : Define Back Up Database (Full) Task
تهیه نسخه پشتیبان از بانکهای اطلاعاتی جزو وظایف مهم یک DBA است در این فصل از کتاب شما با Full Backup و نحوه تهیه آن از بانک اطلاعاتی با استفاده از Database Maintenance Plan آشنا خواهید شد.
فصل 13 : Define Back Up Database (Differential) Task
زمانی که شما از بانک اطلاعاتی خود Differential Backup تهیه میکنید حجم نسخه پشتیبان به نسبت Full Backup کاهش پیدا خواهد کرد. در این فصل از کتاب شما با Differential Backup و نحوه تهیه آن از بانک اطلاعاتی با استفاده از Database Maintenance Plan آشنا خواهید شد.
فصل 14 : Back Up Database (Transaction Log) Task
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که بازه Backupهای خود را به قدری کوتاه کنید (مثلاً هر 5 دقیقه) که هم حجم نسخه پشتیبان کاهش یابد و زمان Backupگیری. برای اینکار میتوانید از Log Backup استفاده نمایید. در این فصل از کتاب شما با Log Backup و نحوه تهیه آن از بانک اطلاعاتی با استفاده از Database Maintenance Plan آشنا خواهید شد.
فصل 15 : Maintenance Cleanup Task
شاید شما از آن دسته DBAهایی باشید که هر کدام از Backupهای تهیه شده از بانک اطلاعاتی را در یک فایل جداگانه ذخیره میکنید. حال سناریوی را در نظر بگیرید که با حجم زیادی از فایلهای Backup قدیمی مواجه هستید برای اینکه بتوانید آنها را حذف کنید باید هر روز و یا چند وقت یکبار اینار را انجام دهید. انجام اینکار در Database Maintenance Plan به راحتی آب خوردن میباشد. در این فصل از کتاب این موضوع به طور کامل بررسی شده است.
فصل 16 :Using the Maintenance Plan Designer
محیط برنامه Maintenance Plan یک محیط گرافیکی ساده است در این فصل از کتاب قسمتهای مختلف مربوط به آن بررسی شده است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این ابزار قوی پادکست صوتی رادیو نیک آموز Maintenance Plan چیست را گوش دهید.
فصل 17 : Configuring Maintenance Tasks Using the Designer
به عنوان یک DBA قطعاً با پنجره Properties اکثر برنامهها و یا قسمتهای SQL Server کار کردهاید در این فصل از کتاب تنظمات مربوط به هر کدام از Taskهای موجود در برنامه Database Maintenance Plan بررسی شده است.
فصل 18 : Subplans and Precedence
زمانیکه از برنامه Database Maintenance Plan استفاده میکنید امکان ایجاد چندین Sub Plan به ازای یک Plan وجود دارد. با استفاده از اینکار میتوانید از حجم کارهای موجود در یک Plan بکاهید. این فصل از کتاب این امکان را به خوبی بررسی مینماید.
فصل 19 : Create and Modify Maintenance Plans Using the Designer
در این فصل از کتاب با نحوه ویرایش یک Plan آشنا و تنظیمات پیشرفته به ازای آن را یاد خواهید گرفت.
4 دیدگاه
مجتبی شهریور
سلام
کتاب مفید و سودمندی را در زمینه نگه دری بانک اطلاعاتی معرفی فرمودین
آیا در نظر ندارین در زمینه نگهداری فیلمی تهیه بفرمایین و یا درصورت موجود بودن در سایت به من معرفی بفرمایید
متشکرم
مسعود طاهری
سلام
محمدهادی بالیده
سلام
من sql 2014 نصب کردم ولی بعد از ساخت Maimtenance plan اون نمی تونه از DB ها بکاپ بگیره؟
حتی روی Maintenance plan تعریف شده هم که Execute میزنم بعد از چند ثانیه پیام error میده.
بنظرتون مشکل چیه؟
ورژن 2014 قلق خاصی داره؟ کار خاصی باید انجام بدم تا بکاپ بگیره؟
ممنونم
محمدهادی بالیده
مسعود طاهری
سلام
لطفا جزئیات خطا را بررسی کنید. متن خطا چی است.