آشنایی با Kpi و اهمیت آن

آشنایی با Kpi و اهمیت آن

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۸
آخرین بروزرسانی: ۲۹ مهر ۱۴۰۱
زمان مطالعه: دقیقه
۳
(۲)

مقدمه

بدون شک اگر شما هم در یک شرکت و یا سازمان مشغول به کار باشید در مورد شاخص کلیدی عملکرد یا kpi شنیده‌اید. با اینکه شاید بسیاری از افراد و کارکنان می‌دانند که شاخص‌های کلیدی عملکرد مهم هستند اما ممکن است ندانند که KPI چیست؟ یا اینکه kpi مخفف چیست. حتی آشنایی با انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد نداشته و چرایی اهمیت آن و نحوه استفاده حداکثری از آن را نمی‌دانند. ما در ادامه قصد داریم تا به‌صورت کامل در خصوص این که KPI چیست؟ و kpi مخفف چیست و همه چیز در مورد شاخص عملکرد صحبت کنیم.

KPI چیست؟

اولین سؤالی که بعد از برخورد با شاخص kpi با آن مواجه می‌شوید این است که KPI چیست. شاخص کلیدی عملکرد یا kpi یک مقدار قابل‌اندازه‌گیری است. شاخص kpi به‌خوبی نشان می‌دهد که شرکت تا چه اندازه به‌صورت مؤثر به اهداف کلیدی تجاری خود دست‌یافته است. سازمان‌ها بعد از درک اینکه KPI چیست؟ می‌توانند به کمک آن سعی کنند بفهمند تا چه اندازه در مسیر راه خود، به موفقیت رسیده‌اند. آیا می‌دانید که وظیفه سطوح KPI چیست؟

باید بدانید که شاخص‌های کلیدی عملکرد سطح بالا بر عملکرد کلی کسب‌وکار تمرکز می‌کنند. این در حالی است که انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد سطح پایین بر فرایندهای بین بخش‌های مختلف مانند فروش، بازاریابی، منابع انسانی یا پشتیبانی تمرکز دارند. حال که به‌صورت اجمالی دانستید که KPI چیست، آیا می‌دانید که kpi مخفف چیست؟

در پاسخ به سؤال kpi مخفف چیست باید اشاره کرد که این واژه به معنای شاخص کلیدی عملکرد یا key performance indicator است. ما در قسمت قبل به‌صورت کامل در خصوص این که KPI چیست صحبت کردیم.

نحوه تعریف KPI

بعد از اینکه دانستید KPI چیست زمان آن رسیده است تا این شاخص عملکرد و نحوه تعریف آن را بدانید. به‌راحتی می‌توان شاخص کلیدی عملکرد را با سایر معیارهای تجاری اشتباه گرفت. KPIها باید با یک معیار عملکرد به نتیجه کسب‌وکارها، مرتبط باشند. برای درک بهتر نحوه تعریف KPI، اجازه دهید تا یک مثال را برای شما بازگو کنیم. تصور کنید که هدف شما، افزایش درآمد ماهیانه است؛ ازاین‌رو KPI چیست؟ مشخص است که kpi رشد فروش شما خواهد بود.

حال نحوه تعریف KPI چیست؟ تعریف شاخص عملکرد به‌صورت زیر خواهد بود:

سؤالپاسخ
نتیجه موردنظر شما چیست؟افزایش ۲۰ درصدی درآمد در سال جاری
چرا این نتیجه مهم است؟باعث سودآوری کسب‌وکار می‌شود.
چگونه می‌خواهید پیشرفت را اندازه‌گیری کنید؟از طریق افزایش درآمد ماهیانه
چگونه می‌توانید بر نتیجه تأثیر بگذارید؟با تشویق گسترش MRR برای مشتریان فعلی، با انتقال MQL به SQL، همکاری بین بازاریابی و فروش
چه کسی مسئول نتیجه کسب‌وکار است؟مدیر فروش
چگونه می‌دانید که به نتیجه خود رسیده‌اید؟زمانی که درآمد ۲۰ درصد افزایش می‌یابد.
هرچند وقت یکبار پیشرفت را اندازه‌گیری می‌کنید؟به‌صورت ماهیانه

نحوه نوشتن KPI

بعد از اینکه دانستید KPI چیست و چگونه می‌توان آن را تعریف کرد، زمان آن رسیده است تا بدانید که نحوه نوشتن KPI چیست. به یاد داشته باشید که مهم است شاخص کلیدی عملکرد برای کسب‌وکار شما سفارشی شده و برای کمک به دستیابی به اهداف¬تان توسعه داده شود؛ ازاین‌رو باید بدانید که نحوه نوشتن KPI چیست.

یک هدف واضح برای شاخص KPI خود بنویسد

شاخص KPI باید با یک هدف تجاری کلیدی مرتبط باشد. درصورتی‌که چنین نباشد، شما در حال حرکت به سمت هدفی خواهید بود که هیچ سودی برای کسب‌وکارتان ندارد. به یاد داشته باشید که انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد باید اهداف استراتژیک سازمان شما را بیان کنند. از همه این‌ها مهم‌تر، شاخص‌های کلیدی عملکرد باید داستان شرکت شما را بازگو کنند.

KPI خود را با سهام‌داران به اشتراک بگذارید

دلیل استفاده از KPI چیست زمانی که آن را با دیگران به اشتراک نمی‌گذارید؟ برای اثربخشی شاخص‌های کلیدی عملکرد باید توضیح دهید که چه چیزی را و به چه دلیل اندازه‌گیری می‌کنید؛ ازاین‌رو باید بتوانید شاخص KPI را با کارمندان و ذی‌نفعان به اشتراک بگذارید. دلیل اشتراک KPI چیست؟ بدین صورت همه کارکنان از اهداف و جهت‌گیری‌های سازمان شما مطلع خواهند شد.

KPIهای خود را به‌صورت مداوم بررسی کنید

ضروری است که بعد از دانستن اینکه KPI مخفف چیست، آن‌ها را به‌صورت مداوم بررسی کنید. بهتر است تا شاخص عملکرد یا KPI را از دو منظر: پیشرفت خود در برابر KPI و پیشرفت خود برای تعیین میزان اثربخشی شاخص‌های کلیدی عملکرد بررسی کنید.

KPIهای قابل‌اجرا ایجاد کنید

برای اینکه بدانید KPIهای قابل‌اجرا ایجاد کنید، نیاز است تا بدانید نحوه مسیر ایجاد KPI چیست. شما باید اهداف شرکت و کسب‌وکارتان را مرور کنید. در مرحله بعدی عملکرد فعلی خود را تجزیه‌وتحلیل کرده و اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت شاخص KPI را تعیین کنید. حال نیاز است تا اهداف خود را با تیم خود، مرور کنید. در قدم نهایی نیز پیشرفت خود را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را مجدداً تنظیم کنید.

نحوه اندازه‌گیری KPI:

در این قسمت از مقاله KPI چیست قصد داریم تا در خصوص نحوه اندازه‌گیری KPI صحبت کنیم. آیا می‌دانید که نحوه اندازه‌گیری KPI چیست و چگونه باید انجام شود؟ یکی از راه‌های اندازه‌گیری انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد، استفاده از چارچوب smart است. اما آیا می‌دانید که چارچوب SMART چیست؟ اجازه دهید تا آن را برای شما بازگو کنیم:

• آیا هدف شما مشخص شده است؟
• آیا می‌توانید پیشرفت خود را اندازه‌گیری کنید؟
• آیا هدف شما واقع‌بینانه و قابل دستیابی است؟
• هدف چقدر با سازمان شما مرتبط است؟
• بازه زمانی دستیابی به این هدف چیست؟

بعد از اینکه دانستید KPI مخفف چیست باید بدانید که SMART مخفف چیست. SAMRT مخفف خاص (Specific)، اندازه‌گیری (Measure)، قابل دستیابی (Attainable)، مرتبط (Relevant) و بازه زمانی (Timeframe) است. به کمک چارچوب SMART می‌توانید بدانید که نحوه اندازه‌گیری KPI چیست و چگونه باید آن را پیاده‌سازی کرد.

نحوه گزارش‌گیری از شاخص‌های کلیدی عملکرد

قدم بعدی در مقاله KPI چیست، آشنایی با این نکته است که نحوه گزارش‌گیری KPI چیست. ساده‌ترین راه برای گزارش انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد، استفاده از داشبورد شاخص KPI است. داشبورد شاخص عملکرد یک نمای کلی از عملکرد کسب‌وکارتان را در زمان واقعی در اختیار شما قرار می‌دهد. داشبورد شاخص عملکرد همچنین به‌عنوان گزارش KPI نیز شناخته می‌شود. این داشبورد می‌تواند نحوه تطبیق عملکرد فعلی شما با اهداف¬تان را به تصویر بکشید و نشان دهد که رابطه شرکت شما با KPI چیست.

نحوه استفاده از نرم‌افزار KPI

در ادامه مقاله KPI چیست زمان آن رسیده تا در خصوص نحوه استفاده از نرم‌افزار شاخص کلیدی عملکرد اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. باید بدانید که نرم‌افزار مورداستفاده شاخص KPI نباید پیچیده و سخت باشد. استفاده از یک ابزار BI سبک مانند PowerMetrics می‌تواند به شما بسیار کمک کند. با استفاده از PowerMetrics یا سایر ابزارهای مشابه، می‌توانید تصاویر مختلفی را در زمان واقعی از شاخص عملکرد خود ایجاد کنید.

شاید بپرسید که دلیل استفاده از نرم‌افزار KPI چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید اشاره کرد که به کمک چنین نرم‌افزاری می‌توانید با چند کلیک ساده، به منابع داده خود دسترسی پیدا کنید؛ ازاین‌رو می‌توانید مهم‌ترین شاخص‌های کلیدی عملکرد را روی داشبورد مشاهده کنید. از این قسمت می‌توانید آن‌ها را بخش‌بندی کرده، به آن ابعاد مختلفی اضافه کنید و یا معیارهای گوناگون را با هم ترکیب کنید. بدین صورت می‌توانید یک گزارش قابل تنظیم و روشن‌تر برای خود و تیمتان داشته باشید.

چرا KPIها مهم هستند؟

دلیل اهمیت KPI چیست؟ سؤال بسیار مهمی که ممکن است برای شما هم ایجاد شده باشد. باید بدانید که مزایای استفاده از KPI چیست تا بدین صورت متوجه شوید که انواع شاخ‌های کلیدی عملکرد تا چه اندازه به شما کمک می‌کنند. ما در این قسمت از مقاله KPI چیست قصد داریم تا برخی از مهم‌ترین مزایای شاخص KPI را به شما معرفی کنیم.

شاخص کلیدی عملکرد کارکنان را درگیر می‌کند

انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد می‌توانند کارمندان را متحد کرده تا بر روی یک هدف مشترک کار کنند. اینکه کارمندان شما بدانند KPI مخفف چیست باعث می‌شود تا آن‌ها با موضوعاتی که بر روی نتیجه کسب‌وکار شما تأثیرگذار است، آشنا شوند. به یاد داشته باشید که شرکت‌هایی که کارمندان متعهدتر و با مشارکت تری دارند، ۲۱ درصد بهره‌وری بیشتری خواهند داشت. به کمک شاخص عملکرد می‌توانید تمامی کارمندان خود را برای رسیدن به اهداف موردنظرتان درگیر کنید.

شاخص KPI هدف و فرهنگ شما را به هم متصل می‌کند

شما باید بدانید که KPI چیست و چگونه می‌توان آن را به فرهنگ شرکت تان متصل کرد. بعد از انجام این کار، کارمندان می‌توانند تأثیر خود را اندازه‌گیری کنند. آن‌ها درمی‌یابند که فعالیت‌های روزانه‌شان و نقش آن‌ها تا چه اندازه برای موفقیت شرکت اهمیت دارد. شاخص‌های کلیدی عملکرد همه افراد را در یک‌جهت هدایت کرده و همه را برای انجام یک مشارکت هدفمند آماده می‌کند.

بهترین KPIها کدامند؟

بعد از اینکه دانستید که KPI مخفف چیست شاید بخواهید بدانید که بهترین شاخص‌های کلیدی عملکرد کدام‌ها هستند. اگر شما هم قصد دارید تا داشبورد شاخص کلیدی عملکرد خود را ایجاد کنید، باید بدانید که بهترین KPI چیست. ما در ادامه برخی از انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد که نقش مهمی را برای موفقیت کسب‌وکار شما ایفا می‌کنند، به شما معرفی می‌کنیم.

بهترین KPIهای اجرایی

  •  Npm یا حاشیه سود خالص
  • DTE یا نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام
  • LTC یا نسبت ارزش طول عمر به هزینه اکتساب
  • Cpc یا دوره بازپرداخت

 بهترین KPIهای بازاریابی:

  •  Cac یا هزینه جذب مشتری
  •  Lcr یا نرخ تبدیل
  • Mqls یا رهبران واجد شرایط بازاریابی
  • Romi یا بازگشت سرمایه در بازاریابی

بهترین KPIهای فروش:

  •  Ltwr یا نرخ منجر به برنده‌شدن
  • Leads یا فردی که به محصول شما علاقه نشان می‌دهد
  • Mgr یا نرخ رشد
  • Asp یا میانگین قیمت فروش

بهترین KPIهای مالی:

  •  Gm یا حاشیه ناخالص
  • Nb یا نرخ ازدست‌دادن سود
  • Np یا سود خالص
  • Rev یا درآمد

درک شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI)

برای اینکه بدانید KPI چیست نیاز است تا شاخص KPI را درک کنید. برای درک هرچه بیشتر بهتر است شاخص عملکرد را با یکی مثال برای شما توضیح دهیم. برای یک شرکت نرم‌افزاری که در تلاش برای دستیابی به سریع‌ترین میزان رشد در صنعت خود است، رشد درآمد سال‌به‌سال (YOY) می‌تواند به‌عنوان شاخص کلیدی عملکرد اصلی در نظر گرفته شود. عکس این موضوع، برای یک زنجیره خرده‌فروشی خواهد بود.

این کسب‌وکار ممکن است ارزش بیشتری را برای فروش در همان فروشگاه قائل شود؛ ازاین‌رو می‌توان چنین استنباط کرد که شاخص KPI خروجی یک شرکت در برابر مجموعه‌ای از اهداف آن سنجیده می‌شود؛ ازاین‌رو درک اینکه KPI مخفف چیست و چه رابطه‌ای با اهداف شرکت‌ها دارد، در درک آن اهمیت پیدا می‌کند.

انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI)

برای اینکه به‌خوبی متوجه شوید که KPI چیست، نیاز است تا انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد نیز آشنایی پیدا کنید. شاخص KPI دارای انواع بسیار مختلفی بوده که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• معیارهای مالی
• معیارهای مشتری
• معیارهای عملکرد فرایند

نمونه‌هایی از شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI):

بدون شک درک اینکه KPI چیست با ارائه نمونه‌های واقعی در این زمینه، بهتر رخ خواهد داد؛ ازاین‌رو بیایید نگاهی به شاخص عملکرد شرکت خودروسازی تسلا بیندازیم. آمار و ارقام ارائه شده در خصوص شاخص کلیدی عملکرد تسلا، مربوط به درآمد سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۲۱ این شرکت است.

تولید خودرو:

در طول این سه‌ماهه تسلا موفق به تولید ۳۰۵۸۴۰ خودرو و تحویل ۳۰۸۶۵۰ خودرو شد. افزایش مقیاس تولید به معنای سهم و سود بیشتر در بازار است.

سود ناخالص خودرو:

برای سه ماه، حاشیه ناخالص خودرو تسلا به ۳۰.۶ درصد افزایش یافت.

جریان آزاد نقدینگی:

جریان آزاد نقدینگی تسلا در طول سه ماه به ۲.۸ میلیارد دلار رسید. این عدد در مقایسه با جریان نقدینگی ۱.۹ میلیارد دلاری این شرکت در سال گذشته، نشان از پیشرفت آن دارد.

محدودیت‌های استفاده از شاخص های کلیدی عملکرد (KPI)

البته باید بدانید که شاخص عملکرد نیز دارای محدودیت و معایبی است. اما معایب و محدودیت‌های KPI چیست؟ برخی از مهم‌ترین معایب استفاده از شاخص عملکرد عبارت است از:

  •  بازه زمانی طولانی موردنیاز KPIها برای ارائه داده‌های معنادار
  • شاخص عملکرد برای مفید بودن نیاز به نظارت مداوم و پیگیری دقیق دارد.
  • این امکان برای مدیران وجود دارد که با KPIها بازی کنند.
  • زمانی که مدیران بیش از حد بر شاخ KPI بهره‌وری تمرکز می‌کنند، کیفیت کاهش پیدا می‌کند.
  • به‌وسیله شاخص KPI می‌توان کارمندان را تحت‌فشار قرار دارد.

نتیجه‌گیری

KPI مجموعه از معیارهای قابل‌اندازه‌گیری هستند که برای سنجش عملکرد کلی شرکت‌ها و سازمان‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرند. اما KPI مخفف چیست؟ KPI مخفف Key performance indicators بوده و استفاده از آن‌ها باعث ایجاد یک‌چشم اندازه مناسب از وضعیت کسب‌وکار خواهد شد. از شاخص عملکرد می‌توان برای تعیین دستاوردهای استراتژیک، مالی و عملیاتی استفاده کرد. ما در این مقاله به‌صورت کامل در خصوص این که KPI مخفف چیست و منظور از KPI چیست، صحبت کردیم.

سؤالات متداول:

در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به پرتکرارترین و متداول‌ترین سؤالات شما در زمینه KPI چیست پاسخ دهیم.

 ۵ شاخص کلیدی عملکرد کدامند؟

رشد درآمد، درآمد به‌ازای هر مشتری، حاشیه سود، نرخ حفظ مشتری، رضایت مشتری

چگونه KPI را اندازه‌گیری می‌کنید؟

به کمک چارچوب SMART، یعنی خاص بودن، قابل‌اندازه‌گیری بودن، قابل دستیابی بودن، مرتبط بودن و بازه زمانی می‌توان KPI را اندازه‌گیری کرد.

چگونه یک گزارش KPI ایجاد کنم؟

به کمک داشبوردهای خاص KPI مانند PowerMetrics می‌توانید یک گزارش KPI ایجاد کنید.

ابزارهای KPI چیست؟

ابزارهای KPI یک راه‌حل گزارش‌دهی تجاری بوده که توسط شرکت‌ها برای ردیابی، نظارت و ایجاد بینش‌های عملی از شاخص‌های کلیدی عملکردی خاص مرتبط با اهداف تجاری استفاده می‌شود.

KPI هوشمند چیست؟

منظور از KPI هوشمند یا «SMART KPI» شاخص‌های عملکردی است که “خاص، قابل‌اندازه‌گیری، قابل دستیابی، مرتبط و محدود به زمان” باشند.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۳ / ۵. از مجموع ۲

اولین نفر باش

title sign
دانلود مقاله
آشنایی با Kpi و اهمیت آن
فرمت PDF
صفحه
حجم مگابایت
دانلود مقاله
title sign
معرفی نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران

close-image