معرفی زبان برنامه نویسی گو (GO) و بررسی مزایا و کاربرد آن

معرفی زبان برنامه نویسی گو (GO) و بررسی مزایا و کاربرد آن

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۴۰۲
آخرین بروزرسانی: ۲۹ آبان ۱۴۰۲
زمان مطالعه: 5 دقیقه
۴.۱
(۹)

زبان برنامه نویسی GO ، یک زبان کامپایلری است که توسط شرکت گوگل در سال ۲۰۰۷ عرضه شد. این زبان برنامه‌نویسی مدرن به‌دلیل سادگی، کارایی و پشتیبانی قوی آن از همروندی (Concurrency)، در جامعه برنامه‌نویسی، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. زبان Golang یا همان Go، برای انواع اپلیکیشن‌ها، از توسعه وب و سرویس‌های ابری گرفته تا برنامه‌نویسی سیستمی و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، کاربرد دارد. در این مقاله، قصد داریم زبان برنامه نویسی Golang و مفاهیم پراهمیت آن را معرفی کنیم تا شما با این زبان نوپا و قدرتمند به‌خوبی آشنا شوید.

دوره آموزش گو نیک آموز

زبان برنامه نویسی Go چیست ؟

زبان Golang به‌گونه‌ای طراحی شده است که در آن، کارایی در زبان های کامپایلری (Compiled Languages) مانند زبان سی (C) و سی پلاس پلاس (++C) و همچنین، سادگی و خوانایی در زبان های مفسری (Interpreted Languages) همچون پایتون (Python) لحاظ شده‌اند. معمولاً از زبان ‌Go در توسعه وب (Web Development)، میکروسرویس‌ها و سایر اپلیکیشن‌های سمت سرور (Server-Side) استفاده می‌شود. به‌واسطه قابلیت همروندی در زبان Go ، می‌توان این زبان را برای ایجاد اپلیکیشن‌هایی مورد استفاده قرار داد که توانایی رسیدگی به چندین Task را به‌صورت همزمان دارد.

 

زبان برنامه نویسی Go چیست ؟

 

تاریخچه زبان برنامه نویسی Go

توسعه زبان Golang در سپتامبر سال ۲۰۰۷ توسط گوگل آغاز شد و در سال ۲۰۰۹ به‌صورت عمومی اعلام گردید. در سال ۲۰۱۲، زبان Go به‌عنوان یک پروژه متن‌باز ارائه شد تا توسعه‌دهندگان از در سراسر جهان، امکان مشارکت و گسترش آن را داشته باشند. در سال ۲۰۱۲، نسخه پایدار زبان Golang با نام Go 1 عرضه شد و در طول سال‌های بعد، رفته‌رفته به شهرت و پیشرفت چشمگیری دست پیدا کرد.

مزایای زبان برنامه نویسی Go

زبان برنامه نویسی Golang تعدادی مشخصه کلیدی و مزایا دارد که در این بخش به آن‌ها اشاره می‌شود:

  • سادگی سینتَکس: به‌دلیل سادگی و Clean بودن نحو (Syntax) در زبان Go ، توسعه‌دهندگان می‌توانند به‌راحتی به خواندن، نوشتن و درک کامل کدها بپردازند و از هر نوع پیچیدگی غیرضروری اجتناب کنند.
  • کارایی: زبان برنامه نویسی Go از گروه زبان‌های کامپایلری است؛ این یعنی کدها پیش از اجرا شدن، به کدهای ماشین تبدیل خواهند شد. بنابراین، زبان Go در مقایسه با زبان‌های مفسری، کدها را سریع‌تر اجرا کرده و به شکل بهینه‌تری از منابع استفاده خواهد کرد.
  • همروندی (Concurrency): زبان Golang در برنامه‌نویسی همروند با گوروتین ها (Goroutines) و Channel ها فوق‌العاده عمل می‌کند. Goroutine ها نخ‌های سبک وزنی (LightWeight Threads) محسوب می‌شوند که با کمک آن‌ها، اجرای همروند امکان‌پذیر می‌شود. به‌منظور برقراری راه ارتباطی میان این نخ‌های سبک وزن، Channel ها کاربرد دارند. وجود این ویژگی‌ها در زبان Go ، آن را به یک زبان برنامه‌نویسی ایده‌آل برای ساختن نرم‌افزارهای مقیاس‌پذیر و همروند، همچون وب سرورها و اپلیکیشن‌های شبکه، تبدیل می‌کند.
  • گاربیج کالکشن (Garbage Collection): مشابه بسیاری از انواع زبان های برنامه نویسی، زبان Go دارای مدیریت خودکار حافظه ازطریق Garbage Collection است. این ویژگی به توسعه‌دهنده کمک می‌کند که از خطاهای رایج مربوط به حافظه اجتناب کند.
  • نوع‌دهی قوی: زبان برنامه نویسی Go از سیستم نوع‌دهی (Typing) دقیقی برخوردار است و به‌واسطه آن، خطاهای مربوط به نوع داده در زمان کامپایل مشخص می‌شوند و این موضوع به زمان اجرا موکول نخواهند شد. این ویژگی، قابل اکتفا بودن کدهای شما را به‌همراه دارد.
  • سازگاری چندسکویی: زبان Golang به گونه‌ای طراحی شده است که چندسکویی (Cross-Platform) باشد. بدین طریق، توسعه‌دهندگان می‌توانند ایجاد و استقرار (Deploy) اپلکیشن‌ها را روی سیستم عامل‌های مختلفی انجام دهند.
  • کتابخانه‌های استانداردشده: زبان برنامه نویسی Golang دارای کتابخانه‌های قدرتمندی است که برای وظایف گوناگون، ازجمله شبکه، توسعه وب، رمزنگاری (Cryptography) و سایر موارد، Package هایی ارائه می‌دهد. به‌واسطه عرضه کتابخانه در زبان Go ، نیاز به کتابخانه های شخص ثالث (Third-Party) کاهش یافته و شما خیالتان راحت است که سازگاری با اکوسیستم Go تماماً برقرار خواهد بود. البته این کتابخانه در مقایسه با زبانی همچون پایتون، محدود قلمداد می‌شود؛ با این وجود، استاندارد شده و قوی عمل کرده است.
  • متن‌باز: زبان Go ، یک زبان متن‌باز (Open Source) است و به‌صورت رایگان در اختیار همگان قرار دارد.

 

مزایای زبان برنامه نویسی Go

 

تا این بخش از مقاله، به این سؤال پاسخ داده شد که زبان Golang چیست و چه مزیت‌هایی دارد. در بخش آتی مطلب، به کاربرد زبان برنامه نویسی Go پرداخته خواهد شد.

کاربرد زبان برنامه نویسی Go چیست ؟

زبان برنامه نویسی Go کاربردهای متعددی دارد و به‌عنوان یک زبان همه‌کاره و تطبیق‌پذیر در حوزه‌های مختلف، مورد شناخت و استفاده قرار گرفته است. برخی از موارد استفاده زبان Go عبارتند از:

  • توسعه سمت سرور: زبان Go برای ساخت وب سرور‌ها، API ها و میکروسرویس (Microservice) مناسب است. به‌دلیل پشتیبانی زبان Go از همروندی، این زبان انتخاب ایده‌آلی برای مدیریت چندین اتصال به‌صورت همزمان خواهد بود. لازم به ذکر است که زبان Go ، به منظور اتصال به صرافی و بلاک چین نیز کارایی دارد.
  • سرویس‌های ابری: معمولاً زبان Golang به‌منظور ساخت سرویس‌ها و اپلیکیشن‌های مبتنی‌بر فضای ابری (Cloud-based) به کار می‌رود. در این زبان، قابلیت افزایش مقیاس افقی (Horizontal Scaling) و مدیریت کارآمد لود بالا فراهم شده است.
  • برنامه‌نویسی سیستمی: می‌توان زبان Go را برای وظایف برنامه‌نویسی سطح سیستمی، همچون برنامه‌نویسی کامپوننت‌های سیستم عامل، درایورها و ابزارهای سیستمی، مورد استفاده قرار داد.
  • اپلیکیشن‌های شبکه: زبان Go حاوی تعدادی پکیج مرتبط با شبکه است که برای توسعه اپلیکیشن‌ها و سرویس‌های شبکه، گزینه مطلوبی به شمار می‌روند.
  • پردازش و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها: شما می‌توانید از زبان Go به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها (Data Analysis)، پردازش داده‌ها (Data Processing) و کار با مجموعه داده‌های گسترده و حجیم بهره ببرید.
  • ابزارهای خط فرمان: به‌دلیل قابل حمل بودن (Portability) و اجرای سریع زبان Go ، برخی از توسعه‌دهندگان این زبان برنامه‌نویسی را برای ایجاد ابزارهای خط فرمان (Command-Line) مورد استفاده قرار می‌دهند.

 

کاربرد زبان Go چیست ؟

 

هرچند با شناختن موارد استفاده زبان Go در این بخش، علت محبوبیت آن در جامعه برنامه‌نویسان قابل درک شده است، اما در ادامه، به بررسی عواملی می‌پردازیم که به محبوبیت زبان Golang منجر شده‌اند.

علت محبوبیت زبان برنامه نویسی Go چیست ؟

دلایلی مختلفی برای محبوب شدن زبان برنامه نویسی Golang وجود دارند که باعث شده‌اند تا برخی توسعه‌دهندگان برای یادگیری آن اقدام کنند. به‌واسطه کارایی و سرعت مطلوب زبان Go و همچنین خوانایی بالا، پشتیبانی از همروندی، توانایی انطباق آن با سیستم عامل‌های مختلف، بسیاری از سازمان‌های بزرگ درصدد مایگریت به این زبان هستند. شما می‌توانید با مشاهده «دوره آموزش زبان برنامه نویسی GO» ، ابتدا دانش برنامه‌نویسی با زبان Golang را توسعه دهید و سپس، با کسب تجربه و متمایز ساختن خود از سایر افراد در بازار کار، مسیر شغلی مطلوبی را رقم بزنید.

محدودیت های زبان Go چیست ؟

هرچند زبان Golang با مزیت‌های مختلفی عرضه شده است، اما کاستی‌هایی نیز دارد که دانستن آن‌ها ضروری است. محدودیت های زبان برنامه نویسی Golang عبارتند از:

  • عدم امکان مدیریت حافظه به‌صورت دستی (شاید در شرایطی، به آزادسازی حافظه متغیری نیاز باشد.)
  • امکان مدیریت خطا به‌صورت محدود
  • عدم پیروی زبان Go از برنامه‌نویسی شی گرا (OOP) 
  • تمرکز برروی سرعت تولید 
  • حاوی کتابخانه‌های محدود در برخی حوزه‌ها

 

محدودیت های زبان Go چیست ؟

 

کلام آخر : معرفی زبان برنامه نویسی Go

زبان برنامه نویسی Golang دارای نقاط قوت مختلفی همچون کارایی مناسب، پشتیبانی از همروندی، جامعه کاربری فعال و سرعت اجرای بالا است. ترکیب این ویژگی‌های قدرتمند باعث شده تا زبان Go ، به‌عنوان یک انتخاب مشهور برای انواع اپلیکیشن‌ها، به‌ویژه میکروسرویس‌ها، سرویس‌های ابری و توسعه وب قلمداد شود. در این مطلب، به معرفی زبان Golang و کاربردهای آن پرداخته شد؛ در مقاله آتی، قصد داریم «آینده زبان برنامه نویسی Go» را برای شما ترسیم کنیم. به نظر می‌رسد اکوسیستم Go درحال رشد و پیشرفت است و این موضوع، نویددهنده عملکرد موفقیت‌آمیز این زبان برنامه‌نویسی در صنایع مختلف خواهد بود.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۴.۱ / ۵. از مجموع ۹

اولین نفر باش

title sign
برچسب ها
title sign
دانلود مقاله
معرفی زبان برنامه نویسی گو (GO) و بررسی مزایا و کاربرد آن
فرمت PDF
5 صفحه
حجم 0/3 مگابایت
دانلود مقاله
title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
265 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
پروفایل نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران

    • اینکه این زبان توسط گوگل توسعه پیدا کرده چه مزیتی میتونه ایجاد بکنه ؟

وبینار رایگان ۳ راهکار هک نشدن SQL Server  یک شنبه ۲۳ اردیبهشت ساعت ۱۱
ثبت نام رایگان
close-image