آشنایی با ویژگی HA در vSphere و ارتباط آن با سرویس MS SQL Server

آشنایی با ویژگی HA در vSphere و ارتباط آن با سرویس MS SQL Server

نوشته شده توسط: رضا اردانه
۱۰ تیر ۱۳۹۷
زمان مطالعه: 8 دقیقه
۰
(۰)

مقدمه

همانطور که می‌دانید یکی از مهمترین اصول سرویس‌دهی به کاربران وجود امکان دسترس‌پذیری بالای سرویس‌ها می‌باشد. این مهم بسته به میزان حساسیت با راهکارهای مختلفی پیاده‌سازی می‌شود که در محیط‌های مجازی یکی از این راهکارها استفاده از ویژگی High Availability می‌باشد.
در محیط vSphere این ویژگی در سطح کلاستر پیاده‌سازی می‌شود، بنابراین لازم است تا قبل از اینکه وارد این مبحث شویم کمی با کلاستر آشنا شویم. کلاستر در واقع محیطی است که چندین هاست ESXi در آن محیط قرار داده می‌شوند تا با اشتراک منابع سخت‌افزاری بتوانند سرویس‌دهی کاملی به کاربران داشته باشند. حال زمانیکه یکی از این هاست‌ها از دسترس خارج شوند، با استفاده از ویژگی HA که بر روی کلاستر فعال شده است، ماشین‌های مجازی موجود بر روی آن هاست با احتساب نیازمندیهای لازم، بر روی هاست‌های دیگر مجددا راه‌اندازی می‌شوند.

اگر بخواهیم به جزئیات این ویژگی به صورت کلی اشاره کنیم، موارد زیر را می‌توان بیان کرد

– مسئولیت انتقال ماشین‌های مجازی از هاستی که از دسترس خارج شده است به هاست‌های موجود
– نیازمند سرویس vCenter
– قابل استفاده در تمام لایسنس‌های vSphere
– علاوه بر شناسایی از دسترس خارج شدن هاست، قابلیت شناسایی از دسترس خارج شدن ماشین مجازی و حتی برنامه‌های موجود بر روی ماشین‌های مجازی را نیز دارد (از طریق API آن برنامه‌ها)
– قابل پیاده‌سازی در سطح کلاستر
– نیازمند فضای ذخیره‌سازی مشترک بین هاست‌ها
– همخوانی کامل بین سخت‌افزارهای هاست‌ها
– نیازمند شبکه با کارآیی مناسب و حداقل میزان تاخیر
در یک کلاستر با ویژگی HA دو حالت برای هاست‌ها در نظر گرفته می‌شود. حالت Master که تنها به یک هاست الصاق می‌شود و حالت Slave که به مابقی هاست‌ها اختصاص داده می‌شود. زمانیکه HA را بر روی کلاستر فعال می‌کنیم، یک Agent بر روی هاست‌های ما درون آن کلاستر نصب می‌شود که وظیفه برقراری ارتباطات بین هاست‌ها را دارد. پس از نصب این Agent اولین اتفاقی که رخ می‌دهد، رای گیری جهت مشخص شدن هاست Master می‌باشد. زمانیکه این هاست از مدار خارج شود، مجددا فرآیند رای گیری صورت می پذیرد. اگر بخواهیم به وظایف هاست Master نگاهی بیاندازیم، موارد زیر را می‌توانیم مشاهده کنیم

هاست Master مسئول بررسی وضعیت از دسترس خارج شدن هاست‌های Slave می‌باشد

– هاست Master مسئول راه اندازی مجدد ماشین‌های مجازی است که در HA محافظت می‌شوند. این راه‌اندازی مجدد به دلیل از مدار خارج شدن هاست خواهد بود. جالب است بدانید که اطلاعات این ماشین‌های مجازی درون فایلی در هاست Master قرار دارد و یک نسخه از آن بر روی دیتااستور مشترک بین تمام هاست‌های Slave است تا در صورت بروز اشکال بر روی هاست Master هاست بعدی بتواند از این لیست استفاده نماید
– ارائه گزارش به vCenter Server از وضعیت سلامت کلاستر

اما هاست‌های Slave نیز دارای مسئولیت‌هایی می‌باشند که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم

– مسئول مانیتور کردن ماشین‌های مجازی بر روی خود
– ارائه گزارش به هاست Master جهت حصول اطمینان از سلامت خود و آمادگی جهت جایگزینی با هاست Master
به صورت کلی برای داشتن کلاستر با قابلیت HA موارد زیر را صورت می‌پذیرند:
– فعالسازی HA در قدم اول
– نصب Agent بر روی هاست‌های کلاستر در قدم دوم
– رای گیری بین هاست‌ها جهت انتخاب هاست Master در قدم سوم
– ایجاد لیستی از ماشین‌های مجازی محافظت شده با HA توسط هاست Master در قدم چهارم
– آغاز مانیتور کردن وضعیت سلامت هاست‌ها و ماشین‌های مجازی در قدم پنجم
حال ارتباطی که بین این ویژگی و سرویس SQL Server وجود دارد را بررسی می‌کنیم اما قبل از اینکه به بررسی ارتباط بین این ویژگی و سرویس SQL Server بپردازیم، سوالات زیر را از خود می‌پرسیم:
– چه چیزی را می‌خواهیم محافظت کنم؟
– شرایط موجود در واحد فناوری اطلاعات مجموعه کاری ما، بر روی استراتژی‌های حفاظت از سرویس ما تاثیرگذار است؟ این شرایط می‌تواند مربوط به لایسنس‌های موجود، نسخ سیستم عامل‌ها و حتی نسخه سرویس SQL Server باشد.
– سرویس SQL Server در مجموعه ما با چه نوع اپلیکیشن‌هایی در ارتباط است؟ آیا وجود این برنامه‌ها برای بقای کار مجموعه ما مهم است؟
– میزان RPO و RTO در مجموعه ما چقدر می‌باشد؟

با توجه به سوالات بالا و شاید سوالات دیگری که به ذهن شما می‌رسند، شرایط را با هم بررسی می‌کنیم

در صورتیکه شما از نسخه‌های قدیمی این سرویس استفاده کنید، جهت پیاده‌سازی ساختار HA یکی از بهترین راهکارهایی که پیش رو دارید بهره‌گیری از ویژگی HA در سطح vSphere خواهد بود. تصور کنید سرویس SQL Server 2000 به صورت مجازی در مجموعه شما در حال سرویس‌دهی باشد. در این حالت می‌توانید با پیکربندی ساختار HA در سطح کلاستر هاست‌های خود، این شرایط را برای مجموعه خود ایجاد کنید تا در صورت از مدار خارج شدن هاست فیزیکی که ماشین مجازی شما بر روی آن قرار دارد، آن ماشین بر روی هاست دیگر به صورت اتوماتیک راه‌اندازی شده و سرویس شما به چرخه عملیات بازگردد.
اما اگر از سرویس‌های بروزتری مانند نسخه‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ استفاده می‌کنید، ترکیب ساختار HA در سطح این سرویس و سطح vSphere می تواند یک ترکیب طلایی باشد. تصور کنید با داشتن دو سرور فیزیکی جهت ارائه این سرویس علاوه بر هزینه‌های بیشتر، تنها امکان پیاده‌سازی راهکارهایی چون Database Mirroring یا Always ON را خواهید داشت. حال با مجازی کردن این دو سرور علاوه بر راهکارهای بالا و صرفه‌جویی اقتصادی، می‌توانید با HA کردن ماشین‌های مجازی، از درصد محافظت سطح سرویس بالاتری برخوردار شوید. در کنار این ویژگی، ویژگی DRS نیز وجود دارد که در یک مقاله دیگر به صورت مفصل تر در مورد آن صحبت می‌شود. با کمک این ویژگی می‌توانید قبل از وقوع یک رخداد برای سرویس‌های SQL خود (به طور مثال از مدار خارج شدن سرویس به دلیل مصرف بالای منابع) به صورت اتوماتیک اقدام به جابجا کردن ماشین‌های مجازی نمایید تا از بروز خطاهای احتمالی جلوگیری کنید. میزان RTO یا مدت زمان مورد نیاز برای رفع خطای ایجاد شده زمانیکه شما از ویژگی HA در vSphere استفاده می‌کنید، با در نظر گرفتن برخی الزامات پیش نیاز، می‌تواند چیزی در حدود ۵ ثانیه باشد! این عدد در صورتیکه از سرورهای فیزیکی استفاده می‌کنید (به طور مثال یک سرور HP DL380 G8) می‌تواند به حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه برسد.
این نکته را نباید فراموش کنیم که حفاظت از سرویس در منظر SQL Server محدود به خود سرویس یا اطلاعات بانک‌های اطلاعاتی می‌شود، اما حفاظت از منظر vSphere محدود به سرویس نبوده و تمام ماشین مجازی شما را محافظت می‌کند.

نتیجه گیری

زمانیکه سیاست‌های مجموعه شما در خصوص روند پیاده‌سازی سرویس‌ها و اپلیکیشن‌ها به سمتی حرکت می‌کنند که ایجاد زیرساخت مجازی‌سازی، یک راهکار بهینه و مناسب می‌باشد، با تلفیق ویژگی‌های مدیریت منابع یا DRS و دسترس پذیری بالا یا HA در کنار ویژگی‌های خاص سرویس SQL Server می‌توانید به یک راهکار مطمئن در خصوص نگهداری این سرویس برسید. باید توجه داشته باشید که هر دو بخش بیان شده در این حوزه، یعنی محصول vSphere از شرکت VMware و محصول SQL Server از شرکت Microsoft به دلیل تراز اول بودن در حوزه فناوری اطلاعات، دارای راهکارهای یکپارچه می‌باشند و این به معنای تضمین کیفیت سرویس در سطوح Enterprise است.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۰ / ۵. از مجموع ۰

اولین نفر باش

title sign
دانلود مقاله
آشنایی با ویژگی HA در vSphere و ارتباط آن با سرویس MS SQL Server
فرمت PDF
5 صفحه
حجم 1 مگابایت
دانلود مقاله
title sign
معرفی نویسنده
رضا اردانه
مقالات
4 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
5 دوره توسط این نویسنده
رضا اردانه

رضا اردانه به صورت حرفه ای در زمینه مجازی سازی فعالیت می کند مهندس اردانه متخصص محیط مجازی سازی بر مبنای معماری VMWare، متخصص امنیت و شبکه، مدیر ارشد سیستم بر پایه مایکروسافت، رییس گروه زیر ساخت و مرکز داده شرکت پرداخت الکترونیک سداد، مشاور امور فناوری اطلاعات در سازمان صدا و سیما، مدرس دوره‌های مجازی سازی، امنیت و شبکه می باشد.

پروفایل نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران

    • رضا جان عالی

    • سلام و عرض ادب و احترام به دوست گرامی
      خیلی خوشحال شدم در نیک آموز مباحث مجازی سازی مطرح شدش و دوستان مطالب بروز از مجازی سازی مطرح می کنن من خودم طراح و پیاده سازی زیر ساخت مجازی بانک قوامین رو انجام دادم تمامی مطالب گفته شده را از نزدیک لمس کردم و به نظرم شرکت VMware انقلاب بزرگی را در سطح HA در دنیا ایجاد کردن …..
      سپاسگزارم
      شاد و سربلند باشین

    • سلام و عرض ادب و احترام به دوست گرامی
      خیلی خوشحال شدم در نیک آموز مباحث مجازی سازی مطرح شدش و دوستان مطالب بروز از مجازی سازی مطرح می کنن من خودم طراح و پیاده سازی زیر ساخت مجازی بانک قوامین رو انجام دادم تمامی مطالب گفته شده را از نزدیک لمس کردم و به نظرم شرکت VMware انقلاب بزرگی را در سطح HA در دنیا ایجاد کردن …..
      سپاسگزارم
      شاد و سربلند باشین

وبینار رایگان ؛ Power BI کلید رقابت شما در دنیا داده‌ها      چهارشنبه 12 اردیبهشت ساعت 15
ثبت نام رایگان
close-image