تفاوت بین SOA و Microservices در چیست؟

تفاوت بین SOA و Microservices در چیست؟

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
۰۴ بهمن ۱۳۹۹
زمان مطالعه: 10 دقیقه
۱
(۳)

مقدمه

فرض کنید از شما درخواست شود یک نمودار معماری را برای برنامه‌ای که از MicroServices استفاده می‌کند، بررسی کنید. در این نمودار چندین API REST وجود دارند که تمامی آن‌ها تنها به یک پایگاه داده وصل می‌شوند. حالا در این شرایط ممکن است سؤالات مختلفی مطرح شوند؛ از جمله: فقط یک پایگاه داده وجود دارد؟ اگر در پایگاه داده نقص وجود داشته باشد؟ آیا همه سرویس‌ها تنها در یک سرور میزبانی می‌شوند؟ اگر به ارتقا سرور نیاز باشد، چه کاری باید انجام داد؟ در ادامه به این سؤالات و تفاوت بین SOA و Microservices خواهیم پرداخت؛ پس همراه ما باشید.

MicroServices چیست؟

قبل از اینکه به بررسی تفاوت بین SOA و MicroServices بپردازیم، قصد داریم تعاریف مختلف را مورد بررسی قرار دهیم. تعریف میکروسرویس در یک عبارت واحد کار اصلاً آسانی نیست. در واقع ارائه تعریف مناسب به موارد مختلفی بستگی دارد که از جمله آن‌ها می‌توانیم به دیدگاه‌ها و الزامات گوناگون اشاره کنیم. در MicroServices می‌توانید شاهد یک سری ویژگی‌های برجسته باشید؛ از جمله:

  • توسعه MicroServices توسط یک تیم کوچک انجام‌گرفته است.
  • برای نوشتن آن‌ها می‌توان از هر زبان برنامه‌نویسی استفاده کرد و از هر فریم‌ورکی بهره برد.
  • کدبیس MicroServices کوچک است و مقیاس‌بندی آن به‌صورت استقراریافته و مستقل انجام می‌گیرد.
  • یک MicroService به‌منظور تعامل با سایر میکروسرویس‌ها از رابط‌ها و پروتکل‌های کاملاً تعریف‌شده استفاده می‌کنند.
  • هر یک از میکروسرویس‌ها نام‌های مخصوص به خود را دارند؛ به همین علت می‌توان از همین ویژگی به‌منظور تعیین موقعیت مکانی آن‌ها بهره برد.
  • حتی بعد از شکست نیز می‌توانید شاهد ثابت ماندن آن‌ها باشید.

حالا در ادامه شما را با تفاوت بین SOA و MicroServices آشنا خواهیم کرد؛ پس تا انتها دنبال‌کننده ما باشید.

تفاوت بین SOA و Microservices در چیست؟

تفاوت بین SOA و MicroServices در چیست؟

برای ارائه تفاوت بین SOA و MicroServices نیاز است موارد مختلفی را مورد بررسی قرار دهیم. به‌عنوان‌مثال میکروسرویس تنها SOA نیست. اگر بخواهیم به تعریفی از میکروسرویس‌ها بپردازیم، باید این‌طور بگوییم که شکل ایده‌آل و توسعه‌یافته‌ای از SOA هستند.

 

SOA تمرکز خود را بر برنامه‌نویسی ضروری می‌گذارد. این در حالی است که MicroServices تمرکزیافته بر سبک برنامه‌نویسی واکنش‌گرا هستند. در واقع این مورد را می‌توانیم به تجزیه یک سرویس بزرگ به خدمات کوچک‌تر تشبیه کنیم که دارای ویژگی‌هایی همچون مستقل، مقیاس‌پذیر و پایدار است.

بررسی اجمالی برای معماری میکروسرویس

در این بخش از تفاوت بین SOA و MicroServices قصد داریم به معماری میکروسرویس بپردازیم. همان‌طور که اشاره کردیم هیچ‌گونه تعریف واحد و یکسانی برای میکروسرویس وجود ندارد؛ به همین علت نیز هیچ مدل استانداردی به چشم نمی‌خورد که بتواند سبک این معماری را در سیستم مدنظر به نمایش بگذارد؛ اما به‌طورکلی اکثر سیستم‌های میکروسرویس در برخی از ویژگی‌ها با یکدیگر در اشتراک هستند. از جمله:

تقسیم‌کردن نرم‌افزار MicroServices به چندین مؤلفه

اولین ویژگی که قصد داریم در مقاله تفاوت بین SOA و MicroServices به آن بپردازیم، تقسیم‌پذیری است. نرم‌افزاری که به‌عنوان میکروسرویس ساخته و طراحی می‌شود، قابلیت تقسیم به چندین مؤلفه را دارد. بعد از تقسیم‌شدن، هرکدام از سرویس‌ها از این قابلیت برخوردار هستند تا به‌صورت مستقل استقرار پیدا کنند؛ بدون اینکه یکپارچگی و واحد بودن را به خطر بیندازند.

سبکی که میکروسرویس‌ها دارند

نکته مهم بعدی در مقاله تفاوت بین SOA و MicroServices، سبک مدنظر است. سبکی که میکروسرویس دنبال می‌کند، به اولویت‌های تجاری توجه دارد. برخلاف رویکرد سنتی یکپارچه، میکروسرویس از تیم‌های متقابل استفاده می‌کند. تیمی که در میکروسرویس وجود دارد، تا انتها مالک محصول خود است. این دقیقاً همان چیزی است که از آمازون نقل‌قول شده است: “شما آن را می‌سازید، شما آن را اجرا می‌کنید.

تفاوت بین SOA و Microservices در چیست؟

میکروسرویس نقاط پایانی هوشمند دارند

به ادامه مبحث تفاوت بین SOA و MicroServices می‌پردازیم. هر یک از میکروسرویس‌ها یک سری نقاط پایانی هوشمند دارند که از قابلیت پردازش اطلاعات و اعمال آن‌ها در نقطه مربوطه برخوردار هستند. اطلاعات از طریق این نقاط جریان پیدا می‌کنند. در واقع این نقاط از قابلیت‌های مختلفی برخوردار هستند. به‌عنوان‌مثال آن‌ها در ابتدا درخواست‌ها را قبول می‌کنند، به پردازش آن‌ها می‌پردازند و در انتها پاسخ مناسبی به هر یک از آن‌ها می‌دهند.

بین تیم‌ها کنترل غیرمتمرکز وجود دارد

به مبحث مهم دیگری در تفاوت بین SOA و MicroServices می‌رسیم. بین تیم‌های میکروسرویس کنترل غیرمتمرکز وجود دارد. توسعه‌دهندگان این تیم‌ها در تلاش هستند تا ابزارهای مفیدی تولید کنند و از آن‌ها برای حل انواع مشکلات بهره ببرند.

اجازه‌ای که معماری میکروسرویس صادر می‌کند

معماری خاصی که در میکروسرویس وجود دارد، به سرویس‌های محلی این اجازه را می‌دهد تا زمانی که از سرویس خود خارج نشده‌اند، کار کنند. همچنین اگر به طور ناگهانی درخواست‌ها افزایش پیدا کنند، این معماری می‌تواند برای تقاضای مشتریان خود مقیاس‌های مناسبی ارائه دهد. در سیستم‌های تکاملی می‌توان از انواع میکروسرویس‌ها نهایت بهره و استفاده را برد.

به‌طورکلی می‌توانیم این‌طور بیان کنیم معماری میکروسرویس، از خدمات موجود به‌عنوان اجزای کوچک استفاده می‌کند و غالباً تمرکز خود را روی تجارت گذاشته است. همچنین این معماری بر عملکرد محصولات نیز تمرکز دارد. مدیریت داده در این نوع معماری غیرمتمرکز است. در کل می‌توانیم بگوییم معماری میکروسرویس برای مقیاس خودکار طراحی شده است و مقاومت بالایی در برابر شکست دارد. همچنین یک مدل کاملاً تکامل‌یافته است.

برای پیاده‌سازی میکروسرویس به چه دانشی نیاز است؟

در ادامه مبحث تفاوت بین SOA و MicroServices، قصد داریم به دانشی بپردازیم که برای پیاده‌سازی میکروسرویس نیاز است. برای اینکه به بررسی مختصر خود درباره میکروسرویس‌ها پایان دهیم، باید درک اساسی از مفاهیم زیر داشته باشیم:

  • برنامه‌نویسی شیءگرا یا OOP
  • معماری سرویس‌گرا یا SOA
  • اصل مسئولیت واحد یا SRP
  • اصل جداسازی رابط یا ISP

دوره آموزش معماری میکروسرویس نیک‌آموز

میکروسرویس و مزایایی که دارد

در این بخش از مقاله تفاوت بین SOA و MicroServices، می‌خواهیم به مزایایی بپردازیم که میکروسرویس‌ها ارائه می‌دهد. مهم‌ترین این مزایا شامل گزینه‌های زیر می‌شوند:

  • طراحی تکاملی: یعنی نیازی نیست کل برنامه بازنویسی شود. شما می‌توانید ویژگی‌های جدید را به معماری میکروسرویس اضافه کنید.
  • کدبیس کوچک: هر یک از میکروسرویس‌ها دارای کدبیس کوچک هستند که همین موضوع قابلیت نگهداری آسان را فراهم می‌کند.
  • استقرار آسان: در میکروسرویس به‌جای اینکه تمام برنامه مجدد استقرار پیدا کند، فقط کدبیس مورد نیاز مستقر می‌شود.
  • انعطاف‌پذیری سیستم: این بدان معنا است اگر برخی از سرویس‌ها از کار بیفتند، عملکرد کلی مختل نخواهد شد و ویژگی‌های محدودی تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند.

تفاوت بین SOA و Microservices در چیست؟

نتیجه‌گیری

در این مطلب سعی کردیم به بررسی تفاوت بین SOA و MicroServices بپردازیم. معماری میکروسرویس ارزش بسیاری برای کاربردهای سازمانی دارد. این معماری به دلیل یکپارچه بودن برای کاربردهای سبک و ساده بسیار مفید و ارزشمند است. اگر از این معماری برای کاربردهای پیچیده استفاده شود، مسائل مربوط به تعمیر و نگهداری تبدیل به یک کابوس بزرگ برای شما خواهد شد. در حال حاضر شاهد محبوبیت بسیار میکروسرویس‌ها هستیم که مقیاس‌پذیری مهم‌ترین دلیل برای این محبوبیت است.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۱ / ۵. از مجموع ۳

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
262 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
پروفایل نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران

دانلود کتاب معماری میکروسرویس

همین الان نام و ایمیل را وارد کنید، کمتر از 30 ثانیه دانلود کنید.
دانلود رایگان کتاب میکروسرویس (PDF)
close-link
وبینار رایگان ؛ 3 راه جلوگیری از هک شدن SQL Server  یک شنبه 23 اردیبهشت ساعت 15
ثبت نام رایگان
close-image