کاربرد چت بات ها و هوش مصنوعی در هوش تجاری

کاربرد چت بات ها و هوش مصنوعی در هوش تجاری

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
تاریخ انتشار: ۰۷ تیر ۱۴۰۳
آخرین بروزرسانی: ۰۸ تیر ۱۴۰۳
زمان مطالعه: 9 دقیقه
۵
(۱)

کاربرد چت بات ها در هوش تجاری منجر به گسترش و به‌وجودآمدن امکانات و قابلیت‌های بیشتری برای کاربران شده است. به‌عنوان مثال، یکی از کاربردهای آن، مرور و پردازش پایگاه‌های داده و منابع اطلاعاتی متعدد در چند ثانیه است؛ بدون آنکه تعداد و حجم کوئری‌ها یا جستجوها اهمیتی داشته باشد، این ربات‌ها می‌توانند در کمترین زمان، نتایج داده‌ها و آنالیزهای درخواست‌شده را به کاربران برگردانند.

در این مقاله، کاربردهای بیشتری را از این تکنولوژی‌ نوین معرفی خواهیم کرد. همچنین، درباره موضوع‌هایی مانند هوش تجاری و اهمیت آن در کسب و کارها، نقش چت‌بات‌ها و هوش مصنوعی در بهبود خدمات مشتریان و… ، اطلاعات بیشتری را یاد خواهیم گرفت.

دلایل اهمیت هوش تجاری در کسب و کارها

هوش تجاری (Business Intelligence) به‌دلیل توانایی بالا در تبدیل داده‌های خام به بینش‌های عملی، تصمیم‌گیری آگاهانه و طراحی برنامه‌‌های استراتژیک را برای کسب‌وکارهای مدرن بسیار راحت می‌کند. اما هوش تجاری از جنبه‌های دیگری نیز برای کسب‌وکارها اهمیت دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع، مقاله هوش تجاری و اهمیت آن در کسب و کار را مطالعه کنید.

بهبود تصمیم ‎گیری

هوش تجاری داده‌های دقیق و لحظه‌ای را در اختیار تصمیم‌گیرندگان قرار می‌دهد تا انتخاب‌های آگاهانه برای کسب‌وکارها افزایش یابد. این فرآیند با تجزیه‌و‌تحلیل مجموعه داده‌های خاص، شناسایی ترندها و الگوها شروع می‌شود.

ایجاد مزیت رقابتی

در فضای صنعتی و محیط‌های پررقابت امروزی، توانایی تصمیم‌گیری سریع و داده‌محور، برگ برنده کسب‌وکارها است. ابزارهای هوش تجاری بینش‌های دقیقی درباره عملیات، مشتریان و ترندهای بازار ارائه می‌دهند. این بینش‌ها برمبنای داده‌های کسب‌وکار هستند و امکان جلوزدن از رقبا را فراهم می‌کنند.

سنجش نیاز مشتری

هوش تجاری بینش‌های ارزشمندی را درمورد رفتار، ترجیحات و ترندهای پربازدید از سمت مشتریان کسب‌وکار را در اختیار مدیران قرار می‌دهد. به‌همین‌دلیل، رهبران تیم‌ها و مدیران می‌توانند درک بیشتری نسبت به مشتریان، بهبود خدمات و شناسایی فرصت‌های جدید بازار به‌دست آورند.

گزارش لحظه ای

هوش تجاری با فراهم‌کردن دسترسی به داده‌های بلادرنگ (Real-Time)، امکان گزارش‌گیری از داده‌های سازمان را ساده‌ می‌کند. این ویژگی به شرکت‌ها امکان واکنش سریع به شرایط متغیر بازار و تنظیم فرآیندهای کاری و عملیات خود را با آن‌ها می‌دهد.

افزایش درآمد

با شناسایی نقاط ضعف فروش، تجزیه‌وتحلیل بازخورد مشتریان و بهبود عملیات، ابزارهای BI می‌توانند به‌طور مستقیم به افزایش درآمد شرکت‌ها کمک کنند.

مزایای درون سازمانی

هوش تجاری برای هر واحد از سازمان، مزایای خاصی دارد. مانند:

  • منابع انسانی: آنالیز بهره‌وری کارمندان، ردیابی پاداش و بررسی میزان رضایت آن‌ها
  • امور مالی: ردیابی بودجه، تجزیه‌وتحلیل عملکرد مالی و مدیریت ریسک
  • فروش و بازاریابی: مصورسازی داده‌های فروش، بررسی نرخ تبدیل و ارزیابی عملکرد کمپین‌های بازاریابی

تاثیر و کاربرد چت بات ها در هوش تجاری

کاربرد چت بات ها در هوش تجاری، شامل استفاده از الگوریتم‌های یادگیری ماشین و تکنیک‌های آنالیز داده‌ها می‌شود. این فرآیند برای رسیدن به اهداف مهمی، ازجمله تفسیر داده‌های پیچیده، شکل می‌گیرد. در ادامه، به تأثیر هوش مصنوعی و ChatBot بر هوش تجاری اشاره خواهیم کرد.

تاثیر هوش مصنوعی بر هوش تجاری

ادغام هوش مصنوعی با BI فقط منجر به آنالیز خودکار داده‌ها نمی‌شود؛ بلکه بینش‌های پیش‌بینی‌کننده، افزایش کیفیت داده‌ها، شخصی‌سازی تجربه کاربران و بسیاری موارد دیگر را نیز به‌دنبال دارد. پیش از به‌کاربردن هوش مصنوعی در BI، هوش تجاری‌های سنتی به‌شدت به تحلیل‌های دستی متکی بودند؛ اما هوش مصنوعی، مصورسازی داده و پردازش آن‌ها را در نرم‌افزارهای هوش تجاری خودکار می‌کند. AI با کمک الگوریتم‎‌های یادگیری ماشین، کشف ترندها و شناسایی الگوهای موجود در داده‌ها را ممکن می‌کند.

تاثیر چت بات ها بر هوش تجاری

کاربرد چت بات ها در هوش تجاری به این‌جا خلاصه نمی‌شود. چت‌بات‌ها به چند روش قدرتمند بر بهینه‌کردن مصورسازی داده و عملیات BI تأثیر می‌گذارند. به‌طور مثال، هر کسب‌وکار می‌تواند ربات‌های هوشمند تجاری را بسازد و از مزایای زیر بهره‌مند شود:

  • بازیابی و دست‌یابی فوری به اطلاعات بیزینس ازجمله KPI و ترندهای بازار
  • دریافت پاسخ‌های دقیق برمبنای داده‌های لحظه‌ای کسب‌وکار
  • پرسش‌وپاسخ جامع
  • دسترسی کارمندان غیرفنی به اطلاعات بیزینس
  • درک داده‌های مبهم بدون نیاز به پیمایش داشبوردهای پیچیده
  • به‌روزرسانی‌ سریع داده‌ها و ارائه اطلاعات سفارشی کاربر ربات
  • نمایش هشدارها و ناهنجاری‌ها براساس نقش کاربر، بخش مربوطه و کوئری‌های قبلی او

نقش چت بات‌ ها در بهبود خدمات مشتریان

در ادامه لیستی از کاربرد چت بات ها در هوش تجاری و نقش آن در بهبود خدمات مشتریان را مطالعه خواهید کرد.

  • دستیاران شبانه‌روزی: اولین و بهترین کاربرد چت بات ها در هوش تجاری را می‌توانیم پشتیبانی ۲۴ ساعته و هفت روزه بدانیم. این ربات‌ها اطلاعات کافی از بیزینس در اختیار دارند، وظایف خود را می‌دانند و سریع‌تر از انسان‌ها به درخواست‌ها و سؤالات متداول مشتریان رسیدگی می‌کنند.
  • دسترسی لحظه‌ای به داده‌ها: دومین نقش چت بات‌ ها در بهبود خدمات مشتریان، دسترسی فوری به داده‌ها و اطلاعات است. این ربات‌های هوشمند می‌توانند به‌سرعت، مقادیر زیادی از داده‌ها را بازیابی و تحلیل کنند؛ داده‌هایی درمورد محصولات، خدمات، اطلاعات حساب و… . بنابراین، مشکلات مشتریان در زمان بسیار کوتاهی حل خواهد شد.
  • تعاملات شخصی: با دسترسی به داده‌های مشتری و تاریخچه خرید او، چت بات های هوش تجاری می‌توانند پیشنهادهای شخصی‌سازی‌شده و پاسخ‌های متناسب با نیاز افراد را ارائه دهند. درنتیجه، هر بیزینسی شاهد بهبود و افزایش تجربه مشتریان خود خواهد بود.
  • مدیریت کارآمد کوئری‌های روتین: ربات‌های هوش تجاری حجم زیادی از سؤالات متداول و تکراری را مدیریت می‌کنند. به‌همین‌علت، در فرآیندهای تکراری عوامل انسانی حذف می‌شود. درنتیجه، متخصصان و افراد فعال در سازمان، می‌توانند انرژی و خلاقیت خود را روی مسائل پیچیده‌تری که نیاز به مداخله انسانی دارند، معطوف کنند.
  • کاهش هزینه های سازمان: جذاب‌ترین کاربرد چت بات ها در هوش تجاری، خودکارسازی وظایف تکراری است. بنابراین، رسیدگی به حجم زیادی از کوئری‌ها به‌ ربات‌ها موکول شده و هزینه‌های عملیاتی مرتبط‌با خدمات مشتریان، به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

تاثیر چت بات‌ ها و هوش مصنوعی بر تصمیم‌ گیری مدیریتی

میزان تاثیر چت بات ها و هوش مصنوعی بر تصمیم‌گیری‌های مدیران، براساس مزایای این تکنولوژی سنجیده می‌شود که در ادامه آن‌ها را تشریح خواهیم کرد.

۱- دسترسی فوری به داده ها و اطلاعات حیاتی

با ارائه مقادیر زیادی از داده‌ها و نتایج پردازش آن‌ها، مدیران می‌توانند به‌راحتی به KPI های سازمان بررسی داشته و براساس نمودار ترندهای بازار، تصمیمات کلیدی خود را بگیرند.

۲- تشخیص روند و تجزیه و تحلیل پیش بینی

تصمیم‌گیری استراتژیک براساس تحلیل جزئیات بیزینس انجام می‌شود. این جزئیات در نمودارها و خروجی‌های هوش تجاری به تصویر کشیده می‌شوند. بنابراین هر مدیری می‌تواند با مشاهده تصاویر و بررسی جزئیات هر بخش از بیزینس خود، تصمیمات استراتژیک را با اطمینان بالایی بگیرد که این نیز یکی از کاربرد چت بات ها در هوش تجاری به‌شمار می‌رود.

۳- گزارش گیری خودکار

چت‌بات‌ها و پلتفرم‌های هوش مصنوعی می‌توانند در زمان مشخص‌شده، گزارش‌های دقیق و جزئی را تولید و ارسال کنند. بنابراین، مدیران به هر KPI دسترسی لحظه‌ای داشته و امکان ارزیابی جزئیات تصمیم‌های خود را خواهند داشت.

۴- تصمیم گیری براساس عنصر حیاتی بیزینس ها

کاربرد چت بات ها در هوش تجاری مبتنی‌بر داده است. به‌همین‌دلیل، چت بات ها و هوش مصنوعی خروجی‌های داده‌محور ارائه می‌دهند. درنتیجه، عملی‌کردن ایده‌ها و راه‌اندازی فرهنگ تصمیم‌گیری داده‌‌محور در سازمان‌ها ترویج می‌شود.

۵- پشتیبانی از تجزیه و تحلیل پیچیده

به‌طور معمول، مدیران زمان کافی برای بررسی و تحلیل داده‌ها و آمارهای پیچیده ندارند. در چنین موقعیت‌هایی، کمک گرفتن از ربات‌های هوشمند BI راه‌ حلی مقرون‌ به‌ صرفه و موثر تلقی می‌شود؛ چرا که دیگر نیازی به استفاده از نرم‌افزارهای پیچیده یا تحلیل‌های زمان‌بر نخواهند داشت.

چالش‌ و محدودیت‌ های استفاده از چت بات ها و هوش مصنوعی در هوش تجاری

به‌طور معمول، ابزارهای نوین در تکنولوژی با یک‌سری چالش‌ها و محدودیت‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند و هوش مصنوعی نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین، می‌توانیم چالش‌ ها و محدودیت‌ های استفاده از چت بات‌ها و هوش مصنوعی در هوش تجاری را در لیست زیر بگنجانیم.

  • کیفیت داده و تعصب: هوش مصنوعی با مجموعه‌ای از داده‌ها آموزش می‌بیند. این داده‌ها توسط توسعه‌دهندگان و عوامل انسانی به مدل ارائه می‌شوند. بنابراین می‌توان اولین چالش کاربرد چت بات ها در هوش تجاری را تعصب و سوگیری دانست؛ دو جنبه منفی که از عوامل انسانی نشأت می‌گیرند. این داده‌ها منجر به بینش‌ها و تصمیمات نادرست نرم‌افزار می‌شوند.
  • فقدان هوش عاطفی: چت‌بات‌ها اغلب برای درک نیازهای مشتریان و پاسخ‌گویی به آن‌ها، به تفاوت‌های ظریف احساسی در ارتباطات انسانی توجهی نمی‌کنند. به‌همین‌دلیل، دقت و اثربخشی پاسخ‌ها در سناریوهای منحصربه‌فرد خدمات مشتریان کاهش می‌یابد.
  • درک محدود از موضوعات: سیستم‌های هوش مصنوعی با عدم درک یا محدودیت در فهمیدن موضوعات پیچیده کسب‌وکار مواجه هستند. این موضوع، پتانسیل زیادی را برای ارائه نتایج نادرست یا آنالیزهای بیش‌ازحد ساده از داده‌ها دارد.
  • مسئولیت‌پذیری و اعتماد: ازآنجایی‌که AI های فعلی مولد هستند و نمی‌توانند مانند انسان، خلاقیت و آگاهی خود را به‌کار بگیرند، نمی‌توانیم به‌طور کامل به پاسخ‌های این فناوری‌ها اعتماد کنیم؛ چراکه داده‌های ارائه‌شده توسط آن‌ها، ترکیبی از محتوای موجود در اینترنت و دانش توسعه‌دهندگان است.
  • اتکای بیش‌ازحد به فناوری: یکی از مهم‌ترین چالش‌‌ها و محدودیت‌های کاربرد چت بات ها در هوش تجاری ، وابستگی زیاد این ابزارها به تکنولوژی است. مشکل اساسی در این موقعیت، کاهش مهارت‌های تحلیلی انسان و تفکر انتقادی او در فرآیندهای تصمیم‌گیری برای کسب‌وکار خواهد بود.

جمع بندی: کاربرد چت بات ها در هوش تجاری

خوشبختانه، وجود هوش مصنوعی، دستیابی به اطلاعات حیاتی بیزینس‌ها را به روشی کارآمد، سریع‌ و ارزان‌ توسط چت‌بات‌های هوش تجاری ممکن ساخته است. این تکنولوژی در فرآیند تصمیم‌گیری مدیران نقش مهمی را ایفا می‌کند؛ چراکه هر مدیر می‌تواند پیچیده‌ترین داده‌های بیزینس خود را در قالب تصاویر ساده ببیند و نتایج مؤثری را از آن‌ها بگیرد. دسترسی فوری به داده‌ها، ارائه گزارش لحظه‌ای و افزایش درآمد، تنها بخشی از مزایای این تکنولوژی برای کسب‌وکارها به شمار می‌روند.

اگر شما هم مدیر یک سازمان هستید، آیا استفاده از این ابزارها را مؤثر می‌دانید؟ اگر کارمند هستید چطور؟ فکر می‌کنید تا چه حد این ابزارها کارآمد هستند و می‌توانند هزینه‌ها را کاهش دهند؟ ما در بخش نظرات، میزبان دیدگاه ارزشمند شما هستیم.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۵ / ۵. از مجموع ۱

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
294 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
پروفایل نویسنده
title sign
دیدگاه کاربران

تا ۵۰% تخفیف، ثبت‌نام دوره‌های آنلاین و کارگاه‌های هیجان انگیز در الکامپ ۲۷ 
یادگیری را با تخفیف شروع کن!!
close-image