انتخاب نمودار مناسب برای کسب و کار

انتخاب نمودار مناسب برای کسب و کار

نوشته شده توسط: بابک پیروز
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۸
آخرین بروزرسانی: 27 آبان 1403
زمان مطالعه: 9 دقیقه
۳.۵
(۴)

نمودار کسب و کار مناسب برای داده‌هایتان را انتخاب کنید ، یا در واقع چگونه یک پیام را به صورت دقیق به مخاطب برسانیم. برای این منظور ۳ قاعده اساسی وجود دارد که شما باید همیشه هنگام تصمیم گیری در مورد نمودار کسب و کار مناسب استفاده کنید.

 ۱- جهت (Orientation)
آیا داده‌های مربوط به زمان را نمایش خواهم داد؟
 ۲- وظیفه (Task)
چه پیامی می‌خواهم ارائه دهم؟
 ۳- شکل (Shape)
چه نوع داده‌هایی را می‌خواهم تجسم کنم؟

قانون شماره یک: انتخاب نمودار به صورت عمودی یا افقی؟

نمایش زمان به صورت افقی، اقلام گروه به صورت عمودی اجازه دهید تمرکز را بر روی اکثر نمودارهای کسب و کار، همانند Bar Chart و Column Chart ، Line Chart و Area Chart، Dot Plot یا Pin Chart، نمودارها به علاوه منها (واریانس) و غیره برقرار کنیم . اولین تصمیم شما باید همیشه این باشد که آیا آنها را به صورت افقی نمایش بدهیم یا عمودی ؟انتخاب نمودار به صورت عمودی یا افقیانتخاب نمودار به صورت عمودی یا افقیهمچنین جهت چارت می‌تواند به صورت دایره‌ای همانند Pie Chart یا Radar Chart باشند. علاوه بر این، همچنین ما دارای نمودارهای دو یا حتی سه بعدی هستیم که در فضای دو بعدی جابجا می‌شوند، به عنوان مثال نمودارهای پراکنده همانند نمودارهای ( XY-Scatter Chart)یا نمودار حباب (Bubble Chart) در اینجا خلاصه‌ای از همه‌ی جهت‌های نمودار و زمان استفاده آن را مشاهده می‌کنید:زمان استفاده از نمودار ها

قانون شماره دو: انتخاب چارت مناسب برای رساندن هدف (پیغام) به مخاطب

ابزارهای BI/reporting/visualization معمولا مجموعه‌ای بزرگ از انواع نمودار را برای انتخاب ارائه می‌کنند.بنابراین بسیار با اهمیت است که شما درک و ماهیت تحلیلی مناسبی را از نموداری که در اختیار خواننده قرار می‌دهید داشته باشید.
همیشه باید از خود بپرسید: چه پیامی را می‌خواهم منتقل کنم؟
به طور مثال شاید بخواهید روند را بر روی زمان نمایش دهید یا مقادیر فروش محصولات مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید، یا بر روی نمودار، انحراف از بوجه را مشاهده کنید و یا میزان رشد را حساب کنید و….

آنالیز ساختار / مقایسه گروه STRUCTURE ANALYSIS (CATEGORY COMPARISON)

مقایسه گروه از پایه ترین (اساسی ترین) نمودارهایی می‌باشد که بیینده برای مقایسه گروه و اقلام آماری می‌تواند از آن بهره ببرد.
این مقایسه معمولا از مدل زیر پیروی می‌کند:

  • جستجوی یک مقدار خاص به طور مثال میزان فروش به ازای هر محصول (looking Up).
  • مقایسه دو مقدار با یکدیگر (Comparing two values).
  • رتبه بندی مقادیر / ایجاد ترتیب توالی یک یا چند دسته (Ranking).
  • پیدا کردن الگو از داده به طور مثال پیدا کردن داده‌های پرت (outlier) یا زیر مجموعه‌ای از داده‌ها (Recognizing patterns).

آنالیز سری زمانی/ روندAnalysis Time-Series (Trend)

آنالیز سری یا روند زمانی شباهت زیادی به آنالیز ساختار دارد. اما بر روی گروه‌های زمانی (سال، فصل، ماه، هفته، روز و…).
بسته به شرایط می‌توان از الگوهای زیر پیروی کرد:

  • جستجوی یک مقدار خاص، به طور مثال میزان فروش بر اساس آخرین ماه (looking Up).
  • مقایسه دو مقدار با یکدیگر (Comparing two values).
  • مشاهده روند داده‌ها به طور مثال واکشی داده با یک الگوی خاص یا مشاهده رشد خطی یا رشد فصلی (Observing trends in the data).

مقایسه جز به کل (PART-TO-WHOLE COMPARISON)

در این قسمت کاربران سعی می‌کنند رابطه یک بخش با کل ارزش (مانند فروش یک محصول با کل فروش شرکت) را ارزیابی کنند، تجزیه و تحلیل “اهمیت” هر قسمت را نسبت به مقدار کل نشان می‌دهد. برای نمایش می‌توان از نمودار Stacked Bar Chart استفاده کرد همچنین نمودار Pie Chart برای مقادیر خیلی کم یک یا دو قلم مناسب است.

آنالیز واریانس (VARIANCE ANALYSIS)

تجزیه و تحلیل واریانس اساسی ترین کار در گزارشگری کسب و کار است. درک انحراف از اهداف یا بودجه و نرخ رشد نسبت به دوره‌های قبل تقریباً در هر سازمانی یک نیاز اساسی است. از نمودارهای “” plus-minus برای نشان دادن واریانس با گذشت زمان یا بیشتر ساختارها می‌توان استفاده کرد:آنالیز واریانسمی توان برای نمایش واریانس از چارت ترکیبی برای نمایش مقدار واقعی و انحراف بهره بردآنالیز واریانس

آنالیز سهم (CONTRIBUTION ANALYSIS)

آنالیز مشارکت نوعی ویژه از تجزیه و تحلیل جز به کل برای ارزیابی سهم همه قسمت‌ها به کل ارزش است، می‌توان از نمودار Waterfall Chart برای آنالیز سهم استفاده کرد. این نمودار به راحتی توضیح می‌دهد که چرا یک مقدار کل تغییر کرده استآنالیز سهم

آنالیز همبستگی (CORRELATION ANALYSIS)

تجزیه و تحلیل همبستگی برای ارزیابی اینکه آیا دو متغیر با هم ارتباط دارند، استفاده می‌شود. برای تجزیه و تحلیل همبستگی می‌توان از نمودار پراکندگی (Scatter Chart)استفاده کرد:آنالیز همبستگیهشدار: اگر دو متغیر دارای همبستگی باشند، این لزوماً به معنای وجود رابطه علت و معلولی نیست.

آنالیز پورتفولیو (PORTFOLIO ANALYSIS)

برای تجزیه و تحلیل گروه‌های داده (به عنوان مثال محصولات، مشتریان، و غیره) توسط ۳ متغیر، می‌توان از این نمودار استفاده کردبرای اطلاعات بیشتر بهتر است ماتریس BCG یا ماتریس گروه مشاوران بوستون بررسی شود، یکی از ابزارهای شناخته‌ شده برای ارزیابی و بررسی فعالیت‌ها و محصولات هر شرکت است. با استفاده از این ماتریس می‌توانیم جایگاه هر محصول در بازار را مشخص کنیم و برای سرمایه‌گذاری و سودآوری بیشتر و افزایش بهره وری شرکت برنامه‌ریزی کنیم.
ماتریس BCG یا «BCG matrix» در دهه‌ی ۱۹۷۰ توسط بروس دی هندرسون (Bruce D. Henderson) و برای گروه مشاوره‌ی بوستون ایجاد شد. این ماتریس با هدف کمک به شرکت‌ها در تجزیه‌و‌تحلیل واحدهای تجاری و خطوط تولید آنها توسعه یافت. شرکت‌ها با انجام این تجزیه‌وتحلیل می‌توانند منابع خود را به مناسب‌ترین بخش‌ها اختصاص دهند و از نتایج به‌دست‌آمده در بازاریابی برند، مدیریت محصول، مدیریت استراتژیک و تحلیل‌های پورتفولیو نیز استفاده کنند.
این نمودار، یک ابزار برنامه ریزی گرافیکی است. در این نمودار یا جدول، محصولات و خدمات شرکت را قرار می‌دهیم و از این طریق بهتر می‌توانیم درمورد مسائل مهم تجاری تصمیم گیری کنیم. برای نمونه می‌توانیم درمورد این مسئله تصمیم‌گیری کنیم که آیا باید واحد تجاری خاصی را حفظ کنیم، بفروشیم یا سرمایه‌گذاری بیشتری در آن انجام دهیم. در محور y این نمودار، نرخ رشد بازار و در محور x آن نیز سهم بازار را نشان می‌دهیم.

قانون شماره ۳: بهینه ترین شکل نمودار کدام است ؟

پس از انتخاب نمودار مناسب و همچنین وظیفه‌ای که نمودار مورد نظر منتقل می‌کند در آخرین مرحله باید از خود بپرسید : از کدام شکل نمودار باید استفاده کنم؟بهینه ترین شکل نمودار کدام است ؟

سخن پایانی

نمودار کسب و کار به عنوان مثال Column Chart در نمودار قیمت بسیار باریکتر از نمودار درآمد است. ارزش درآمد معمولاً از قیمت بزرگتر است زیرا قیمت در واقع نسبتی از درآمد است. نمایش مقدار واقعی، بوجه، پیش بینی Column Chartدر آخر به این نکته در نمودار کسب و کار هم بپردازیم اصول استفاده از رنگ در طراحی داشبورد و گزارش باید مشخص شده باشد، هر جایی رنگ زرد یا قرمز و… دیدیم باید یک مفهوم واحدی را برایه ما تداعی کند.(همانند چراغ راهنمایی رانندگی). ما در نیک آموز منتظر نظرات ارزشمند شما درباره مقاله نمودار کسب و کار هستیم.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۳.۵ / ۵. از مجموع ۴

اولین نفر باش

title sign
دانلود مقاله
انتخاب نمودار مناسب برای کسب و کار
فرمت PDF
9 صفحه
حجم 1 مگابایت
دانلود مقاله
گوش به زنگ یلدا
title sign
معرفی نویسنده
بابک پیروز
مقالات
6 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
5 دوره توسط این نویسنده
بابک پیروز

بابک پیروز مدرس و مشاور سیستم‌های هوش تجاری است، همچنین او مدرس رسمی ماکروسافت نیز می‌باشد. از دیگر سوابق حرفه ای او می توان به سابقه کاری در زمینه‌های تحلیل، طراحی، پیاده سازی و مدیریت سیستم‌های یکپارچه بانک‌های اطلاعاتی، متخصص در زمینه Power BI ,Qlikview ,Tableau ,Qliksense ,Microsoft BI مشاور و مدیر پروژه شرکت تاید واتر خاورمیانه، مشاور شرکت کوبل دارو، مشاور شرکت بیمه البرز، نویسنده کتاب مرجع شاخص‌های کلیدی عملکرد سازمان ، نویسنده کتاب کلیک ویو با رویکرد هوش تجاری اشاره نمود.

title sign
معرفی محصول
title sign
دیدگاه کاربران

  دوره حضوری و غیرحضوری  

هوش تجاری
Enterprise BI

Data Warehouse - ETL - OLAP
با تدریس: مسعود طاهری
مشاهده سرفصل دوره
close-link
close-image