راهنمای جامع مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server

راهنمای جامع مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۴۰۳
آخرین بروزرسانی: ۱۰ مهر ۱۴۰۳
زمان مطالعه: 9 دقیقه
۱
(۲)

مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server از آن دسته اقدامات ضروری است که نباید پشت گوش بیندازید؛ به ویژه اگر فایل بکاپ دیتابیس دارای خروجی بزرگ و سنگین باشد. با نظارت بر فرایند بکاپ‌گیری و بازیابی داده‌ها در SQL Server می‌توانید هرگونه تأثیر احتمالی بر سیستم را تخمین بزنید و خطاها را به حداقل برسانید.

در این مقاله، ابتدا با اهمیت مانیتورینگ بکاپ‌های SQL Server آشنا می‌شویم و سپس ابزارهای انجام این کار را معرفی می‌کنیم.

اهمیت بکاپ گیری منظم از دیتابیس ها

بکاپ‌گیری از دیتابیس به معنای حفاظت از امنیت و سلامت داده‌های ذخیره‌شده در دیتابیس‌های SQL Server است. خطر فاجعه‌بار از دست رفتن داده‌ها همواره در کمین است؛ بنابراین باید از نسخه‌های مختلف دیتابیس به طور منظم بکاپ بگیرید تا داده‌ها را با آخرین تغییرات حفظ کنید.

زمانی که از دیتابیس‌ها بکاپ می‌گیرید، نسخۀ پشتیبان داده‌ها در مکانی امن و خارج از سایت ذخیره می‌شوند. شاید بکاپ‌گیری تنها راه محافظت از داده‌ها نباشد، اما می‌توانیم بگوییم امن‌ترین و مطمئن‌ترین راه است؛ روشی که خیال شما را از بابت خطر بالقوۀ از دست دادن داده‌ها راحت می‌کند.

با بکاپ‌گیری از دیتابیس می‌توانید اطلاعات خود را از آسیب‌هایی مثل خطاهای کاربران، مشکلات سخت‌افزار و سرور یا پاک شدن بخشی از داده‌های اصلی حفظ کنید. فرض کنید قصد کپی کردن دیتابیس و انتقال آن را از به یک سرور دیگر دارید. اگر از دیتابیس بکاپ گرفته باشید، این عملیات را بدون هیچ ریسکی انجام می‌دهید. حتی اگر مشکلی هم رخ دهد، می‌دانید که یک نسخۀ پشتیبان دارید و خطری داده‌ها را تهدید نمی‌کند.

دوره آموزشی نگهداری از بانک‌های اطلاعاتی در SQL Server نیک آموز

انواع بکاپ های SQL Server

شما می‌توانید بکاپ‌گیری از دیتابیس‌های SQL Server را به ۸ شیوه انجام دهید. در ادامه، این روش‌ها را معرفی می‌کنیم.

  1. copy-only backup: تهیۀ یک نسخۀ پشتیبان از SQL Server که استفاده‌های خاصی دارد و مستقل از بکاپ‌گیری‌های عادی و منظم انجام می‌شود. معمولاً این نوع بکاپ‌گیری بر نحوۀ بازیابی نسخه‌های بکاپ بعدی تأثیر می‌گذارد.
  2. data backup: یکی دیگر از روش‌های پشتیبان‌گیری از داده‌هاست که می‌تواند در یک دیتابیس کامل، جزئی، مجموعه‌ای از فایل‌های داده یا گروه‌های فایل انجام شود.
  3. database backup: به معنای بکاپ‌گیری کامل از دیتابیس است که آخرین تغییرات نسخۀ اصلی دیتابیس را در بر می‌گیرد.
  4. differential backup: در این روش فقط از بخش‌هایی بکاپ گرفته می‌شود که با دیتابیس اصلی متفاوت هستند و تغییر کرده‌اند. در واقع نوعی پشتیبان‌گیری جزئی و ویژۀ گروه‌های فایل متفاوت است.
  5. full backup: یک نسخۀ پشتیبان از اطلاعات است که شامل تمام داده‌ها در یک دیتابیس یا مجموعه‌ای از گروه‌های فایل می‌شود و امکان بازیابی داده‌ها را نیز فراهم می‌کند.
  6. log backup: بکاپ‌گیری از گزارش‌ها (Logs) است که تمام رکوردها را در یک نسخه ثبت می‌کند؛ از جمله Logهایی که در فایل قبلی پشتیبان‌گیری نشده‌اند.
  7. file backup: نسخۀ پشتیبانی که از یک یا چند فایل (یا گروه فایل‌ها) دیتابیس تهیه می‌شود.
  8. partial backup: حاوی داده‌هایی از بعضی گروه‌های فایل دیتابیس است؛ از جمله داده‌های گروه فایل اصلی، گروه فایل read/write و فایل‌های read-only.

اهمیت مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server

همان‌طور که مانیتورینگ دائمی دیتابیس اصلی مهم است، مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server اهمیت دارد؛ به ویژه اگر با یک نسخۀ پشتیبان با داده‌های بزرگ و سنگین طرف هستیم. نظارت بر پشتیبان‌گیری در SQL Server برای اطمینان از حفظ یکپارچگی داده‌ها، در دسترس بودن و آمادگی برای بازیابی آن ضروری است.

مانیتورینگ منظم بکاپ‌ها در SQL Server تأیید می‌کند که عملیات پشتیبان‌گیری با موفقیت و بدون خطا انجام شده و تغییرات اخیر داده‌ها ثبت شده است. با انجام این کار می‌توانید هرگونه مشکل در فرایند بکاپ‌گیری را به سرعت تشخیص دهید و اقدامات اصلاحی را به‌موقع انجام دهید؛ پیش از اینکه آسیبی به امنیت داده‌ها وارد شود.

مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server شامل بررسی وضعیت و سلامت نسخۀ پشتیبان است و به شما اطمینان می‌دهد که داده‌ها در یک فضای امن ذخیره شده‌اند، در صورت نیاز در دسترس هستند و به سرعت بازیابی می‌شوند. به کمک مانیتورینگ بکاپ‌ها، مدیران دیتابیس می‌توانند تأیید کنند که عملیات بکاپ‌گیری به طور منظم و در بازه‌های زمانی مورد انتظار انجام می‌شود.

نظارت بر بکاپ‌ها در SQL Server به ارزیابی فضای ذخیره‌سازی و برنامه‌ریزی برای استفادۀ صحیح از ظرفیت موجود نیز کمک می‌کند. در صورتی که مشکلات مربوط به ظرفیت ذخیره‌سازی پیش بیاید، قبل از آن که عملیات پشتیبان‌گیری مختل شود، می‌توانید با مانیتورینگ از بروز آن جلوگیری کنید.

ابزار های مانیتورینگ بکاپ در SQL Server

استفاده از ابزار برای مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server به شما کمک می‌کند تا این کار را یکپارچه‌تر و مؤثرتر انجام دهید. در ادامه، چند مورد از بهترین ابزارهای نظارت بر پشتیبان‌گیری در SQL Server را معرفی می‌کنیم.

SQL Server Management Studio

این ابزار یک محیط یکپارچه برای مدیریت زیرساخت SQL است؛ از SQL Server گرفته تا دیتابیس Azure Database. این نرم‌افزار که با نام SSMS هم شناخته می‌شود، ابزارهایی را برای پیکربندی، نظارت و مدیریت نمونه‌ها و مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server فراهم می‌کند.

 

SQL Server Management Studio

 

System Tables

این ابزار در واقع شامل چند جدول است که ابرداده‌ها را برای یک دیتابیس خاص ذخیره می‌کنند. System Tables حاوی تعدادی جدول اضافی است که در هیچ دیتابیس یا ابزار دیگری پیدا نمی‌کنید و دارای دامنۀ وسیعی از سرور است. فضایی که این ابزار در اختیار شما قرار می‌دهد، برای مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server بسیار مناسب است.

 

System Tables

 

Windows Event Viewer

این ابزار هر اتفاقی را که در سیستم می‌افتد، گزارش می‌دهد. گزارش‌های مربوط به سیستم و امنیت را می‌توانید در بخش بخش Windows Logs این برنامه مشاهده کنید. شما می‌توانید امکان دریافت گزارش از بخش‌های مختلف را فعال یا غیرفعال کنید و از این برنامه برای عیب‌یابی بخش‌های مختلف از جمله بکاپ‌ها بهره ببرید.

 

Windows Event Viewer

 

DMV

این ابزار به شما کمک می‌کند تا بر پیشرفت عملیات پشتیبان‌گیری و بازیابی دیتابیس نظارت داشته باشید. همچنین می‌توانید از DVM برای نظارت بر عملکرد، حجم کار و تشخیص مشکلات پرفورمنس استفاده کنید. مشکلاتی که ممکن است به خاطر کوئری‌های طولانی، کمبود منابع، کوئری‌های غیربهینه و… ایجاد شوند.

 

DMV

 

نحوه بررسی و تحلیل لاگ های بکاپ

نسخۀ پشتیبانی که از دیتابیس تهیه می‌کنید، باید کامل و بدون خطا باشد تا امکان بازیابی کامل را در صورت نیاز فراهم کند. گزارش‌ها یا لاگ‌های بکاپ دیتابیس داستان مهمی را بیان می‌کنند. وضعیت پشتیبان‌گیری را ثبت می‌کنند و گزارش خلاصه‌ای را پس از پایان کار پشتیبان‌گیری ارائه می‌دهند. برای گزارش نتایج بکاپ‌گیری هم باید به این لاگ‌ها مراجعه کنید.

اگر لاگ‌های بکاپ نتیجۀ موفقیت‌آمیز را نشان دهند، به این معنی است که می‌توانید نسخۀ بکاپ را هر زمان و بدون نگرانی بازیابی کنید. این بررسی قبل از شروع بازیابی بسیار مهم است. اگر هم لاگ بکاپ نتیجۀ متفاوتی را نشان دهد، یعنی داستان متفاوت است و ابتدا باید به عیب‌یابی و رفع مشکلات بپردازید.

ایجاد گزارش های دوره ای برای مانیتورینگ بکاپ ها

ایجاد گزارش دوره‌ای برای مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server به فرایند مستندسازی وضعیت بکاپ‌ها برای اطمینان از بازیابی اطلاعات می‌شود. این گزارش‌ها به ویژه زمانی مهم می‌شوند که پای حملۀ سایبری یا از دست دادن داده‌ها در میان باشد.

گزارش‌دهی دوره‌ای برای سازمان‌ها مهم است، چون به آن‌ها کمک می‌کند تا مشکلات بکاپ‌ها را شناسایی کنند، نرخ موفقیت بکاپ‌گیری را ردیابی کنند و از یکپارچگی نسخه‌های پشتیبان مطمئن شوند.

گزارش مانیتورینگ بکاپ باید شامل تمام جزئیات این عملیات باشد، از جمله:

  • تاریخ و زمان پشتیبان‌گیری
  • نوع بکاپ‌گیری انجام‌شده
  • محل و اندازۀ پشتیبان‌گیری
  • موفق یا ناموفق بودن عملیات بکاپ‌گیری
  • اطلاعات مربوط به هرگونه خطا یا ناهماهنگی در طول فرایند بکاپ‌گیری

استفاده از اسکریپت های T-SQL برای مانیتورینگ بکاپ ها

برخی از مدیران دیتابیس ترجیح می‌دهند از اسکریپت‌های T-SQL برای مانیتورینگ بکاپ‌ها یا بازیابی دیتابیس استفاده کنند. همچنین می‌توانید با افزودن کلمۀ کلیدی stats به عبارت زیر، میزان پیشرفت پشتیبان‌گیری و بازیابی پایگاه داده را کنترل کنید.

به عنوان مثال، زمانی که عبارت stats=10 را اضافه می‌کنید، هربار که سیستم ۱۰ درصد پیشرفت می‌کند، «** درصد پردازش» را در پیام‌ها نمایش می‌دهد:

 

BACKUP DATABASE [TestBackUpRestore]
TO DISK='C:\BACKUP1\TestBackUpRestore_FULL.bak' WITH STATS=10;

جمع‌بندی

در این مقاله مانیتورینگ بکاپ ها در SQL Server را بررسی کردیم که نوعی اقدام ضروری امنیتی است و برای اطمینان از سلامت فایل بکاپ دیتابیس انجام می‌شود. همچنین به معرفی ابزارها، نحوۀ تحلیل و بررسی لاگ‌ها و گزارش‌دهی دوره‌ای مانیتورینگ بکاپ پرداختیم. نظارت مستمر بر نسخۀ بکاپ دیتابیس امن‌ترین و مطمئن‌ترین راه برای حفاظت از آن است و خطر از دست رفتن داده‌ها را خنثی می‌کند.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۱ / ۵. از مجموع ۲

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
402 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
title sign
دیدگاه کاربران