تفاوت های کلیدی بین Power BI و Excel چیست؟

تفاوت های کلیدی بین Power BI و Excel چیست؟

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۴۰۲
آخرین بروزرسانی: 28 آبان 1403
زمان مطالعه: 7 دقیقه
۵
(۵)

تفاوت Power BI و Excel چیست؟ ممکن است این سؤال ذهن شما را درگیر کرده باشد. هردوی این نرم افزارهای قدرتمند، به اکوسیستم مایکروسافت تعلق دارند، در صورتی که کاربردها و موارد استفاده آن‌ها یکسان نیستند. در این مقاله، قصد داریم به بررسی تفاوت های اکسل و پاور بی آی بپردازیم تا شما با شناخت دقیق نقاط قوت هر یک، گزینه متناسب با نیازمندی‌هایتان را انتخاب کنید. 

ابزار هوش تجاری چیست؟

ابزار های هوش تجاری (Business Intelligence | BI)، اپلیکیشن‌ های نرم‌ افزاری و تکنولوژی‌ هایی هستند که به واسطه آن‌ها، سازمان‌ ها می‌تواند براساس داده‌ های تجاری، به اموری همچون جمع‌ آوری، تجزیه و تحلیل، نمایش و اخذ تصمیمات آگاهانه بپردازند. این ابزار ها با تبدیل داده‌ های خام به بینش‌ های معنادار، به کسب و کارها این امکان را می‌دهند که بر اساس داده‌ها، بهترین تصمیم را برای شرایط فعلی سازمان اتخاذ کنند.

مشاهده و خرید کامل‌ترین دوره Power bi از نیک آموز

کاربرد ابزار های هوش تجاری

برخی از بارزترین کاربردهای ابزارهای هوش تجاری عبارتند از:

  • امکان اتصال و یکپارچه‌ سازی داده‌ها (Data Integration).
  • آماده‌ سازی و تبدیل (Tranform) داده‌های خام به فرمت ساختار یافته.
  • قابلیت اجرای محاسبات، تجمیع‌ ها (Aggregations) و تجزیه‌ و تحلیل دیتا.
  • ساخت داشبورد های تعاملی جذاب و بصری.
  • امکان به اشتراک‌ گذاری انواع گزارش‌ ها و تسهیل تعامل با سایر اعضای تیم.

با این دید مقدماتی، در ادامه به بررسی تفاوت Power BI و Excel می‌پردازیم. به صورت کلی، می‌توان هردو نرم افزار Power BI و اکسل را از ابزار های هوش تجاری در نظر داشت؛ با این وجود، هر یک از آن‌ها برای نیازمندی‌ها و سناریوهای خاصی مناسب هستند.

تفاوت Power BI و Excel چیست؟

عمده‌ترین تفاوت Power BI و Excel به شرح زیر است:

۱- هدف و مورد استفاده

می‌توان موارد استفاده و هدف‌های این دو نرم‌افزار مایکروسافتی را به‌عنوان بارزترین تفاوت Power BI و Excel در نظر داشت. به طور کلی، نرم افزار اکسل (Excel) یک ابزار صفحه گسترده (Spreadsheet) است که برای کارهای Data Driven «عمومی» مورد استفاده قرار می‌گیرد و در آن، امکان ورود داده‌ها، اعمال محاسبات و سایر وظایف این چنینی وجود دارد. در حالی که نرم افزار Power BI ، به طور تخصصی برای تجزیه‌وتحلیل و هوش تجاری به کار می‌رود. در Power BI Desktop، تمرکز برروی ایجاد داشبوردها و گزارش‌های پویا و تعاملی است.

۲- نوع اتصال و مدل سازی داده ها

 در نرم افزار اکسل ، قابلیت‌های مربوط به مدل‌سازی داده‌ها محدود است و معمولاً آن را برای تحلیل داده‌های ساده‌تر به کار می‌برند. در نقطه مقابل، با استفاده از Power BI، می‌توان از مدل‌سازی قدرتمند داده‌ها و روابط میان دیتاسورس‌ها بهره‌مند شد. ضمن اینکه پاور بی آی، قابلیت پشتیبانی از روابط و تبدیل‌های پیچیده داده‌ها را دارا است.

۳- ساخت گزارش و تصویرسازی

یک تفاوت Power BI و Excel این است که معمولاً ویژگی‌های بصری‌سازی (Visualization) در اکسل، به‌صورت ایستا (Static) هستند. شما می‌توانید در اکسل، نمودارها و چارت‌هایی ایجاد کنید؛ با این وجود، محدودیت‌های مخصوص به خود را دارند. در نقطه مقابل، در طول سال‌های اخیر، Power BI به‌عنوان یک ابزار قدرتمند در زمینه ایجاد گزارش و داشبوردهای تعاملی تجلی کرده است. برای آشنایی بیشتر با انواع ابزارهای این حوزه، پیشنهاد می‌شود مقاله بهترین ابزارهای طراحی داشبورد مدیریتی و هوش تجاری را بشناسید را نیز مطالعه کنید.

۴- تعامل و به اشتراک گذاری

در شرایطی که شما اکسل را مورد استفاده قرار دهید، امکان تعامل وجود دارد؛ اما احتمالاً باید به‌صورت دستی فایل موردنظر را با سایر افراد به اشتراک‌گذاری بگذارید. به بیان دیگر، نرم افزار اکسل برای تعامل و ارتباط بلادرنگ انتخاب مطلوبی نیست. نرم افزار Power BI دارای گزینه‌هایی است که با فعال‌سازی ‌آن‌ها، می‌توان برای انتشار و به اشتراک‌گذاری داشبوردها و گزارش‌ها در بستر ابری اقدام کرد.‌ این نرم افزار به شما امکان دسترسی چندکاربره را نیز می‌دهد.

۵- محاسبات و فرمول ها

اگر بخواهیم تفاوت Power BI و Excel را از نظر قابلیت‌های فرمول‌نویسی بررسی کنیم، می‌توان اذعان داشت که اکسل به این مزیت شهرت پیدا کرده است. درحقیقت، نرم‌افزار اکسل برای سناریوهایی مناسب است که اجرای محاسبات گسترده ضرورت دارد. شایان ذکر است که در پاور بی آی، محاسبات پایه پشتیبانی می‌شوند؛ اما این ابزار به هدف فرمول‌نویسی طراحی نشده است.

۶- کارایی و محدودیت فضای ذخیره سازی

به مرور زمان و با رشد داده‌ها، ممکن است اکسل با مشکلات مربوط به کارایی همراه باشد. درحقیقت، مجموعه داده‌های گسترده می‌توانند سرعت محاسبات، فرآیند Rendering و میزان پاسخگویی را کاهش دهند. این کاهش سرعت، به طور خاص هنگام کار با فرمول‌های پیچیده حس خواهد شد. علاوه‌بر این، نرم افزار اکسل در حافظه قابل استفاده، محدودیت دارد و این احتمال وجود دارد که شما در حین کار با دیتای گسترده، خطاهای Out Of Memory دریافت کنید.

در نقطه مقابل، نرم افزار Power BI برای رسیدگی به مجموعه داده‌های وسیع طراحی شده است و در مقایسه با اکسل، این عمل را به‌صورت کارآمدتری انجام می‌دهد. باید توجه کرد که موضوع کارایی به میزان پیچیدگی مدل داده‌ها نیز بستگی دارد. Power BI مزیت‌هایی همچون امکان استفاده از روش Import Mode و DirectQuery، فشرده‌سازی داده‌ها، بارگذاری افزایشی دیتا را دارا است. به این ترتیب، می‌توان به این تفاوت Power BI و Excel تحت عنوان نقطه قوت پاور بی آی اشاره کرد.

۷- به روزرسانی بلادرنگ داده ها

به روزرسانی بلادرنگ داده‌ها در اکسل با چالش‌های مربوط به پیاده‌سازی همراه است. پاور بی آی با ارائه قابلیت‌های مناسب برای تصویرسازی و تحلیل بلادرنگ، می‌تواند انتخاب مطلوب‌تری برای نظارت مستمر محسوب شود. هرچند اکسل دارای قابلیت رسیدگی به اتصالات External به داده‌ها و Refresh های دوره‌ای است، اما این نرم افزار برای سناریوهای حساس به زمان و پویا ابزار مناسبی نیست. مقایسه این تفاوت اکسل و Power BI نشان می‌دهد که پاور بی آی در این زمینه به اکسل برتری دارد.

۸- امکان برقرار ارتباط با سرویس های ابری

به‌طور کلی، نرم افزار Power BI در مقایسه با اکسل، ویژگی‌های تعاملی بهبودیافته‌تری دارد و شما در آن می‌توانید روی گزارش‌ها به‌صورت چندکاربره و هم‌زمان کار کنید. سرویس ابری متمرکز ِ Power BI، اموری همچون به اشتراک‌گذاری، توزیع و تعامل روی گزارش‌ها و داشبوردها را تسهیل می‌بخشد؛ رسیدن به این سطح از تعامل در اکسل، نیازمند اقدامات افزوده خواهد بود.

برای درک سریع تفاوت Power BI و Excel ، به جدول زیر توجه کنید.

امکان برقرار ارتباط با سرویس های ابری

سخن پایانی

نرم افزار اکسل و Power BI ، هر دو ابزار های قدرتمندی هستند که مزیت‌ های خاص خود را دارند. کاربرد و موارد استفاده این دو ابزار مایکروسافتی متفاوت هستند؛ به همین دلیل، در این مقاله به عمده‌ ترین تفاوت Power BI و Excel پرداخته شد تا بدین طریق، شما با دامنه و Use Case های هر یک آشنا شوید. ما در نیک‌ آموز مشتاق خواندن و اطلاع از دیدگاه ارزشمند شما هستیم؛ پس همین حالا آن را در بخش نظرات همین مقاله، با ما و سایر مخاطبان در میان بگذارید.

 

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۵ / ۵. از مجموع ۵

اولین نفر باش

title sign
دانلود مقاله
تفاوت های کلیدی بین Power BI و Excel چیست؟
فرمت PDF
4 صفحه
حجم 0/2 مگابایت
دانلود مقاله
گوش به زنگ یلدا
title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
401 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
title sign
معرفی محصول
title sign
دیدگاه کاربران

  دوره حضوری و غیرحضوری  

هوش تجاری
Enterprise BI

Data Warehouse - ETL - OLAP
با تدریس: مسعود طاهری
مشاهده سرفصل دوره
close-link