برنامه نویسی اندروید یا iOS

برنامه نویسی اندروید یا iOS

نوشته شده توسط: تیم فنی نیک آموز
تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
آخرین بروزرسانی: ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
زمان مطالعه: 14 دقیقه
۳
(۲)

برنامه نویسی اندروید یا iOS؟ مسئله این است. اگر علاقه‌مند به شروع برنامه‌نویسی موبایل هستید، مطمئنا بین ۲ گزینه مردد خواهید شد. انتخاب بین اندروید و iOS در بسیاری از مواقع دشوار است و برای این کار باید فاکتورهای متعددی را در نظر داشته باشید. البته که اندروید در بسیاری از موارد برتر از iOS است اما سیستم عامل اپل هم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. در این مطلب قصد داریم تا شما را با قابلیت‌های این دو سیستم عامل آشنا کنیم تا با دید بهتری برنامه‌نویسی با هر یک از آن‌ها را شروع کنید. مثل همیشه با ما همراه باشید تا تمامی سوالات شما در مورد انتخاب بین برنامه نویسی اندروید یا iOS برطرف شود. 

برنامه نویسی موبایل چیست؟

قبل از پرداختن به مقایسه برنامه نویسی اندروید یا iOS، بهتر است کمی در مورد برنامه‌نویسی موبایل صحبت کنیم. برنامه‌نویسی موبایل یا دستگاه‌های موبایلی مفهومی است که به توسعه اپ‌ها و برنامه‌های مرتبط با تلفن همراه، تبلت یا هر دستگاه موبایلی دیگر می‌پردازد. برای ورود به دنیای برنامه‌نویسی موبایل مطمئنا نیاز به یادگیری بسیاری از فناوری‌های توسعه نرم‌افزار دارید و این مسیر یک مسیر زمان‌بر است. این زمان بین یک تا دو سال خواهد بود تا به تسلط نسبی خوبی در این مورد دست پیدا کنید. 

دنیای برنامه‌نویسی موبایل روز به روز در حال رشد است و با کمی تسلط روی فناوری‌های توسعه نرم‌افزار در این حوزه می‌توانید یک شغل خوب و پر درآمد را در اختیار داشته باشید. انتخاب بین برنامه نویسی اندروید یا iOS در مرحله ابتدایی مهم است تا بتوانید براساس این انتخاب زبان‌ها و ابزارهای مورد نیاز را برای توسعه اپ‌ها بیاموزید. 

برنامه نویسی اندروید یا iOS: برنامه نویسی اندروید چیست؟

سیستم عامل اندروید امروزه چند صد میلیون کاربر در سراسر جهان دارد و این سیستم عامل را می‌توان محبوب‌ترین سیستم عامل روی گوشی‌ها و تبلت‌ها به حساب آورد. مطمئنا می‌توان اندروید را یک سیستم عامل پخته و امن دانست و به همین دلیل است که شرکت‌های بزرگ سازنده گوشی و تبلت همواره از آن استفاده می‌کنند. 

این سیستم عامل هر آن چیزی که کاربر گوشی و توسعه‌دهنده اپلیکیشن به آن نیاز دارد در اختیارشان قرار می‌دهد. مزیت اندروید متن‌باز بودن آن است و گوگل وظیفه توسعه و بهبود عملکرد آن را برعهده گرفته است. امروزه علاوه بر گوشی‌ها و تبلت‌ها می‌توان از اندروید روی ساعت‌های هوشمند یا هر گجت دیگری نیز استفاده کرد که تمامی این موارد از مزایای اندروید هستند. 

مزایا و معایب برنامه نویسی اندروید

برنامه نویسی اندروید یا iOS؟ برای جواب به این سوال ابتدا بهتر است در مورد مزایا و معایب اندروید بیشتر بدانیم. برنامه‌نویسی اندروید یک حوزه پر چالش اما پر پتانسیل است که به توسعه‌دهندگان امکان دسترسی به تعداد زیادی از کاربران و دستگاه‌های موبایلی را می‌دهد. 

با این حال، چالش‌هایی مانند سازگاری اپ‌ها وجود دارد که در ادامه در مورد آن‌ها بیشتر می‌خوانیم:

مزایای برنامه نویسی اندروید 

  • متن‌باز بودن: از جمله مزایای اساسی اندروید متن‌باز بودن آن است. این به آن معنی است که توسعه دهنده‌ها می‌توانند به کدها، الگوریتم‌ها و روش‌ها به صورت رایگان دسترسی داشته باشند و بهبودهای مورد نیاز را روی آن انجام دهند. 
  • تنوع کاربران: اندروید امروزه دارای ۳ میلیارد دستگاه است و این تعداد یک رکورد شگفت‌انگیز است. شما با آموزش اندروید می‌توانید اپ‌های قدرتمندی را برای این سیستم عامل توسعه دهید و از مزایای بی‌نظیر اندروید برای بهبود عملکردی و سرعت آن‌ها استفاده کنید. 
  • انتشار سریع اپلیکیشن‌ها: تفاوت اساسی برنامه نویسی اندروید یا iOS زمان مورد نیاز برای انتشار اپ‌ها است. این زمان در مورد اپ‌های اندرویدی کمتر است و در زمانی چند ساعته می‌توانید یک اپ را برای این سیستم عامل منتشر کنید. خوشبختانه، پلتفرم‌های ایرانی و فروشگاه‌های فارسی برای این سیستم عامل در دسترس هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید برنامه‌هایتان را منتشر کنید. 
  • ابزارهای متنوع: اندروید دارای ابزارها و زبان‌های مختلفی برای توسعه اپلیکیشن است. شما با تسلط به سه زبان جاوا، کاتلین و فلاتر به راحتی می‌توانید یک اپلیکیشن قدرتمند و پیشرفته بسازید و در فروشگاه‌های اپلیکیشن منتشر کنید. 

معایب برنامه نویسی اندروید 

  • تنوع نسخه‌ها: تنوع نسخه‌ها و حتی دستگاه‌هایی که روی اندروید کار می‌کنند می‌تواند یک عیب باشد. این موضوع باعث می‌شود تا تعداد تست‌ها و زمان توسعه یک اپلیکیشن افزایش پیدا کند. در واقع، شما نیاز دارید تا برای تمامی دستگاه‌ها اپلیکیشن خود را بهینه کنید. 
  • پیش نیازهای بیشتر: در مقایسه برنامه نویسی اندروید یا iOS یک عیب برای اندروید وجود دارد. این عیب مرتبط با ابزارهای بیشتری است که برای توسعه اپلیکیشن‌های اندرویدی لازم است بیاموزید. 

برنامه نویسی اندروید یا iOS: برنامه نویسی iOS چیست؟

برنامه‌نویسی iOS به فرآیندی گفته می‌شود که در آن اپ‌هایی برای سیستم عامل iOS آماده خواهند شد. این سیستم عامل روی دستگاه‌های موبایلی شرکت اپل اجرا می‌شوند که از آن جمله می‌توان به آیفون و آیپد اشاره کرد. سرعت، عملکرد و امنیت این سیستم عامل مثال‌زدنی است و در مقایسه با اندروید امنیت بالاتری برای آن وجود دارد. 

همچنین، به دلیل تمرکز بالای شرکت اپل روی سیستم عامل و سخت‌افزار خود، یکپارچگی بالایی برای iOS وجود دارد. با استفاده از زبان‌هایی مانند Swift و Objective-C می‌توان اپلیکیشن‌هایی را برای گوشی‌ها و تبلت‌های شرکت اپل توسعه داد. 

مزایا و معایب برنامه نویسی iOS

برنامه نویسی اندروید یا iOS دارای مزایا و معایبی است که هر توسعه‌ دهنده‌ای باید قبل از ورود به این حوزه آن‌ها را در نظر بگیرد. در ادامه، به بررسی مهم‌ترین مزایا و معایب برنامه‌نویسی سیستم عامل اپل می‌پردازیم:

مزایای برنامه نویسی iOS

  • کارایی و عملکرد بالا: کارایی و عملکرد بی نظیری در مورد سیستم عامل شرکت اپل وجود دارد که به دلیل یکپارچه بودن سخت‌افزار و نرم‌افزار این شرکت است. این عملکرد را به چشم در دستگاه‌های این شرکت مشاهده خواهید کرد که مزایای بسیاری را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار خواهد داد. 
  • درآمد بالا: کاربران iOS علاقه بیشتری نسبت به کاربران اندروید دارند تا برنامه‌های پولی را خریداری کنند. به‌این‌صورت، شما با یادگیری روش توسعه اپلیکیشن برای این سیستم عامل به درآمد مناسبی خواهید رسید. 
  • امنیت بالا: برنامه نویسی اندروید یا iOS؟ یکی از مهم‌ترین فاکتورها برای انتخاب بین این دو سیستم عامل امنیت است. محصول شرکت اپل دارای امنیت بالاتری نسبت به اندروید است که برای اپلیکیشن‌های داده‌محور یک اصل اساسی به شمار خواهد رفت. 
  • اکو سیستم یکپارچه: شرکت اپل سازنده محصولات گوشی و تبلت خود است و سیستم عامل اختصاصی خود را هم روی این دستگاه‌ها نصب می‌کند. به همین دلیل است که یکپارچگی بی نظیری را در مورد سخت‌افزار و نرم‌افزار محصولات این شرکت مشاهده می‌کنید. این یکپارچگی باعث خواهد شد تا سرعت عمل دستگاه‌ها و عملکرد آن‌ها نیز بهینه شود. 

معایب برنامه نویسی iOS

  • هزینه بالای ورود: برای ورود به دنیای توسعه اپ‌های iOS نیاز به صرف هزینه دارید. در ابتدای کار لازم است تا یک سیستم مکینتاشی داشته باشید تا بتوانید خروجی iOS برای اپلیکیشن گرفته و آن را در فروشگاه اپل منتشر کنید. 
  • فرآیند سخت انتشار اپ‌ها: اپل فرآیند سخت گیرانه‌ای را برای انتشار اپلیکیشن‌ها روی فروشگاه خود در نظر گرفته است. این برای افزایش امنیت و جلوگیری از سوء استفاده هکرها است. 
  • تعداد دستگاه‌های کمتر: نسبت به دستگاه‌های اندرویدی، سیستم عامل اپل دارای کاربران و دستگاه‌های کمتری است. به همین دلیل پس از توسعه اپ خود بازار هدف کوچک‌تری را در دست خواهید داشت.  

برنامه نویسی اندروید یا iOS: مقایسه بین این دو سیستم عامل محبوب

در این بخش فاکتورهای مهم و ضروری را بررسی می‌کنیم تا با دید بهتری یک گزینه بین برنامه نویسی اندروید یا iOS انتخاب کنید. در همین ابتدا بهتر است بگوییم هر دو سیستم عامل قدرتمند و محبوب هستند و با یادگیری آن‌ها فرصت‌های شغلی زیادی را در اختیار خواهید داشت. 

ابزار ها و محیط های توسعه

پس از انتخاب برنامه نویسی اندروید یا iOS مطمئنا باید با ابزارهای مورد نیاز هم سر و کار داشته باشید. این ابزارها در بعضی از موارد بین اندروید و iOS مشترک هستند اما در موارد جزئی‌تر لازم است تا ابزارهای اختصاصی برنامه‌نویسی را هم بیاموزید. 

  • اندروید: در مورد اندروید لازم است تا روی اندروید استودیو تسلط خوبی پیدا کنید. این ابزار یک محیط توسعه IDE در اختیارتان قرار می‌دهد که با استفاده از آن می‌توان توسعه با جاوا، کاتلین، فلاتر و … را انجام داد. 
  • اپل iOS: اپ‌های سیستم عامل شرکت اپل را می‌توانید با استفاده از xCode توسعه دهید. دقت داشته باشید که بعضی از فریم ورک‌ها مانند فلاتر و ریاکت نیتیو امکان توسعه برای اندروید و iOS را فراهم می‌کنند و با نصب آن‌ها می‌توانید اپ اختصاصی را با این فریم ورک‌ها توسعه دهید. 

زبان های برنامه نویسی مورد استفاده

برای هر سیستم عاملی زبان‌های برنامه‌نویسی فراهم شده است که اندروید و iOS هم از این قاعده مستثنی نیستند. در مورد اندروید چند زبان قدرتمند فراهم است و باید بگوییم تنوع زبان‌ها در مورد این سیستم عامل بیشتر است. برای مثال، شما می‌توانید با فریم‌ورک ریاکت نیتیو برای اندروید اپلیکیشن بسازید که روی زبان جاوا اسکریپت توسعه داده شده است. 

همچنین، یکی از بهترین قابلیت‌ها برای توسعه اپ‌های اندرویدی فلاتر است. فلاتر را می‌توان دارای قدرت، سرعت و عملکرد مناسبی برای این کار به حساب آورد. زبان‌های پایه برای این سیستم عامل جاوا و سپس کاتلین هستند که مطمئنا در مسیر یادگیری باید آن‌ها را هم بیاموزید.

در مورد سیستم عامل اپل دو زبان Swift و Objective-C اهمیت بالایی دارند. با تسلط روی این زبان‌ها می‌توانید اپلیکیشن‌هایی مدرن و شگفت‌انگیز در اختیار کاربران سیستم عامل اپل قرار دهید. Swift زبان جدیدتری نسبت به Objective-C است و دارای ساختارهای ساده‌تری برای توسعه اپلیکیشن‌های موبایلی است. 

طراحی رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX)

طراحی رابط های کاربری در اندروید و سیستم عامل اپل تفاوت‌های زیادی با هم دارند. این تفاوت‌ها باعث می‌شوند تا روش‌های طراحی و پیاده‌سازی اپلیکیشن‌ها هم تفاوت زیادی با همدیگر داشته باشد. 

در مورد سیستم عامل اندروید از Material Design استفاده می‌شود که توسط گوگل پشتیبانی می‌شود. این قابلیت کمک زیادی خواهد کرد تا به راحتی بتوان حس واقع‌گرایانه و مدرن از یک اپلیکیشن در اختیار کاربر قرار داد. 

سیستم عامل اپل از Human Interface Guidelines استفاده خواهد کرد که تاکید روی سادگی، حداقل‌گرایی و هماهنگی دارد. استفاده از افکت‌ها و انیمیشن‌های جذاب و کاربردی از جمله مزایای این ابزار اپل است. 

مدیریت داده ها و دیتابیس در اپلیکیشن های موبایل

در حالت کلی دیتای یک اپلیکیشن باید روی یک دیتابیس ذخیره‌سازی شود. البته، این در حالتی است که برنامه شما مدرن و ساختاریافته باشد. در مورد اپ‌های اندرویدی بسیاری از دیتابیس‌ها در اختیار شما است که با نصب درایور دیتابیس روی اپلیکیشن می‌توانید از هر یک استفاده کنید. برای مثال، دیتابیس‌هایی مانند SQLite، Hive یا Postgre از جمله محبوب‌ترین گزینه‌ها در دنیای اپ‌های اندرویدی هستند. 

کار با API ها و ارتباط با سرور

کار با API ها را می‌توان با سرعت بالایی در هر دو قابلیت اندروید و iOS به انجام رساند. یکی از مهم‌ترین جنبه‌های توسعه اپلیکیشن‌های اندرویدی یا iOSی ارتباط با سرور است چرا که تمامی برنامه‌های مدرن نیاز به ارتباط با سرور دارند. 

در هر دو قابلیت می‌توان API های RESTful را توسعه داد و با استفاده از آن عملیات‌های CRUD را با امنیت بالا به انجام رساند. 

امنیت در برنامه نویسی موبایل

سیستم عامل‌های اندروید و iOS هر دو توسط شرکت‌های معروف و قدرتمندی پشتیبانی می‌شوند. گوگل وظیفه توسعه سیستم عامل اندروید را برعهده دارد و توسعه‌دهندگان با تجربه‌ای روی امنیت و بهبود عملکرد این سیستم عامل فعالیت می‌کنند. در نهایت، ویرایش‌های جدید این سیستم عامل و SDK های آن را می‌توانید از روی سرورهای گوگل دریافت کنید. امنیت اندروید بالا است و با مشاهده کوچک‌ترین باگ افراد مسئول روی رفع آن کار می‌کنند.

محصول شرکت اپل دارای امنیت بالاتری نسبت به اندروید است و باگ‌های امنیتی این سیستم عامل در سال‌های قبل بسیار کم بوده است. با این حال، توسعه‌دهندگان هم در زمان توسعه برنامه خود باید نکات امنیتی را در نظر داشته باشند تا مشکلی برای دیتای کاربر در آینده به وجود نیاید. 

انتشار اپلیکیشن در مارکت ها

فرآیند انتشار اپلیکیشن در مارکت‌ها شاید برای افراد تازه‌کار کمی زیاد باشد. پس از اتمام توسعه ورژن اولیه لازم است تا آن را امضا کرده و خروجی نهایی را با وارد کردن دستوراتی در ترمینال دریافت کنید. این موضوع برای هر دو سیستم عامل اندروید و iOS صادق است و خروجی نهایی باید توسط کلیدهای امنیتی امضا شوند. 

در نهایت، کار اصلی و زمان‌بر آن جایی است که می‌خواهید فایل برنامه را برای تایید به فروشگاه بفرستید. در این مرحله به دلایل مختلف ممکن است اپلیکیشن شما بازگشت داده شود و شما لازم است تا موارد بیان شده را بررسی کرده و مشکلات را رفع کنید. پس از رفع این مشکلات، اپلیکیشن شما در فروشگاه منتشر خواهد شد. 

این فرآیند در مورد سیستم عامل اپل کمی سخت و زمان‌بر است اما فروشگاه گوگل سختگیری‌های زیادی را برای انتشار اپلیکیشن ندارد. 

بهینه سازی و عملکرد برنامه ها

پس از توسعه نسخه اولیه اپلیکیشن، شما می‌توانید روی بهینه‌سازی و افزودن قابلیت‌های آن کار کنید. شاید این مرحله از مرحله قبلی جذاب‌تر باشد چرا که امکان تغییر کدها و اضافه کردن خطوط بیشتر روی ویرایش اصلی فراهم است. برای مثال زمانی که یک اپلیکیشن ویرایش عکس دارید، در آینده می‌توانید قابلیت‌های بیشتری مانند افکت‌ها را به برنامه‌تان اضافه کنید. قابلیت توسعه و افزودن امکانات به اپلیکیشن چیزی است که در زمان ابتدای توسعه باید در ساختارهای برنامه خود در نظر بگیرید. 

در برنامه نویسی اندروید یا iOS به امکانات بسیاری در مورد بهینه‌سازی و بهبود عملکرد برنامه‌ها دسترسی خواهید داشت و از این نظر مشکلی وجود ندارد. 

آینده برنامه نویسی موبایل

آینده برنامه‌نویسی برای اپلیکیشن‌های موبایلی روشن است. شرکت‌های بسیاری وجود دارند که پس از طراحی وب‌سایت و پلتفرم آنلاین خود قصد توسعه و انتشار اپلیکیشن موبایلی را دارند. در این شرکت‌ها نیاز به برنامه نویسانی است که تخصص مناسب و قابل‌اتکا در این حوزه دارند و می‌توانند طراحی انجام شده را با خطوط کد به یک اپ موبایلی مدرن تبدیل کنند. 

در هر دو حوزه برنامه نویسی اندروید یا iOS فرصت‌های شغلی وجود دارد و با مراجعه به وب‌سایت آگهی‌های شغلی می‌توانید این موضوع را بررسی کنید. 

جمع بندی 

اگر برنامه نویسی اندروید یا iOS را انتخاب کنید، یک مسیر یک ساله تا دو ساله را پیش روی خود ببینید. در این مدت زمان کم‌کم می‌توانید ابزارها و زبان‌های مورد نیاز را یاد گرفته و به عنوان یک توسعه‌دهنده اپلیکیشن موبایلی فعالیت داشته باشید. همه چیز در این مسیر وابسته به پشتکار شما است و برای حرفه‌ای شدن لازم است تا با علاقه وارد مسیر شده و آن را ادامه دهید. شرکت در یک دوره جامع‌وکامل کمک زیادی خواهد کرد تا با خیال راحت وارد مسیر برنامه نویسی اندروید یا iOS شوید. 

 

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۳ / ۵. از مجموع ۲

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
تیم فنی نیک آموز
مقالات
382 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
تیم فنی نیک آموز
title sign
دیدگاه کاربران

close-image