اولین بوت کمپ دو روزه بکارگیری موثر اسکرام توسط موسسه آموزشی نیک آموز برگزار گردید. شرکت کنندگان این دوره از شرکتها و سازمانهای مختلفی بودهاند و نتیجه آن وجود دیدگاههای تنوع در دوره بوده که خود باعث غنای بیشتر گفتگوها و بحثها شد.بطور کلی میتوان گفت دورهای بسیار خوب، چالشی با بحث و گفتگوهای فراوان حول مسائلی که معمولا شرکتهای نرم افزاری با آن دست به گریبانند شکل گرفت و ضمن ارائه قوانین و مفاهیم اسکرام سعی شد تا حق مطلب بصورت تعاملی و با انجام تمرینهای گوناگون ادا گردد.
1- معارفه دوره
در شروع دوره شرکت کنندگان به معرفی خود پرداختند تا همه بتوانند از فرصت شبکه سازی با همفکران خود در این دوره حداکثر استفاده را ببرند. سپس بلافاصله تمرین 1-2-4-All با همکاری همه اعضا انجام شد تا ضمن یادگیری جمع آوری خرد جمعی مفهوم Time-Boxing هم به درستی در ذهن شرکت کنندگان حک شود.
2- رویکرد Agile
در ادامه مفاهیم رویکرد Agile مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مدل Cynefin تشریح شد. پس از این مرحله وارد حوزه اسکرام و مفاهیم پایهای آن شدیم. ازجمله اینکه اسکرام بر اساس تجربه گرایی بنا نهاده شده و ستونهای اصلی آن شامل Transparency, Inspection, Adaptation میباشند و در اصل پایبندی به این سه ستون اصلی باعث مستحکم شدن چارپوب اسکرام میشود. لازم بذکر است که در انتهای هر بخش چند سوال تستی از حضار پرسیده شده تا آنها در همان زمان بتوانند ارزیابی مناسبی از آموختههای خود داشته باشند.
3- مفهوم Product Backlog
در جلسه دوم مفهوم Product Backlog توضیح داده شد و انواع آیتمهایی که میتوانند وارد آن شوند به تفصیح تشریح شدند. پس از آن افراد در یک کار کارگاهی تمرین کردند تا بتوانند نوشتن Featureهای مورد نیاز یک پروژه فرضی را (نرم افزار ارسال و دریافت ایمیل) بصورت تیمی تجربه کنند. سپس از آنها خواسته شد تا اندازه کارها را برآورد کنند که در این بخش با تکنیک Planning Poker آشنا شدند. موسسه محترم نیک آموز هم در یک اقدام خوب به هر کدام از شرکت کنندگان یک ست کارتهای Planning Poker تقدیم کرد تا آنها با کارتهای واقعی نحوه برآورد تیمی را تجربه کنند.
در جلسه بعد نقش Product Owner ، مشخصات و مسئولیتهای آن به دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین مفهوم بازه زمانی توسعه محصول در اسکرام که به آن Sprint گفته میشود و به عنوان ظرفی برای سایر رویدادهای اسکرام بکار میرود توضیح داده شد.
اولین رویداد درون اسپرینت که Sprint Planning نام دارد معرفی و مشخصات و نحوه برگزاری آن ارائه شد. اینکه در این رویداد دو خروجی اصلی شامل Sprint Goal و Sprint Backlog ایجاد می شوند.
همچنین نقش بعدی یک تیم اسکرام یعنی Development Team، مشخصات و مسئولیتهای آن هم مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در ادامه آن نقش Scrum Master مورد کنکاش قرار گرفت و با توجه به آنکه روایتهای بسیاری از این نقش در جامعه نرم افزار ایران وجود دارد سعی شد تا ابعاد مختلف این نقش بررسی و شفاف سازی گردد.
4- مفهوم Definition of Done
در جلسه بعدی قوانین شرایطی که چند تیم روی یک محصول کار میکنند ارائه شد و در این بین مفهوم Definition of Done و پایبندی به آن که همه هدف اسکرام میباشد به تفصیل ارائه شد تا اذهان شرکت کنندگان به درستی متوجه حساسیت آن شود. یکی از اساتید جهانی اسکرام گفته است که اگر بخواهیم اسکرام را در یک جمله عنوان کنیم میتوان گفت: ” تولید فیچر دان شده”
5- اررشهای اسکرام
مفهوم Scrum Values که بصورت بنیادین روی رفتار اعضای تیم تاکید میکند بصورت مشروح ارائه شد تا تعریف سطح بالای آن به درستی به شرکت کنندگان منتقل شود.
رویداد بعدی اسکرام یعنی Daily Scrum و مشخصات و قوانین مرتبط با آن مطرح شد تا اعضا با چرایی وجود این رویداد و نحوه برگزاری آن آشنا شوند.
همچنین رویداد سوم اسکرام یعنی Sprint Review و مشخصات و قوانین آن نیز مطرح شد و اینکه هدف آن حول محصول میگردد تا با همکاری ذینفعان بتوان بازخوردهای قابل اتکا داشت و برای اسپرینت بعدی فیچرهایی را انتخاب نمود که حداکثر ارزش را برای بازار ایجاد میکنند.
و در نهایت آخرین رویداد اسکرام یعنی Sprint Retrospective نیز معرفی شد که طی آن تیم اسکرام میتواند به تمام وقایع تیمی و فرآیندهایی که توسط آن محصول را تولید میکند ورود کرده، اقدامهایی را برای بهبود تعیین نماید.
در ادامه Product Backlog Refinement که در اصل آماده نمودن کارها برای ورود به اسپرینت میباشد مورد بررسی قرار گرفت و اینکه تا چه حد می تواند فرآیند توسعه را تسهیل کند. برای لمس بهتر این مفهوم تمرینی برای نشان دادن اثر انتقال پیام در سازمانهای سلسله مراتبی در کلاس انجام شد که نه تنها موجب ایجاد لحظاتی شاد برای همه شد بلکه مفهوم مورد انتظار نیز به خوبی منتقل شد.
همچنین قدمهای بکارگیری چارچوب اسکرام برای کلاس توضیح داده شد تا اعضا بتوانند با دید باز به سازمانهای خود بازگشته و بصورت موثر استفاده از آن را شروع کنند.
در روز اول میزان سوالات بسیار زیاد بود بگونهای که بعضی از حضار خواهان مدیریت بهتر زمان و عدم پذیرش پاسخ به سوالات بیشتر شدند. از اینرو تکنیک SUMO به تیم معرفی شد تا ضمن تمرین Self-Organization بتوانند خودشان زمان کلاس و مطالبی که در آن ارائه میشود مدیریت کنند که در انتهای روز دوم رضایت خاصی برای آنها ایجاد شد زیرا خودشان توانسته بودند بر مسئله پیش آمده غلبه کنند.
در پایان شرایط و مشخصات آزمون اسکرام مستری یا PSM I توضیح داده شد تا علاقمندان بتوانند با داشتن اطلاعات کافی خود را برای شرکت در این آزمون آماده نمایند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با این بوت کمپ آموزشی به صفحه بوت کمپ دو روزه بکارگیری موثر اسکرام مراجعه کنید.
2 دیدگاه
مهدیس شاه محمد
سلام
این کارگاه مجدد برگزار نمیشه؟
آرزو محمدزاده
درود وقت بخیر
انتهای هر ماه بوت کمپ برگزار خواهد شد منتظر پیش ثبت نام بوت کمپ بعدی باشید.