پایتون چیست؟

پایتون چیست؟

نوشته شده توسط: مهدی محمدی
۰۱ مهر ۱۳۹۶
زمان مطالعه: 5 دقیقه
۵
(۲)

پایتون چیست؟

زبان برنامه‌نویسی پایتون در سال ۱۹۹۱ توسط خودو فان روسوم (به هلندی: Guido Van Rossum) در هلند طراحی و معرفی شد. این زبان با دارا بودن ویژگی‌های متمایزی نظیر شی‌گرایی کامل، سطح بالا بودن و همچنین چندمنظوره بودن توانسته طرفداران بسیاری را در این چند دهه اخیر برای خود جذب کند.
در این زبان دو عنصر اساسی، خوانایی راحت و بازدهی(Performance) نسبتاً بالا همیشه مدنظر بوده و همین عوامل باعث شده است در بسیاری از دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی به‌عنوان زبان اول برای یادگیری دانشجویان استفاده شود. البته این نکته به این معنی نیست که پایتون در اندازه‌های صنعتی و حرفه‌ای نیز کاربرد نداشته باشد.
به‌صورت نمونه پایتون با حذف برخی علائم و کاراکترهای اضافی(نظیر آکولاد) از سینتکس(در فارسی به نحو ترجمه‌شده است) خود هم به خوانایی بالا و راحتی آن کمک کرده است و هم اینکه برنامه‌نویس زمان کمتری را برای تایپ کردن این کاراکترها صرف می‌کند. به‌طور خلاصه باید گفت پایتون نزدیک‌ترین سینتکس را به شبه کد(Pseudocode) دارد.
پایتون همچنین مدل‌های مختلف برنامه‌نویسی نظیر شی گرا، تابع محور و دستوری را پشتیبانی می‌کند. دیگر مزیتی که پایتون نسبت به برخی دیگر از زبان‌های برنامه‌نویسی صنعتی دارد، متن‌باز و آزاد بودن آن است. در اینجا باید این نکته را نیز فراموش نکرد که پایتون زبانی است که بر روی پلتفرم‌های مختلف(لینوکس، ویندوز و مک) قابل‌نصب و اجرا هست.

پایتون در دنیای حرفه‌ای‌ها

همان‌طور که اشاره شد، پایتون زبانی کاملاً مناسب برای انتخاب در صنعت و کارهای حرفه‌ای هست. یکی از دلایل اصلی در این مورد وجود کتابخانه‌ها و پکیج‌های بسیار متنوع و عالی برای انواع کارها هست. به‌طور نمونه شما می‌توانید با استفاده از پایتون به برنامه‌نویسی شبکه و سوکت بپردازید و یا یک وب‌سایت را با استفاده از پایتون پیاده‌سازی کنید. البته این‌ها تنها چند نمونه کوچک از کاربردهای پایتون در دنیای واقعی هست.
اینستاگرام، یوتیوب، دراپ باکس، گوگل،کورا، پینترست، اسپاتیفای، ناسا، بیت تورنت، بلندر و چندلر از جمله وب‌سایت‌ها و یا نرم‌افزارهایی هستند که از پایتون به‌عنوان زبان‌اصلی با بخش عمده‌ای از کدهای خود استفاده کرده‌اند. در ایران نیز سرویس‌های قدرتمندی نظیر کافه بازار از پایتون استفاده کرده‌اند.
از سوی دیگر با ظهور و قدرت گرفتن مباحث مربوط به علم داده‌ها، داده‌کاوی و یادگیری ماشین و همچنین مباحث کلان داده(Big Data) پایتون نیز گام‌به‌گام با تکنولوژی روز پیشرفت کرده و در بسیاری از این علوم بهترین گزینه برای انتخاب هست.

کمی بیشتر در مورد پایتون، علم داده‌ها، یادگیری ماشین و داده‌کاوی

پایتون مجموعه عظیمی از کتابخانه‌ها و پکیج‌ها را دارا هست. این پشتوانه مستحکم در بخش علم داده‌ها و داده‌کاوی نیز بسیار به کمک دانشمندان علم داده‌ها و داده کاوان آمده است. پکیج‌هایی نظیر NumPy، Pandas، Matplotlib، SciKit Learn، TensorFlow، Theano، Caffe، SciPy، Seaborn و بسیاری از پکیج‌های دیگر که هرکدام مجموعه‌ای از نیازهای دانشمندان و برنامه‌نویسان را برطرف می‌کنند، جایگاه پایتون را در این مباحث بسیار ویژه و بی‌نظیر کرده است.
همچنین ارتباط بسیار خوبی که پایتون و پلتفرم‌های کلان داده دارد، استفاده از پایتون را در سیستم‌های عظیم با حجم محاسبات و تراکنش‌های بالا را نیز فراهم کرده است.

پایتون و محصولات مایکروسافت

پیش‌ازاین گفتیم که پایتون بر روی پلتفرم ویندوز نیز قابل‌نصب و اجرا هست. این یعنی شما می‌توانید بدون داشتن دغدغه به نصب و پیاده‌سازی پایتون بر روی سیستم‌عامل ویندوز بپردازید. همچنین برای نصب پکیج‌ها نیز مشکل خاصی وجود ندارد. از سوی دیگر برای ارتباط با پایگاه داده‌ها نیز پایتون پکیج‌های بسیار مناسبی را دارد که ارتباط راحت و امنی را با SQL Server برقرار می‌کند.
همچنین مایکروسافت برای راحتی بیشتر برنامه‌نویسان پایتون تغییرات بسیار مثبتی را در محیط ویژوال استودیو (هم نسخه Code و هم نسخه اصلی) انجام داده است که نتیجه آن راحتی بیشتر برنامه‌نویسان پایتون در این برنامه‌ها هست به‌طوری‌که به‌صورت کامل از پایتون پشتیبانی می‌شود. مایکروسافت در اقدامی دیگر قابلیت انسجام و همبستگی بیشتر SQL Server و پایتون را در نسخه ۲۰۱۷ این محصول ارائه کرده است که این تغییر رویکرد نوید رابطه بهتر پایتون با سرویس‌ها و محصولات مایکروسافتی را در آینده می‌دهد. 

سخن آخر

در این مقاله سعی شده به ارائه تصویری روشن و صحیح از زبان پایتون و آینده آن برای برنامه‌نویسان نوپا و همچنین برنامه‌نویسانی که می‌خواهند در آینده موقعیت‌های بهتری را داشته باشند بیان شود. بدیهی است با ادامه روند رشد پایتون نسبت به دیگر رقبا شاهد رونق بیشتر این زبان در بین برنامه‌نویسان، شرکت‌های دولتی و خصوصی، دانشمندان و دانشجویان رشته‌های مختلف و علاقه‌مندان به علوم کامپیوتر خواهیم بود.

چه رتبه ای می‌دهید؟

میانگین ۵ / ۵. از مجموع ۲

اولین نفر باش

title sign
معرفی نویسنده
مهدی محمدی
مقالات
2 مقاله توسط این نویسنده
محصولات
0 دوره توسط این نویسنده
مهدی محمدی
پروفایل نویسنده
title sign
معرفی محصول
title sign
دیدگاه کاربران

    • سلام و عرض ادب
      زمانی که صفحه دوره بالا آمد، پیش نیازهای آن بصورت دقیق ارائه خواهد شد.
      حتما سناریو محور و پروژه محور خواهد بود.

وبینار رایگان ؛ Power BI کلید رقابت شما در دنیا داده‌ها      چهارشنبه 12 اردیبهشت ساعت 15
ثبت نام رایگان
close-image