جلسه دوم از دوره آموزشی No SQLهای پرکاربرد به تدریس مهندس علیرضا ارومند با موفقیت برگزار شد.
مباحثی که در این جلسه مطرح شد به شرح ذیل میباشد:
تنظیمات اجرای MongoDB
جلسه دوم به دو قست کلی تقسیم شد. در قسمت ابتدایی در مورد تنظیمات اجرا و ابزارها صحبت کردیم که شرح این قسمت را در ادامه مشاهده خواهید کرد.
بعد از نصب یک نسخه از MongoDB مثل هر ابزار دیگری باید ابتدا اجرا شود تا بتوانیم از این ابزار استفاده کنیم. اما اجرا کردن MongoDB میتواند به روشهای مختلفی صورت گیرد. میتوانیم به عنوان یک سرویس روی ویندوز نصب کنیم یا ابزار را در کنسول خودمان اجرا کنیم و ببینیم چه اتفاقی برای پایگاه داده ما خواهد افتاد. فارغ از اینکه به چه شکلی میتوانیم MongoD را اجرا کنیم پارامترهای مختلفی هم میتوانیم برای MongoDB ارسال کنیم که عملکرد آن را تغییر دهد.
ابتدا بررسی کردیم که به چه شکلی میتونیم مسیر فایلهای پایگاه داده رو تنظیم کنیم و در محل دلخواه فایلها را قرار دهیم. در ادامه با کمک کلید –Directoryperdb به ازای هر پایگاه داده یک فولدر ایجاد کردیم تا به کمک این کار ساختار بهتری در دسته بندی پایگاههای داده خودمان داشته باشیم.
یکی دیگه از مسیرهایی که به عنوان پارامتر ورودی هنگام اجرای MongoDB قابلیت تنظیم دارد مسیر لاگ داخلی MongoDB است که با مطالعه آن میتوانیم اطلاعاتی از زمان اجرا و چگونگی اجرای برنامه خودمان داشته باشیم.
بعد از اینکه کمی با تنظیمات اولیه MongoDB آشنا شدیم به سراغ نصب MongoDB به عنوان یک سرویس روی سیستم عامل رفتیم و دیدیم که چطور میتوانیم MongoDB را به عنوان سرویس دائمی نصب کنیم و خیال خودمان را بابت اجرا بودن یا نبودن موتور پایگاه داده راحت کنیم.
اجرای چند باره MongoDB به همراه دریایی از پارامترها هم میتواند زمانگیر، پر خطا و خسته کننده باشد، بخاطر همین موضوع به سراغ فایلها config رفتیم و دیدیم چطور به کمک ذخیره تنظیمات مورد نیاز هنگام اجرا میتوانیم چندین و چند بار از این تنظیمات استفاده کنیم و کار خودمان را به عنوان برنامه نویس سریع تر و کم خطا تر کنیم. بعد از آشنایی کلی با تنظیمات اولیه MongoDB به سراغ بررسی تنظیمات Shell رفتیم و دیدیم چه پارامترهایی هنگام کار کردن با Shell برای ما وجود دارد. از تنظیم کردن نسخه MongoDB تا تنظیم کاربر و کلمه عبور و …
بررسی دستور Create
قسمت دوم کلاس مربوط به بررسی دستور Create میباشد. جلسه قبل کلیه دستورات CRUD رو به صورت سطحی با هم بررسی کردیم و صرفا با عملکرد اولیه این دستورات آشنا شدیم. و طبق قرار این جلسه نوبت به بررسی دقیق دستورات CRUD رسید. برای این کار با سه دستور,
- insertOne
- insertMany
- insert
را بررسی کردیم. در ادامه با مفهموم Ordered Insert آشنا شدیم و دیدیم چطور میتوانیم دستورات ثبت داده را تنظیم کنیم که در صورت بروز ایراد کار ادامه پیدا کند یا با مشاهده اولین خطا ادامه کار متوقف شود.
در نهایت نوبت به بررسی مفهوم Write Concern رسید و قبل از اینکه با این مفهوم آشنا شویم ابتدا نگاهی به عمکرد داخلی MongoDB موقع ثبت دادهها انداختیم و دیدیم چطور عملیات نوشتن روی حافظه رم و دیسک انجام میشد و روابط بین این قسمتها به چه شکلی مدیریت میشد. بعد از آشنایی با نحوه کارکرد کار سیستم به سراغ بررسی Write Concern رفتیم دیدیم چطور میتوانیم با تنظیم پارامترهای مختلف بالانس مناسبی بین پایداری دادهها و سرعت انجام کار برقرار کنیم. در آخرین قسمت کلاس با ابزار Mongoimport آشنا شدیم و دیدیم چطور میتوانیم از منابع خارجی دادههایی را به Mongodbوارد کنیم.
جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به دوره بسیار کاربردی No SQLهای پرکاربرد مراجعه کنید.