

برای آشنایی بیشتر و مقدماتی جهت نیاز مدیران شرکت ها وسازمان ها به گزارشات داشبوردهای مدیریتی، در(بخش اول) از این مقاله توضیحات مختصری همراه با (لینک دانلود فیلم کوتاهی) از محیط کامپوننت های Viewer و Designer داشبوردهای شرکت DevExpress خدمت دوستان سایت نیک آموز ارائه شد، و در این بخش قصد داریم نحوه استفاده از این دوکامپوننت را بطور عملی مورد بررسی قرار دهیم.
بطور خلاصه باید گفت که با استفاده از ابزار داشبورد ، امکان تعریف شاخص ها با توجه به نیاز هر سازمان فراهم می گردد و بسته به نوع و ماهیت شاخص های تعریف شده، اطلاعات از پایگاه داده و سایر انباره های داده، به صورت لحظه ای یا دوره ای، بازیابی و در قالب ها و نمودارهای از پیش تعریف شده به نمایش در می آید. ابزار داشبورد ، با ملموس تر نمودن اطلاعات، تسهیل در مشاهده و گروه بندی اطلاعات، امکان اندازه گیری عملکرد سازمان و مقایسه آن با وضعیت برنامه ریزی شده را فراهم می کند.
از آنجائیکه داشبورد نقاط نامطلوب سازمان را بسادگی نشان می دهد، مدیران بمحض اطلاع از وضعیت نا بسامان آگاه می شوند. در حقیقت نمونه های زیادی وجود دارد که داشبورد ها موجب علاج واقعه قبل از وقوع شده اند با استفاده از این سیستم مدیران ارشد سازمان می توانند به سادگی به اطلاعات مورد نیاز دست یابند و در عین حال اطلاعات را آنالیز کنند وبر شاخص های عملکردی بخش و یا واحد خود نظارت کامل و برخط داشته باشند. در این قسمت ما به ایجاد گزارشات داشبورد مدیریتی توسط ابزار پیشرفته DevExpress در محیط ویژوال استودیو می پردازیم:
نکته مهم) قبل از شروع بکار لازم است مجموعه کامپوننت های DevExpress را بنا به نوع نیاز خود بر روی سیستم نصب کرده باشید (در این مقاله بر روی مبحثWindows Application متمرکز شده ایم).
ابتدا ویژوال استودیو را اجرا کرده و وسپس یک پروژه از نوع ویندوز اپلیکیشن ایجاد می کنیم سپس از نوار ابزار (ToolBox) کامپوننت DashBoardDesigner را مطابق شکل زیر گروه Data & Analytics انتخاب کرده و روی فرم خود دراگ می کنیم.
به محض اضافه شدن کامپوننت به فرم، کلیه اسمبلی های رفرنس وابسته، بطور خودکار به بخش References از پروژه اضافه میشوند:
برروی کامپوننت کلیک کرده وسپس منوی Smart Tag آن را مانند تصویر زیر بازکرده ومنوی Dock In Parent Container را انتخاب میکنیم تا این کامپوننت کلیه فضای فرم ما را دربرگیرد:
مجدداً به بخش Smart Tag رفته این کامپوننت مراجعه کرده و منوی های Create Menus | Create Ribbon را بنا به سلیقه طراحی خود یکی را انتخاب کرده تا منوهای عملیاتی داشبورد و یا ریبون مربوطه با کلیدهای عملیاتی آن در اختیارتان قرار گیرد، در اینجا ما بطور دلخواه Create Ribbon را انتخاب می کنیم:
نکته) پس از اضافه نمودن Menu Barsویا Ribbon به داشبورد، کلیه آبجکت های آن با امکان تعیین خواص هرکدام در پنجره Properties قابل تنظیم می باشند، بنابراین می توان امکاناتی بهآناضافه یاحذف نمود.
پس از اضافه شدن منوها و بخش عملیاتی داشبورد در فرم مربوطه، با استفاده از کلید(F7)به قسمت کدنویسی فرم رفته ومانند شکل زیر ابتدا رفرنس DevExpress.XtraBars.Ribbon را در لیست usingها اضافه کرده و در مرحله دوم فرم را از RibbonForm مشتق می کنیم سپس به خواص فرم در پنجره (Properties) مراجعه کرده و خاصیتAllowFormGlass را برابر با false تنظیم میکنیم.(این عمل صرفاً جهت نمایش شکیل تر فرم به شکل یک Ribbon Form خواهد بود):
حال برنامه را با استفاده از کلید F5 ویا منوی Start اجرا کرده تا نتیجه را مانند تصویر زیر مشاهده کتید:
و چنانچه تصمیم به نمایش در حالت فارسی شده آن داشته باشید (با توجه به اینکه رفرنس های مربوطه بطورکامل نصب شده باشند) ابتدا کد زیر را در Program.cs خود قرار داده و پس از تنظیم خاصیت RightToLeft فرم مربوطه، برنامه را مجدداً اجرا نمائید:
[csharp] System.Threading.Thread.CurrentThread.CurrentCulture = new System.Globalization.CultureInfo("fa-IR"); |








- انواع نمودارها (بیش از40 نوع نمودار درحالت دو بُعدی و سه بُعدی) با قابلیت های بسیارمتنوع و کاربردی (Chart)




- جدول داده ای (Grid)




- انواع نمودارهای دایره ای (Pies)


- کارتهای اطلاعاتی (Cards)


- واحدهای سنجش ومقیاس بندی (Gauges )


- جداول متقاطع (Pivot )


- نقشه های جغرافیایی (Choropleth Map)
- طراح نقاط جغرافیایی (Geo Point Maps )


- محدوده فیلترینگ (Range Filter )
- ایجاد تصاویر (Image)
- ویرایشگر متن (Text Box)


- ابزار متنوع فیلترینگ داده ها (Filter Elements )






- گروهبندی آیتم های داشبورد (Dashboard Item Group )


1) رابط کاربری بسیار شکیل و دسترسی آسان به کلیه امکانات داشبورد در زمان طراحی
2) روشهایمختلف دسترسی به انواع منابع داده های اطلاعاتی (ازنسخه 14 به بعدف مانند تصویر زیر)




4) امکان انتخاب جداول اطلاعاتی و فیلدهای مورد نظر هرکدام
5) امکان ایجاد join بین جداول اطلاعاتی هنگام ایجاد یا ویرایش DataSource داشبورد






9) امکان استفاده از فیلترینگ های ساده و یا تودرتو توسط کاربر نهایی استفاده کننده
10) امکان گروهبندی آبجکت هایی که برای ساخت داشبورد بکار برده میشوند
11) دارای Layout بسیار منعطف درجهت نحوه چیدمان تک تک آبجکت های داشبورد
12) امکان تغییر نام و برچسب بخش های مختلف از آبجکت های قرار داده شده در داشبورد
(مشاهده و دانلود تصویری امکان تغییر نام کلیه آبجکت های داشبورد در Designer)
13) امکان تبدیل لحظه ای (و برخط) هرکدام از آبجکت های داشبورد به هرکدام از آبجکت های دیگر (به عنوان مثال: تغییر و انتقال اطلاعات گرید به هرنوع نمودار یا سایر آبجکت های دیگری که برای ساخت داشبورد بکار می رود.)
14) امکان چاپ نمای کلی داشبورد و نیز امکان پیش نمایش و چاپ تک تک آبجکت های داشبورد.
(مشاهده و دانلود بخش تصویری نحوه پیش نمایش در داشبورد)
15) امکان Export داشبورد در فرمتهای مختلف تصویری و PDF(با امکان رمزگذاری) و نیز امکان ایمیل گزارشات داشبورد.
توضیح اینکه: محیط پیش نمایش گزارشات این مجموعه کامپوننت دارای ابزار کابردی بسیار پیشرفته و مُنعطف با کاربری آسان جهت دسترسی کاربر به کلیه تنظیمات چاپ و چاپگر می باشد.
توضیح اینکه: امکان سفارشی سازی کلیه این آبجکت ها در (بخش طراحی از ریبون) طراح داشبورد از این مجموعه به کاربر داده شده است.


نتیجه گیری:
داشبورد مدیریتی ، ابزاری است غنی از شاخص ها، گزارشات و نمودارها که به صورت پویا عمل کرده تا مدیران با استناد به آن بتوانند در هر لحظه عملکرد سازمان را مشاهده و وضعیت آن را نسبت به چشم اندازهای کوتاه و بلند مدت مقایسه و بررسی نمایند.
داشبوردها از ابزارهای کسب و کار بوده و شامل مجموعه ای از شاخص های عملکردی (PI)، شاخص های کلیدی عملکردی (KPI) و سایر اطلاعات مرتبط با کسب و کار هستند. شاخص های کلیدی عملکرد، اساساً نشان دهنده میزان موفقیت کسب و کار در دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان هستند و از این جهت در معرض توجه و بررسی قرار دارند. از طرفی نیز سازمان ها در جستجوی روش هایی ساده، برای دستیابی به اطلاعات کلیدی از میان حجم انبوهی از اطلاعات بوده تا با تحلیل آنها، عملکرد سازمان را اندازه گیری نمایند، تصمیمات مناسب و به موقع را اتخاذ و در نهایت هزینه ها را کاهش دهند.
این سازمان ها از جمله استفاده کنندگان داشبوردهای مدیریتی هستند که در این راستا شرکت DevExpress یکیاز قویترین و کاربردی ترین ابزار گزارش ساز داشبوردهای مدیریتی (هم تحت وب و هم تحت ویندوز) را در اختیار برنامه نویسان دات نتی قرار داده که همانند کلیه ابزارهای مجموعه خود، در این کامپوننت نیز بسیار قوی عمل کرده است.
26 دیدگاه
مسعود طاهری
احسند بر فرشید عزیز در زمینه ارائه این گزارش ها بر روی گوشی و تبلت هم مقاله ای هم داشته باشید عالی است
فرشید علی اکبری
سلام بر استاد عزیز
ابراهیم
سلام مهندس جان
مقاله خیلی مفیدی بود.
ابراهیم رعیت
مهندس جان یه سوالی داشتم در مورد منبع داده طبق فیلم آموزشی که گذاشتید کاربر میتونه منبع داده و جداول رو خودش بگیره یعنی بیاد بگه کدوم جدول چه کوئری و خیلی امکانات عالی که شما تو فیلم نمایش دادید حالا سوال من اینه که من دوست ندارم مشتری این کار انتصاب منبع رو انجام بده و من آیتم های مربوطه رو از ریبون برمیداریم و خودم میخوام به صورت پیش فرض هر موقع که داشبورد بالا آمد جداول مربوطه که میخوام از برنامه بهش انتصاب داده شده باشه.
فرشید علی اکبری
سلام
ابراهیم رعیت
مرسی مهندس
علیرضا
با سلام
داریوش
سلام. ممکنه این ابزار را با Qlikview مقایسه کنید؟
فرشید علی اکبری
سلام دوست عزیز
امیر حسین عبدالمناف
با سلام و درود
لطفا در مورد dashboard designer در محیط وب توضیحاتی بفرمائید ، بنده از این کامپوننت استفاده کرده ام اما متاسفانه برخی گزارشات بخصوص گزارشات Pivot Grid درست نمایش داده نمی شوند .
فرشید علی اکبری
سلام
ابراهیم رعیت
سلام مهندس
قسمت سوم چه زمانی آماده میشه؟
امیر حسین عبدالمناف
البته در مورد خروجی اکسل روی گزارشات هم ممنون میشم راهنمایی بفرمائید.
فرشید علی اکبری
شريف لطفي
سلام. مهندس جان اگر برنامه با این ابزار توسعه داده و فروخته بشه طبق تجربه ای که ازش داشتین بعد از گذشت مدت خاصی پیغامی مبنی بر کرک بودن کامپوننت دواکسپرس یا انقضای اون نمیده ؟ با خیال راحت استفاده کنیم ؟ کاش امکان تهیه ی نسخه اورجینالشو از ایران داشتیم که اینجوری دو دل نباشیم.
فرشید علی اکبری
سلام دوست عزیز
داوود طاهرخانی
ممنون از زحمات شما
امیر حسین عبدالمناف
با سلام
در محیط Dashboard Designer چطور میشه گزینه خروجی اکسل هم گذاشت ُ چه در وب و چه در ویندوز. چون پیش فرض فقط image , pdf دارد.
چگونه میتوان Calculation و NamedSet ها را که در OLAP طراحی کرده ام در این ابزار نشان داد.
فرشید علی اکبری
سلام
امیر حسین عبدالمناف
با سلام
KPI , Calculation ها را چگونه می توان در این ابزار نشان داد؟؟؟؟
مرتضی گلستانی
سلام متاسفانه من با اینکه اسمبلی های لوکالایز شده رو دریافت کردم برخلاف تصویر های متن بالا صرفا چند کلمه فارسی شد.
آقای علی اکبری عزیز ممکنه بگید چطور میشه ترجمه کاملی مانند نمونه های شما ایجاد کرد.
فرشید علی اکبری
سلام
بی سیار
سلام ممنون بابت مطالب مفیدتون
میشه بفرمائید چطور میشه اسمبلی های لوکالایز رو دریافت کرد؟
فرشید علی اکبری
سلام
پوریا شریف
با سلام نام ستون ها رو با چه تکنیکی فارسی کردید
pscmms
سلام.خیلی خوب بود.من چند وقتی میشه از این نرم افزار استفاده میکنم.الان به مشکلی که در گزارشات رسیدم که میخوام Hyperlink قرار دهم تا یک صفحه وب برای من در گزارش باز شود.ممنون میشم راهنمایی کنید که چگونه میشود Hyperlink قرار داد