مقدمه
یکی از مهارت های موردنیاز امروز در دنیای صنعت و تکنولوژی برنامه نویسی است. بسیاری از کشورهای روز دنیا از برنامه نویسی بهعنوان اصلی ترین رکن اقتصاد خود یاد می کنند. برنامه نویسی وب یکی از مشاغلی است که امروزه به شدت مورد نیاز کمپانی های بزرگ و صنعتی است و از درآمد خوبی نیز برخوردار است.
اگر شما هم به برنامه نویسی علاقهمند هستید و می خواهید به تازگی این کار را شروع کنید خواندن این مطلب را به شما توصیه می کنیم. در این مطلب ما به معرفی برنامه نویسی، انواع برنامه نویسی ها، ابزارها، پیشنیازها و همچنین تفاوت برنامه نویسی با طراحی وب می پردازیم. پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
برنامه نویسی وب چیست؟
برنامه نویسی یا توسعه وب به قرارگیری کدهای از پیش تعریف شده در کنار یکدیگر و در قالب یک زبان برنامه نویسی خاص گفته می شود. حال اگر این کدها را در جهت ایجاد یک حق سرویس آنلاین در کنار یکدیگر قرار دهیم، به آن عنوان برنامه نویسی اطلاق می شود. امروزه نیمی از جمعیت کره زمین کاربر اینترنت هستند. از این رو دسترسی به سایت های خوب با روابط کاربری مناسب می تواند نقش بزرگی در کسبوکار ایفا کند.
با اینکه می توان برای ایجاد سایت از قالب های آماده استفاده کرد، اما برای داشتن یک سایت حرفه ای و مناسب، وبسایت موردنظر حتماً باید برنامه نویسی شده باشد و امروزه چیزی بیش از ۷۰ درصد کسبوکارهای حرفه ای به دنبال برنامه نویس وبسایت هستند. دلیل آن هم بسیار واضح است، در دنیای پرتنوع امروز کمتر کسی برای گرفتن خدمات به مراکزی رجوع می کند که روابط کاربری خوبی نداشته یا حرفه ای به نظر نمی رسند.
برنامه نویسی برای وب عبارت است از ساخت یک سایت و پشتیبانی همه جانبه از سایت موردنظر. برنامه نویسی وب شامل دو بخش فرانتاند Front-End و بکاند Back-End است. یک برنامهنویس همواره باید علاوه بر زیباسازی، به عملکرد، پشتیبانی و مسائل فنی سایت نیز توجه نماید. در ادامه به معرفی برنامه نویس فرانت اند و برنامه نویس بک اند می پردازیم:
- برنامه نویسی Back-End:
برنامه نویسی بک اند در واقع شکل گیری هسته ساختاری و ارتباطی و پایه سایت در نظر گرفته می شود. مانند یک مهندس عمران که یک ساختمان را از پایه بنا می کند، در این بخش هم یک برنامهنویس با استفاده از زبان هایی مانند SQL و Java کار با سرور و پایگاه داده را آغاز می کند که این پروسه برای کاربران قابل مشاهده نیست.
- برنامه نویسی Front End:
اگر برنامه نویسی یک وبسایت را مانند یک ساختمان در نظر بگیریم و اکنون پی ریزی و نمای بیرونی ساختمان نمونه انجام شده باشد، حال این ساختمان پیچیده به یک معماری زیبا و قابل فهم نیاز دارد. در بخش فرانت اند، هم طراح وب سایت کار می کند و هم برنامه نویس وب سایت، کسانی که هم به روابط کاربری وب سایت می پردازند و هم به ظاهر و زیبایی وب سایت. این بخشی است که حاصل آن برای تمامی کاربران به نمایش در میآید. به این بخش به اصطلاح ویترین وب سایت هم گفته می شود.
- برنامه نویسی Full Stack:
برنامه نویسان فول استاک به کسانی گفته می شود که هم در بخش بک اند و هم در بخش فرانت اند فعالیت دارند. این برنامه نویسان می توانند به صورت کاملاً مستقل از سیر تا پیاز پروژه ساخت و طراحی وب سایت را انجام دهند.
زبانهای برنامه نویسی وب را بهتر بشناسیم.
به منظور برنامه نویسی و طراحی وب سایت از برنامه های گوناگونی می توان استفاده کرد. مثلاً برای طراحی وب می توانیم از برنامه های CSS و HTML استفاده کنیم. همچنین برای برنامه نویسی وب زبان های بسیار زیادی وجود دارد که می توانیم با آنها کار کنیم. برای مثال می توان زبان های زیر را نام برد:
- زبان پی اچ پی PHP
- زبان پایتونPython
- زبان روبیRuby
- زبان جاواJava
- زبان سی اس اس CSS
- زبان اچ تی ام ال html
- زبان جاوا اسکریپتJavaScript
- زبان جی کوئریjQuery
برخی از زبان هایی که به آنها اشاره کردیم برای برنامه نویسی سمت کلاینت مورد استفاده قرار می گیرد و برخی دیگر برای برنامه نویسی سمت سرور. مثلاً زبان هایی مانند PHP، Python و ASP فقط برای برنامه نویسی سمت سرور مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که برنامه نویسی سمت سرور در واقع همان برنامه نویسی بک اند و برنامه نویسی کلاینت همان برنامه نویسی فرانت اند است.
تفاوت طراحی وب و برنامه نویسی وب
در حوزه طراحی وب یا طراحی وب سایت فرآیندی ایجاد می شود که در طی آن طراحی اشکال و ترکیب بندی هایی صورت می گیرد که کاربران آنها را در صفحه مانیتور یا تلفن همراه خود می بینند. به طور کلی می توان گفت که طراحی وب شامل مواردی مانند المان های موجود در وب سایت، طراحی صفحه اصلی و محل قرارگیری این موارد است. بهطورکلی می توان گفت که ظاهرسازی یک وب سایت را طراحی وب می گویند.
اما در برنامه نویسی این فرایند کاملاً متفاوت خواهد بود. برنامه نویسی یا توسعه وب انجام فرآیندی است که در پشت صحنه و به منظور ارتباط با پایگاه داده انجام می شود و برای کاربران قابل مشاهده نیست. به زبان ساده می توان گفت که برنامه نویسی وب شامل نوشتن کدها برای ارتباط با دیتابیس Type equation here.Data Base است.
اما نکته مهم در این میان این است که بهطورکلی کار طراح وب و برنامه نویسی به یکدیگر وابسته است و باید با یکدیگر هماهنگ بوده و همکاری مناسبی داشته باشند. با یک مثال ساده این موضوع را بهتر توضیح می دهیم. در نظر بگیرید که برای ساخت یک وب سایت، یک تیم به طور مشترک با یکدیگر همکاری می کنند. یکی از افراد اصلی این تیم برنامه نویس وب و دیگری طراح وب است.
روند کار به این شکل است که طراح وب المان هایی را طراحی و جای گذاری می کند. سپس برنامه نویس وب باید تمام آن طراحی ها را به شکل کد به پایگاه داده بفرستد و برعکس. ممکن است نحوه کار به این صورت باشد که برنامه نویس اول کدهای مربوطه را نوشته باشد و سپس از طراح وب بخواهد که این کدها را به شکل المان های تصویری طراحی کند.
برای شروع برنامه نویسی وب به چه ابزارهایی نیاز هست؟
اگر شما هم تازه به دنیای برنامه نویسی روی آورده اید، در این قسمت نیز با ما همراه باشید تا به معرفی آیتم های موردنیاز شما جهت شروع برنامه نویسی بپردازیم. معمولاً روند کار برنامه نویسی برای وب به این صورت است که برنامه نویسان ابتدا روی سیستم کد نویسی انجام می دهند و بعد آنها را به هاست انتقال خواهند داد. این فرایند می تواند برای شما که بهتازگی وارد بحث طراحی وب شده اید نیز مؤثر واقع شود. برای این کار شما به ابزارهای زیر نیاز دارید:
- داشتن نرم افزاری که بتوانید کدهایتان را در آن بنویسید. برای مثال بسیاری از افراد برای برنامه نویسی وب از Notepad خود ویندوز استفاده می کنند.
- یک مرورگر وب یا Browser که نتیجه کدنویسی را به شما نشان دهد. مانند گوگل کروم فایرفاکس و… .
- نرمافزار WAMPP یا XAMPP که سیستم شما را به یک سرور محلی تبدیل می کند تا قابلیت اجرای کدهای سمت سرور را داشته باشید.
- یک ویرایشگر متن مانند Dream Viewer نیز می تواند محیطی برای کد نویسی وب در اختیار شما بگذارد.
پیش نیازهای برنامه نویسی Front-End
تا این قسمت از مقاله شما را با ماهیت برنامه نویسی، انواع و ابزارهای موردنیاز برای شروع آشنا کردیم. اما در این قسمت به شما مراحلی را معرفی می کنیم که با استفاده از این مراحل می توانید به یک برنامه نویس فرانت اند تبدیل شوید. یکی از اولین قدم ها برای برنامه نویسی سمت کلاینت یادگیری زبان های برنامه نویسی اچ تی ام ال HTML و سی اس اسCSS است. اما این تازه شروع کار است و برای حرفه ای تر شدن، به شما توصیه میکنیم که فریم ورکهای کلاینت را هم موردتوجه قرار داده و یاد بگیرید. برای مثال فریم ورک بوت استرپ به شما کمک می کند که یک وب سایت ریسپانسیو باقابلیت های بالا بسازید.
- در کنار موارد گفته شده به عنوان یک برنامه نویس فرانت اند یادگیری نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ PHOTOSHOP و ادوب ایکس دی Adobe XD را به شما توصیه می کنیم.
- گام آخر نیز تمرین و تکرار مطالب فوق است. در ابتدا ممکن است کمی پیچیده و مشکل به نظر بیاید، اما با تمرین و تکرار برای شما به مراتب آسان تر خواهد شد.
پیش نیازهای برنامه نویسی Back-End
برای یادگیری برنامه نویسی وب بک اند هم مقدماتی را نیاز دارید برای مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یادگیری زبان برنامه نویسی html و .css
- یادگیری حداقل یکی از زبان های برنامه نویسی سمت سرور. برای مثال زبان های php و asp .
- آشنایی و یادگیری پایگاه داده.
- تمرین و تکرار
همچنین لازم به ذکر است که برای برنامه نویسی بک اند شما دیگر نیازی به یادگیری نرمافزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ یا ادوب ایکس دی را ندارید.
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم که یک جمع بندی کلی و ابتدایی در خصوص برنامه نویسی برای وب خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. به یاد داشته باشید که دنیای برنامه نویسی بسیار فراتر از مسائلی است که در این مطلب به آن پرداختیم. اما لازم دیدیم تا قبل از به پایان رسیدن این مطلب نکاتی تکمیلی را نیز ذکر کنیم که می تواند به شما در خصوص تصمیم گیری برای شروع برنامه نویسی یا حتی طراحی وب کمک کند. هرکدام از مباحث طراحی وب سایت یا برنامه نویسی، جذابیت ها و چالش های مخصوص به خود را دارند و بهتر است که با سنجش میزان علایق خود به طراحی یا کدنویسی پا به این دنیای پیچیده بگذارید.
علاوه بر این بسیاری از افراد تنها به خاطر درآمد بالا وارد این مبحث می شوند، اما نیاز است بدانید که درآمد بالا در این رشتهها تنها با تخصص در آن حاصل می شود. پس اگر علاقه ای به آن نداشته باشید نخواهید توانست مراحل تخصصی حیطه وب را از سر بگذرانید. به یاد داشته باشید که تخصص در این رشته نیازمند تلاش فراوان و پشتکار مداوم است. اما در صورت موفقیت، می توانید جایگاهی فراتر از تخصص های دیگر را از آن خود نمایید. امید میرود که در این مطلب توانسته باشیم اطلاعات خوبی در خصوص برنامه نویسی وب در اختیار شما قرار داده باشیم.