در انتهای مقاله موارد زیر را یاد میگیریم:
- با اهمیت هوش تجاری آشنا میشویم.
- مراحل پیاده سازی سیستم های هوش تجاری
- عوامل موفقیت سیستم های هوش تجاری
- درک کامل و جامعی از عوامل حیاتی سیستم های هوش تجاری به ما می دهد و دانش مارا درمورد سیستم های هوش تجاری افزایش میدهد


مقدمه
پیاده سازی سیستم هوش تجاری بسیار کار سختی می باشد.که به منابع و ظرفیت های بالایی احتیاج دارد.با این حال یکسری عوامل حیاتی(CSF)برای مدیریت بهتر سیستم های هوش تجاری وجوددارد که ما قصد داریم در این مقاله آن ها را بررسی کنیم.
طبق تحقیقات انجام شده سازمان هایی که عوامل حیاتی را بهتر، در سیستم های هوش تجاری پیاده سازی کردند احتمال موفقیتشان بیشتر بوده است.
معرفی
اخیرا برنامه های کاربردی در هوش تجاری بسیار مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است.
اگر بخواهیم هوش تجاری را تعریف کنیم باید بگوییم:
مجموعه ای یکپارچه از ابزارها، فناوری ها و محصولات برنامه ریزی شده است که برای جمع آوری، ادغام، تجزیه و تحلیل و در دسترس قرار دادن داده ها استفاده می شود». به بیان ساده، وظایف اصلی یک سیستم هوش تجاری عبارتند از “کاوش هوشمند، یکپارچه سازی، تجمیع و تجزیه و تحلیل چند بعدی داده های نشات گرفته از منابع اطلاعاتی مختلف است.
با استفاده از هوش تجاری میتوان داده های انبوه یک شرکت بزرگ را در یک مجموعه جمع آوری کرد تا دید بهتری از آن کسب و کار ارائه شود.از این رو، اطلاعات مفید بدست آمده را می توان در زمان مناسب، در مکان مناسب، و به شکل مناسب برای کمک به افراد، بخش ها، سازمان ها و یا حتی واحدهای بزرگتر برای بهبود شرایط سازمان تحویل داد.
درحال حاضر اهمیت سیستم های هوش تجاری پذیرفته شده است، اما تاکنون مطالعه کمی بر روی عوامل موفقیت در سیستم های هوش تجاری انجام شده است.این هم به این دلیل است که سیستم های هوش تجاری یک حوزه نسبتا جدید است و هنوز مطالعه و بررسی کمی بر روی آن انجام شده است تا بتوان بیشتر آن را شناخت و از مزایای آن بهره مندشد.
تمرکز بر روی عوامل موفقیت سیستم های هوش تجاری باعث میشود تا بهتر بتوان عوامل مهمی که باعث اجرای موفقیت آمیز این سیستم است را بهتر بشناسیم.
پیاده سازی یک سیستم هوش تجاری، مانند یک پروژه IT معمولی (مانند یک سیستم عملیاتی یا تراکنشی) نیست، . یعنی پیادهسازی یک سیستم هوش تجاری یک فعالیت ساده نیست که صرفاً مستلزم خرید ترکیبی از نرمافزار و سختافزار باشد. بلکه یک کار پیچیده است که به زیرساخت ها و منابع مناسب در یک دوره طولانی نیاز دارد.


اهمیت هوش تجاری
داشتن استراتژی هوش تجاری برای سازمان ها به یک ضرورت تبدیل شده است. هوش تجاری، اگر به درستی به کار گرفته شود، می تواند تجزیه و تحلیل دقیقی را به شما ارائه دهد که می تواند به شما در تسریع و رشد کسب و کارتان کمک کند.
می تواند به شما در درک هزینه جذب مشتری، الگوهای خرید مشتری و چرخه های خرید کمک کند و به شما کمک کند تا بر اساس تجزیه و تحلیل تصمیم گیری کنید.
اجرای صحیح هوش تجاری نه تنها به شما کمک می کند تا در مورد مشتریان خود اطلاعات بیشتری کسب کنید، بلکه به شما کمک می کند تا فروش خود را چندین برابر افزایش دهید.
مراحل پیاده سازی سیستم های هوش تجاری
- آموزش کارکنان و ذینفعان
این یک تمایل انسانی برای مقاومت در برابر تغییر است و اولین قدم برای به حداقل رساندن مقاومت از طریق آموزش است. آموزش کارکنان و ذینفعان به طور یکسان مستلزم تلاش زیادی است زیرا مستلزم هزینه قابل توجهی از دیدگاه ذینفعان و تغییر فناوری جدید از دیدگاه کارکنان است. - اهداف را تعریف کنید
گام دوم در پیاده سازی موفق هوش تجاری این است که اهدافی را که می خواهید از طریق سیستم هوش تجاری به آن دست یابید به وضوح تعریف کنید.
تعیین اهداف نه تنها به کارکنان کمک می کند تا انتظارات از ابزار را درک کنند، بلکه به شما کمک می کند تا به راحتی برنامه های خود را مدیریت کنید. - شاخص های کلیدی عملکرد را تنظیم کنید
هنگامی که اهداف پیاده سازی سیستم هوش تجاری را مشخص کردید، گام بعدی این است که شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) را به وضوح تعریف کنید.
آنها به شما کمک می کنند تا تصمیمات موثری برای رسیدن به اهداف خود بگیرید. این شاخص ها باید قابل اندازه گیری، در راستای اهداف شما و کلید دستیابی به اهداف شما باشند - بهترین نرم افزار را بشناسید
گام مهم بعدی در فرآیند پیاده سازی هوش تجاری، یافتن نرم افزار بهینه برای هر کار است. همچنین باید برای هر کار نرم افزار جایگزین پیدا کنید. انتخاب ابزار بسته به نیاز و بودجه متفاوت خواهد بود. اما، شما باید ابزار بهینه را برای هر فرآیند درک کنید. - استراتژی اجرا را ایجاد کنید
هنگامی که یک تیم، منابع و نرم افزار در اختیار دارید، باید بر روی استراتژی اجرایی برای یک فرآیند پیاده سازی موفق هوش تجاری تمرکز کنید. - وظایف را تعریف و منابع را مشخص کنید
هنگامی که یک تیم، نرم افزار و رویکرد اجرای استراتژیک را تشکیل دادید، باید وظایفی را که تیم ها اجرا خواهند کرد، تعریف کنید. و سپس، شما باید وظایف را به تیم های مربوطه محول کنید و منابع را برای انجام وظیفه اختصاص دهید. - پاکسازی داده ها، پردازش داده ها، فرآیند تجزیه و تحلیل داده ها را ایجاد کنید
اکنون که تمام ابزارها، استراتژی ها و تیم را در اختیار دارید، باید با ابزارهای انتخابی، فرآیند پاکسازی داده ها را ایجاد کنید.
حجم عظیمی از داده ها فاقد کیفیت برای رسیدن به اهداف شما هستند و شما باید این پایگاه داده ناکارآمد را پاک کنید و یک پایگاه داده با کیفیت بالا ایجاد کنید.
همچنین باید از وجود نقاط بازرسی برای ارزیابی کیفیت داده ها در فواصل زمانی تعیین شده اطمینان حاصل کنید. داشتن یک فرآیند موثر پاکسازی داده ها، شانس شما را برای دستیابی به اهدافتان افزایش می دهد.
به طور مشابه، هنگامی که داده های تمیزی دارید، باید تکنیک های پردازش داده را ایجاد کنید. این شامل ایجاد یک نقشه راه برای پردازش داده ها و بهبود کیفیت پاسخ ها و زمان حل پرس و جو است.


عوامل موفقیت سیستم های هوش تجاری
به طور کلی سیستم های هوش تجاری،از چندین زیرساخت مانند:انبارداده، متغییر زمان و پایگاه داده برای بررسی داده تشکیل شده است.
سیستم های هوش تجاری در بخش معماری هم دارای ساختار پیچیده ایی هستند،دلیل این پیچیدگی وجود سیستم های پشتیبانی است که از منابع داده های مختلف بکاپ میگیرند.سپس این داده ها باید پردازش شوند که انجام مرحله پردازش بسیار پروسه پیچیده ایی است.
عملکرد سیستم های هوش تجاری را با استفاده از سه متغییر اصلی یعنی:کیفیت سیستم، کیفیت اطلاعات و روش استفاده از سیتم، میتوان ارزیابی کرد.
زمانبندی مناسب به کیفیت سیستم و ویژگی های عملکردی آن بستگی دارد.
دقت بالا،کامل بودن و انجام به موقع فعالیت ها از ویژگی های بخش کیفیت اطلاعات می باشد.
تعامل و به کارگیری صحیح همه ی این ویژگی ها از جمله نکاتی هستند که کاربر در ارزیابی خود از سیستم های هوش تجاری میتواند به آن ها رجوع کند.
انجام همه ی این نکات باعث پیاده سازی سیستم هوش تجاری به عنوان یک سیستم سازمان یافته میشود.
این چرخه ی سیستم های هوش تجاری، بر اساس ارزیابی های مداوم از اطلاعات بدست آمده و بازخورد کاربران در طول زمان تکامل می یابد. این سیستم زمانی میتواند موفق شود که کاربران تجاری آن بتوانند مدلها را شناسایی کنند و بتوانند به راحتی از آنها استفاده کنند.
- پشتیبانی و حمایت مدیریت متعهد
یکی از مهم ترین قسمت های پیاده سازی سیستم های هوش تجاری در سازمان ها متعهد بودن بخش مدیریتی و حمایت مالی از سازمان می باشد. برای تأمین منابع عملیاتی لازم مانند بودجه، مهارت های انسانی و سایر الزامات احتیاج به بودجه می باشد قاطعانه، “اگر سازمانی حمایت مالی سطح بالایی نداشته باشید – محکوم به فناست!” - چشم انداز روشن در مورد تجارت آینده
برای یک سیستم هوش تجاری یک چشم انداز استراتژیک کسب و کار برای هدایت و اجرا مورد نیاز است.یک چشم انداز بلند مدت، در درجه اول در استراتژیک و شرایط سازمانی، برای ایجاد یک اتفاق تجاری پرقدرت مورد نیاز است.
بنابراین، تمام عناصر سازمان باید همسو با چشم انداز تجاری شرکت باشد. برآورده کردن اهداف و نیازهای تجاری وقتی تحقق پیدا میکند که چشم انداز آینده به خوبی درک شده باشد.
بسیاری از کسانیکه در حوزه هوش تجاری فعال هستند بیان میکنند: دلیل اصلی برخی از شکست های سازمان ها دلیل چالش های فنی نیست، . بلکه بیشترین دلیل رایج برای شکست این است که چشم انداز کسب و کار با اهداف اصلی شرکت هماهنگ نیست و همین دلیل باعث سردرگمی عوامل و در نهایت نارضایتی مشتریان میشود.